
Presa financiară internaţională publică periodic îndemnuri şi justificări privind confiscarea activelor de rezervă ale Rusiei deţinute în diferite instituţii financiare internaţionale. Valoarea acestora se ridică la circa 300 de miliarde de dolari şi cea mai mare parte se află în custodie în Europa.
Deocamdată activele Rusiei sunt îngheţate, iar dobânzile sunt utilizate în cadrul diferitelor programe de sprijin pentru Ucraina.
Dar îngheţarea pare să nu mai fie suficientă, deşi o serie de bănci centrale, printre care şi BCE, au avertizat de mai mult timp că o confiscare a activelor Rusiei a avea efecte grave asupra sistemului financiar internaţional.
Ultimul apel în acest sens a venit de la James French Hill, preşedintele Comitetului pentru servicii financiare din cadrul Camerei Reprezentanţilor şi membru al Partidului Republican, care a scris în Financial Times că "Europa trebuie să acţioneze acum pentru a confisca activele îngheţate ale Rusiei".
Politicianul american consideră că o astfel de acţiune este justificată, deoarece ar face Rusia să plătească un preţ mare pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.
Mai mult, "nu ar exista niciun cost pentru contribuabilii din Europa sau de altundeva". O astfel de afirmaţie arată că oficialul american are o înţelegere extrem de limitată în privinţa costurilor confiscării şi nu observa caracterul său profund contradictoriu în raport cu ordinea internaţională bazată pe reguli.
Chiar dacă, la prima vedere, nu se vor mai aloca sau se vor aloca bani mai puţini din bugetele statelor care susţin Ucraina, ceea ce s-ar putea transforma, improbabil, şi într-o reducere a poverii fiscale, efectele ulterioare nu sunt pe deplin înţelese.
În opinia lui James French Hill, autorităţile europene pot acţiona rapid pentru transferarea activelor Rusiei deţinute de diferite ţări europene în conturi escrow separate, care apoi vor fi incluse într-un fond internaţional destinat Ucrainei, care să poată fi utilizat cât mai rapid.
Un apel similar a fost publicat recent tot în Financial Times sub titlul "Europa nu are decât opţiunea confiscării activelor ruseşti îngheţate". Autorul, Philip Gordon, este fostul consilier pentru securitate naţională al fostului vicepreşedinte Kamala Harris.
În opinia sa, există argumente juridice solide pentru confiscare. "Deşi temeiul juridic al confiscării este contestat, mulţi specialişti în drept au ajuns la concluzia că acesta este solid, atâta timp cât este realizat în contextul contramăsurilor împotriva agresiunii ilegale a Rusiei", scrie Gordon, care apoi susţine că o astfel de măsură nu va descuraja alte ţări să deţină euro şi nici nu va conduce la creşterea riscurilor pentru moneda unică în raport cu dolarul american.
Din nou, fostul oficial american preferă să ignore efectele de ordin superior ale unei măsuri fără precedent în istoria modernă, mai ales când este vorba despre aplicarea ei unei mari puteri.
Un avertisment deosebit de dur cu privire la efectele pe termen lung ale confiscării activelor Rusiei vine de la Kathleen Tyson, unul dintre principalii arhitecţi ai modernizării Clearstream în anii "90. Clearstream şi Euroclear sunt cei doi piloni fundamentali ai infrastructurii financiare din Europa.
"Am conceput pieţele globale de repo, marjă şi garanţii şi am contribuit la elaborarea principiilor globale privind proprietatea, transferul şi gajarea valorilor mobiliare", subliniază doamna Tyson pe marginea articolului semnat de James French Hill în Financial Times.
În opinia sa, confiscarea activelor Rusiei "va distruge sistemul de rezerve, marjă şi garanţie construit pe baza titlurilor de datorie", mai ales că "sistemul de rezerve construit pe baza obligaţiunilor guvernamentale americane se află deja sub o presiune foarte mare, iar aurul a depăşit euro ca activ internaţional de rezervă".
"Pieţele de capital s-ar putea destabiliza haotic", accentuează Kathleen Tyson şi aminteşte că "exproprierea activelor ruseşti pune capăt erei datoriilor suverane ca rezerve ale băncilor centrale, care a început în 1922 la Conferinţa de la Genova".
Efectele negative ale unei astfel de decizii sunt greu de estimat mai ales acum, într-o perioadă marcată de creşterea randamentelor titlurilor de stat emise în economiile dezvoltate, în ciuda tentativelor de relaxare monetară ale băncilor centrale.
Dacă implicaţiile confiscării activelor Rusiei par să fie dincolo de capacitatea de înţelegere a autorităţilor din Occident, nu acelaşi lucru se poate spune despre preşedintele Rusiei.
Liderul de la Kremlin a declarat recent că Rusia este gata să renunţe la cele 300 de miliarde de dolari, dacă acest lucru va contribui la slăbirea dominaţiei occidentale asupra sistemului financiar global, conform unui articol din Moscow Times. Confiscarea rezervelor Rusiei va conduce la "regionalizarea sistemelor de plată", după cum a mai precizat Putin, iar acest lucru reprezintă un beneficiu pentru economia globală.
Tocmai din acest motiv, "cred că este un preţ pe care merită să îl plătim", după cum a mai declarat preşedintele Rusiei.
În această direcţie se îndreaptă ţările din grupul BRICS. În cadrul reuniunii la nivel înalt găzduită de Brazilia în acest an, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că "multipolaritatea nu este o alegere, ci mai degrabă o realitate obiectivă, care succede modelului neoliberal învechit, care se bazează de fapt pe practici neocoloniale", iar "eroziunea structurilor globalizării s-a accentuat ca urmare a sancţiunilor unilaterale nelegitime şi a utilizării dolarului ca mijloc de pedeapsă", care "a condus la subminarea încrederii în moneda americană ca instrument de plată fiabil".
Unul dintre subiectele importante din acest an a fost şi continuarea procesului de transformare a sistemului monetar şi financiar internaţional prin dezvoltarea unei infrastructuri de plăţi transfrontaliere prin utilizarea monedelor naţionale.
O astfel de infrastructură "ar trebui să joace un rol esenţial în eforturile noastre de a facilita plăţi transfrontaliere rapide, cu costuri reduse, mai accesibile, mai eficiente, mai transparente şi mai sigure între ţările BRICS şi alte naţiuni şi care pot sprijini creşterea fluxurilor comerciale şi de investiţii", după cum se arată în declaraţia comună a miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din grupul BRICS.
Confiscarea activelor Rusiei nu va face decât să accelereze procesul de fragmentare a sistemului financiar global construit în perioada postbelică, care este privit tot mai mult de ţările în curs de dezvoltare ca un instrument puternic de control şi de subminare a perspectivelor de creştere economică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 00:31)
Pacat ca gasca Ursulei,
nu citesc ziarul Bursa,
si povoaca probleme economice grave.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 01:29)
Păcat ca îți bați joc de limba română.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 07:21)
Politicele economice haotice ale lui Donald Trump destabilizeaza mult mai mult sistemul financiar global decat confiscarea activelor depravatilor de la Kremlin. Si se pare ca totusi sistemul financiar global inca rezista...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 11:08)
faptul ca nu te prinzi de un misto, e grav, problema de suveranitate la mansarda
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 11:24)
Da bullshit omul chiar e strain, nu stie bine romaneste.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 11:50)
Administratia Trump incepe sa inteleaga, in sfarsit, ca problema Adolf Putin nu se poate rezolva prin vorbarie si prin declaratii de dragoste la telefon.
Dictatorii astia sunt ca si hienele, daca te simt slab sau prostanac imediat sar sa te muste. Singurul limbaj pe care Putin il intelege este limbajul fortei si al sanctiunilor totale.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 11:51)
NUMAI atat poti,ca argument ?!
mai bine taci,habarnistule !
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de wes în data de 11.07.2025, 12:31)
Asa ti-au spus Google Translate si ChatGPT?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 11:23)
Traim in lumea sacalului. Nu mai e o lume bazata pe lege, pe drepturi garantate, de proprietate de exemplu.
Primul sacal care a stricat lumea bazata pe "rule of the law" e chiar putin. Ce face in Ucraina,inca din 2014 , jefuieste, masini de spalat, vieti , pamatn , resurse, putere militara si economica dc reuseste sa ia toata Ucraina, si apoi se indreapta si spre Europa, pana e oprit cumva.
Brics e plina de sacali de-astia , care iau dupa cum au chef. Sapt trecuta putin a confiscat cea mai mare exploatare de aur din rusia. pt ca are nevoie de bani si salut, ti-a luat-o. China a confiscat toate companiile tech, alibaba si etc.
Iata la noi georgescu, taie frunza la caini prin Austria 10 ani, fara ocupatie, vine in RO sa ia, sa ia de ex 50% din orice afacere , de la cine pai de la cine n-a fost putoare in ultimii 10 ani ci a creat ceva, poate o fabrica, poate ceva mic o vulcanizare, o ferma ce a facut, si vine putoarea dar agresiva si ii ia direct de la gata. Nu ca sa munceasca el, Domane fereste, ci tot intreprinzatrorul putoarea doar ia 50%. Sacalul adica. Si a prins miscarea la loserimea puturoasa dar agresiva ca o manusa.
Cand democratia e ameninta de autocratie, incepe sa se compromita , sa se poarte ca o dictatura. Asta se intampla si in RO, si in US, EU. Daca te ameninta sacalii , mai poti tu fi girafa? Nu mai poti ca te vor manca.
Sa nu credeti ca putin ar ezita 5 secunde sa a acei bani pt a-si atinge scopurile. Isi permite vestul sa joace corect cu niste sacali ce joaca incorect?
PS. Dolarul si americanii au avut atata succes pt ca
1. au dat libertatea oamenilor de a se imbogati
2. au avut "rule of the law" adica garantia ca nimeni nu-ti fura ce ai realizat legal.
Si atunci nici un dictator din brics nu da nici libertate nici "rule of the law", unde ai garantia proprietatii sau chiar a vietii. Asa ca brics va ramane doar un fel de proiect unde nimeni nu va avea incredere in nimeni, o colcaiala de sacali.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 11:28)
Daca exista posibilitatea LEGALA de a se confisca acei bani, nu se va distruge sitemul financiar, pt ca s-a respectat legea, nu s-au conficat arbitrar. Altfel da, se va distruge increderea si bye. House of cards.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de wes în data de 11.07.2025, 12:41)
Ei pot modifica orice legi ca sa confiste tot ce vor. Doar ca in piete conteaza perceptia. Si raul e deja pe jumatate facut din momentul in care au blocat aceste active.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 14:02)
asta e o problema colaterala care va dispare odata cu deblocarea dupa razboi.
problema mare care o vad e printarea masiva de bani si devalorizarea dolarului, deficitele constante ale US, datoria imensa 36 triliarde si ura rapid, parabolic.
de aici , depreciere si volatilitate dolar, tu ca importator sau exportator nu poti lucra cu o moneda volatila, sunt termene de plata sunt termene de livrare, sunt timpi de transport, de ateptat in vama, daca ai moneda in are faci plata/incasara asa de volatila esti prajit.
la fel bancile centrale, vor o moneda stabila , vor bonduri care nu-si pierd valoarea la zero in 30 de ani la rambursare pe care sa le tina rezerva. asta nu mai exista la dolar, la bonduri.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Vasile în data de 11.07.2025, 12:22)
Nu va mai agitati. Marele negociator de deal-uri de la Casa Alba si-a dat seama in sfarsit ca Putin il plimba cu vorba. Si asta nu face bine la imaginea unei Americi puternice, great again, cum se spune. Asa ca: (i) deportarea imigrantilor - in progres, plina de abuzuri, lipsind business-urile de munca imigrantilor cinstiti - dar Trump poate spune fidelilor MAGA ca se tine de treaba, (ii) tarifele - a bajbait-o, dar restul tarilor incep sa se alinieze, nu se formeaza nici o miscare anti-SUA - la fel, Trump poate spune fidelilor MAGA ca a reusit. A aparut, pe nepusa masa, Iran - si acolo spune ca a reusit. Daca se face armistitiu si cu Hamas, ramane doar Ucraina. Si cum ucrainenii s-au facut pres si Putin tot n-a cedat, marele negociator va inarma Ucraina si va da drumul la sanctiuni. Vanzand aceasta poveste pe ideea ca nimeni nu sta in fata Americii, deci great again.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 13:54)
Luni o sa faca marele anunt cu privire la Rusia. Sa vedem oare ce-o fi?
Migrantii ilegali sau chiar legali unii dar pe care nu-i place Trump sunt pt Trump ce au fost evreii pt Hitler: tapul ispasitor facil.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Vasile în data de 11.07.2025, 14:39)
Corect ca imagine si ca tap ispasitor. Doar ca eliminarea imigrantilor din SUA lipseste economia de forta de munca (mai ales pentru muncile de jos), cu potential de a afecta economia - in timp ce eliminarea evreilor in Germania era o modalitate de a le confisca bunurile si afacerile, neafectand economia (ei nu faceau muncile de jos).
