Consorţiu pentru construirea de drone militare la Bacău

G.M.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Apărare / 21 iulie 2021

Consorţiu pentru construirea de drone militare la Bacău

Dronele Watchkeeper X ar urma să fie fabricate în ţara noastră, la Bacău, după ce compania britanică U-TacS şi compania românească Aerostar SA au semnat, ieri, un memorandum pentru crearea consorţiului Watchkeeper. Acest consorţiu, care va angrena şi participarea companiilor Thales Systems Romania şi Romaero SA, dar şi a Institutului Naţional de Cercetare Aerospaţială din România "Elie Carafoli" (INCAS), va sta la baza parteneriatului economic pe care compania britanică U-TacS îl propune Ministerului Apărării Naţionale, care doreşte să achiziţioneze 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II.

Watchkeeper X este a doua generaţie a dronei tactice, interoperabilă NATO şi gata de implementare, iar sistemul ce ar urma să fie realizat de consorţiul înfiinţat la Bacău va fi propus MApN. De altfel, un model al dronei tactice Watchkeeper este expus într-unul dintre hangarele companiei Aerostar Bacău.

"Sistemul Watchkeeper a fost dezvoltat conform standardelor NATO şi cerinţelor specifice ale armatei britanice. România va putea să beneficieze de infrastructura deja existentă pentru acest sistem de drone tactice, inclusiv de programe de instruire şi de faptul că este un sistem integrat NATO. Reprezentanţii armatei române sunt oricând bineveniţi să vadă Watchkeeper şi să se antreneze împreună cu forţele britanice. Ştim că soldaţii românii au văzut drona în acţiune în Afganistan", a declarat Geraint Lloyd - Director de Dezvoltare şi Strategie în cadrul U-TacS.

"Drona tactică Watchkeeper poate fi asamblată şi personalizată în România şi mai multe componente pot fi produse în plan local. Programul include, de asemenea, instruire şi suport logistic. Un parteneriat industrial este reciproc avantajos, întrucât România are o industrie de apărare care poate fi valoroasă şi pentru programul britanic Watchkeeper. Astfel, România şi Marea Britanie vor putea colabora pentru dezvoltarea acestui program în viitor", a spus Grigore Filip, Director General Aerostar S.A.

Compania U-TacS, este un joint-venture Elbit UK - Thales UK şi este lider comercial în Marea Britanie în proiectarea, fabricarea, implementarea şi asistenţa sistemelor tactice de tip UAS (Unmanned Aircraft Systems) şi dezvoltatorul Watchkeeper, cel mai mare program de drone tactice din Europa. Sistemul Watchkeeper a fost testat în misiuni în Afganistan şi Irak, pentru protejarea trupelor aliate. Watchkeeper operează în zone terestre, maritime şi de litoral, zi şi noapte, în condiţii de vreme extremă şi de vizibilitate redusă, inclusiv în zone fără acoperire GPS. Este un sistem certificat la standarde NATO şi, de asemenea, certificat pentru a zbura în spaţiul aerian civil. În august anul trecut, Watchkeeper a monitorizat Canalul Mânecii, sprijinind eforturile de combatere a migraţiei ilegale. Designul modular al sistemului (arhitectura scalabilă) permite dezvoltări ulterioare care să ţină pasul cu avansul tehnologic, dar şi personalizări în funcţie de cerinţele şi nevoile utilizatorului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro