În 2025, Dubai continuă să-şi consolideze poziţia ca una dintre cele mai atractive destinaţii globale, nu doar pentru turismul şi siguranţa sa, ci şi pentru oportunităţile de business şi expansiunea afacerilor internaţionale, combinând eficienţa fiscală, infrastructura digitală şi conectivitatea regională strategică.
Cu un impozit pe profit fix de 9%, aplicabil doar profiturilor care depăşesc 375.000 AED (aproximativ 88.500 EUR) şi zero impozite pentru veniturile eligibile din Zona Liberă, Dubai oferă un mediu fiscal unic şi echilibrat atât pentru startup-uri, cât şi pentru investitorii străini consacraţi.
Însă, dincolo de impozitarea redusă, adevăratul factor de schimbare este peisajul juridic şi fiscal în continuă evoluţie al regiunii. Angajamentul autorităţilor faţă de transformarea economică, impulsionat de iniţiative precum „Make It in the Emirates” şi „Dubai Economic Agenda D33”, a introdus un nou val de reforme favorabile investitorilor. Printre acestea se numără Rezoluţia Consiliului Executiv 11/2025, care permite pentru prima dată companiilor din Zona Liberă să opereze direct în Zona Continentală (Mainland), fără a fi nevoie de o entitate juridică separată.
Indiferent de domeniul de activitate - fie că este vorba despre tehnologie, producţie sau o companie multinaţională în expansiune regională - începând cu 2025, Dubai va oferi mai multe oportunităţi, o flexibilitate crescută şi mai puţine bariere ca niciodată. Iată ce trebuie cunoscut pentru înfiinţarea unei companii în Dubai, în conformitate cu cel mai recent cadru legal.
La Al Safar & Partners Advocates & Legal Consultants, înţelegem că înfiinţarea unei companii în Dubai nu este doar un proces legal, ci o decizie strategică de afaceri. Rolul nostru merge dincolo de gestionarea documentelor - acţionăm în calitate de consultanţi pe termen lung, ghidând clienţii prin complexitatea reglementărilor legale din Emiratele Arabe Unite cu claritate şi precizie. De la selectarea structurii potrivite a companiei şi redactarea documentelor legale, până la obţinerea aprobărilor necesare şi asigurarea conformităţii depline cu legislaţia fiscală şi de licenţiere, avocaţii noştri locali şi consultanţii noştri juridici internaţionali oferă asistenţă completă în fiecare etapă. Indiferent dacă sunteţi un start-up sau o afacere internaţională în expansiune, suntem aici pentru a ne asigura că business-ul dumneavoastră este construit pe o fundaţie juridică solidă, structurat pentru dezvoltare şi protejat împotriva riscurilor.
• Opţiuni de jurisdicţie: Zona Continentală (Mainland), Zona liberă sau modul Hibrid. Taxe aplicabile
Atunci când deschid o companie în Dubai, antreprenorii / investitorii pot alege între trei opţiuni de jurisdicţie:
(i) Zona Continentală (denumită în continuare, ”Mainland”), care permite deţinerea integrală a capitalului social de către investitori străini (100% investiţie străină), oferă acces complet la piaţa din Emiratele Arabe Unite (inclusiv posibilitatea de a participa la licitaţii publice), însă presupune existenţa unui sediu fizic şi este supusă unui impozit pe profit de 9% aplicabil pentru profiturile care depăşesc pragul de 375.000 AED (aproximativ 88.500 EUR);
(ii)Zona liberă, care permite deţinerea integrală a capitalului social de către investitori străini (100% investiţie străină), beneficii specifice sectorului şi 0% impozit pe profit (dacă sunt îndeplinite condiţiile specifice - QFZP, precum şi dacă veniturile sunt generate în afara Emiratelor Arabe Unite); şi
(iii) Sistemul Hibrid, introdus în temeiul Rezoluţiei 11/2025, care permite companiilor din Zona Liberă să opereze în Mainland prin intermediul unei licenţe de funcţionare pentru sucursală, şi al unei autorizaţii de sediu - combinând flexibilitatea cu o acoperire extinsă a pieţei.
1. Zona Continentală - Mainland (Onshore/Departamentul de Economie & Turism din Dubai - DET)
- Oferă acces deplin la piaţa din Emiratele Arabe Unite, şi, după caz, posibilitatea de a tranzacţiona direct cu companii locale şi de a licita pentru contracte publice sau guvernamentale.
- Deţinerea integrală a capitalului social de către investitori străini (100% investiţie străină) este permisă, în urma modificărilor din 2021 aduse Legii federale nr. 32 din 2021 privind societăţile comerciale.
- Presupune existenţa unui birou fizic, înregistrat la Ejari. Birourile virtuale sunt permise doar pentru faza de licenţiere iniţială sau pe termen scurt.
- Impozitul pe profit de 9% se aplică profiturilor nete care depăşesc 375.000 AED pe an, conform Decretului-lege federal nr. 47 din 2022.
- Companiile din Mainland trebuie să se înregistreze şi în scopuri de TVA (5%) dacă cifra de afaceri anuală impozabilă depăşeşte 375.000 AED.