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 15:17)
pt muncile de jos a spus Trump ca poate raman cei ce muncesc si garanteaza angajatorul pt ei."proprietarul" a fost cuvantul folosit, ca la scalvi.
despre averi e vorba si aici parerea mea, hitler era un calic ce a vrut sa fure averile de la evrei, Trump, dimpotriva un miliardar cu prieteni miliardari ce vor sa-si pastreze averile, acesti migranti ilegali si nu numai au inceput sa sparga magazine, sunt benzi de migranti ce fura de la afaceristi, de la case mai instarite.
Fiecare are o demonizare, dusmanul poporului, migrantul e gangster, vinde droguri, ia locuri de munca, scumpeste piata imobiliara, voteaza democrati , sta pe ajutoare sociale, etc, evreul era parazit , amenintare pt puritatea rasei ariane.
Alta paralela sunt lagarele facute de hitler si trump, doar ca trump ii expulzeaza, cel putin teoretic, hitler stim ce a facut.
Alta paralela, dupa ce oamenii accepta ca exista un dusman al poporului, aceasta retorica polarizeaza societatea, oricine i se opune lui trump sau cum a fost si la hitler, ajunge in lagar/deportat, vezi declaratiile lui trump vis a vis de Musk, Mamdani, sa.
Alta paralele SS-ICE. ICE are finatare mai mare ca FBI, CIA,IRS impreuna, unii spun ca e "militia personala a l;ui Trump." Face raiduri, face deportari, despartiri familii, ideologie nationalista rasista, vedem ca se iau de oricne e negru, majoritatea sunt albi in ICE.
Deocamdata lucrurile nu sunt ca la Hitler, dar nici la Hitler n-a fost vizibil de la inceput.si oricum istoria rimeaza nu se repeta identic.
3.4. Vasile (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 15:24)
Inteleg ce zici. Probabil trebuie sa locuim in SUA ca sa intelegem exact de ce retorica anti-imigratie a prins atat de bine. Noi, Romania, suntem exportatori de imigratie si importatori doar de imigratie de munca, nu si de imigratie criminala/scandalagioaica. Nu stim cum e acolo, probabil daca vezi niste tatuati imigranti, cu arme, pe strada, si stii ca sunt mexicani, ti-e frica de ei (sau poate chiar te ameninta/jefuiesc) - sau auzi despre asa ceva in mod frecvent, te vei gandi mai greu ca Paco de la supermarket e un baiat bun si vei gandi ca iti e mai bine daca dispar imigrantii.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 16:30)
Una e asta si alta e sa spui ca toate problemele Americii sunt de la migranti, ca ei au furat maretia Americii. Am fost in US inainte de migratia masiva "a lui biden" si problemele erau tot acolo, droguri, arme, ghetouri unde n-ai ce cauta, orase de rulote, homlesi, orase parasite ,foste miniere, infrastructura invechita prabusita, mizerie pe strazi, oameni ce lucreza 2-3 joburi si nu fac fata la cheltuieli, dar si altii ce se plimba de la vegas pana la grand canion cu elicopterul, diferente imense. Problemele nu sunt doar de la migranti hai sa fim seriosi, sau biden. Nici de ieri sau de azi.
Sau sa revoci vize si sa exmatriculezi studenti din universitati pt ca au protestat anti Israel.
Sau cum discutam noi aici, sa citeasca un functionar, zice ca suntem anti Trump, si deci nu mai luam viza turistica pt US. Ca acum Trump e USA, vezi sepcile.
US se schimba in stat opresiv, noi am trait-o asta. Incet, dar sigur.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 14:11)
Am consemnat noua grijă a aparatului de propagandă.
Confiscarea activelor Sovietului este un precedent de care vor ține cont amatorii de putlerisme. Vremurile în care era gratis să fii prost au trecut. :
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 17:01)
Just for your information.
Intercapital Sbitop Total Return etf are un randament mai bun, mult mai bun ca al indicelui BET Total Return. Iar TER-ul etf-ului este 0.8%; Cel mai smecher simbol de pe BVB. Slovenii au stiut si pe vremea lagarului socialist sa faca business dupa capul lor (decentralized market socialism), stiu si acum si pe viitor. Sunt cei mai destepti si binecuvantati dintre Yugoslavi! Slovenia e poarta dintre Apus si Rasarit, dintre Adriatica, Mediterana, si Canalul Suez. Ei conecteaza tot, si au 9 companii excelente in indicele Sbitop.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 21:52)
Pune si tu un P mare cu cerculet ca nu-ti cade mana, doar cce ai economisit niste parale