- Presupune respectarea Regulamentului pentru Fondul Economic Real (ESR) şi întocmirea Declaraţiei de Beneficiar Real (UBO).
2. Zona liberă
- Deţinerea integrală a capitalului social de către investitori străini (100% investiţie străină) este permisă;
- Se beneficiază de impozit pe profit zero (0%) - dar numai dacă entitatea se califică drept „Persoană Eligibilă din Zona Liberă - QFZP” (Qualifying Free Zone Person), conform Legii privind impozitul pe profit din UAE - Decretul Federal nr. 47/2022.
În caz contrar, dacă entitatea nu îndeplineşte condiţiile necesare, se aplică un impozit de 9% asupra profiturilor anuale care depăşesc 375.000 AED;
- Este o opţiune excelentă pentru comerţ internaţional, afaceri digitale, tehnologie, media sau consultanţă.
- O companie înfiinţată într-o zonă liberă poate desfăşura afaceri şi cu companii din afara UAE, inclusiv din alte ţări, fără restricţii. În ceea ce priveşte relaţiile comerciale cu firme din Zona Continentală (Mainland), acestea sunt permise doar în anumite condiţii care vor fi analizate de la caz la caz.
3. Hibrid (prin Rezoluţia 11/2025)
- Societăţile din Zona Liberă pot aplica acum pentru:
a) O Licenţă pentru sucursală în Zona Continentală - Mainland, care presupune contractarea unui sediu fizic
b) O Licenţă pentru sediu central (sediul central în zona liberă, fără birou în Mainland)
c) O licenţă de 6 luni pentru Mainland
- Întregul proces este realizat prin DET (Departamentul pentru Economie şi Turism), permiţând operaţiuni fără probleme în toate jurisdicţiile
În Dubai, distribuirea de dividende către acţionari este 100% scutită de impozit, atât în Zona Continentală (Mainland), cât şi în zonele libere, indiferent de rezidenţa beneficiarului, şi nu există contribuţii sociale obligatorii pentru companii sau persoane fizice. Distribuirea dividendelor este flexibilă şi poate fi făcută în orice moment, fără restricţii legate de anul fiscal.
Pentru companiile din zonele libere cu impozit pe profit 0%, profiturile pot fi transferate integral către acţionari fără reţineri fiscale sau raportări suplimentare. Transferurile către conturile personale sunt libere, fără declaraţii sau controale fiscale. Astfel, investitorii pot retrage 100% din profit fără costuri, acest lucru făcând Dubaiul o jurisdicţie fiscală extrem de avantajoasă.
Începând cu anul 2025, grupurile multinaţionale mari care îndeplinesc pragurile stabilite de Pilonul Doi al OCDE (respectiv venituri consolidate la nivel global de peste 750 de milioane EUR) vor fi supuse în Emiratele Arabe Unite unei taxe minime interne suplimentare de 15%.
• Ghid de formare etapizat (2025)
1. Definirea activităţii comerciale
- La înfiinţarea unei companii în Dubai, primul şi cel mai important pas este definirea activităţii comerciale care se doreşte a fi efectuată. Autorităţile din Emiratele Arabe Unite oferă o listă cu peste 2.000 de activităţi autorizate, grupate sub şapte tipuri principale de licenţe: comercială, industrială, profesională, turistică, agricolă, ocupaţională şi IT şi tehnologie etc.
Fiecare tip de licenţă corespunde unor cerinţe specifice şi determină locul în care poate fi înregistrat business-ul, şi anume: (i) în Zona Continentală (Mainland), (ii) într-una dintre zonele libere din Dubai, sau (iii) utilizând noul model hibrid. Alegerea activităţii şi a licenţei potrivite, precum şi a zonei corespunzătoare alături de un specialist asigură respectarea cerinţelor legale şi procedurilor de licenţiere încă de la începutul activităţii.
Conform reglementărilor comerciale din Emiratele Arabe Unite (inclusiv cele din cadrul DET şi al diverselor autorităţi ale Zonei Libere), o societate poate înregistra şi desfăşura mai multe activităţi comerciale sub o singură licenţă comercială - cu condiţia ca activităţile să fie compatibile şi să se încadreze în aceeaşi categorie de licenţă sau grupare aprobată.
2. Structura juridică - tipuri de societăţi
- Zona Continentală (Mainland): Opţiunile includ Societate cu Răspundere Limitată (LLC), Întreprindere Individuală (Întreprindere Individuală), Sucursala unei societăţi străine (Sucursala), Societate Civilă Profesională (Societate Civilă) şi Societate Publică pe Acţiuni (PJSC).
- Zona liberă: În funcţie de fiecare zonă liberă în parte, opţiunile includ: Întreprindere în Zona Liberă (Free Zone Establishment FZE - acţionar unic), Societate cu Răspundere Limitată în Zonă Liberă (FZ LLC - acţionari multipli), Societate în Zonă Liberă (FZC) sau o Sucursală. Configuraţiile de tip hibrid urmează modelul Sucursalei sau al Sediului Central (HQ) conform legii.
3. Rezervarea denumirii comerciale
- Acest pas este realizat prin intermediul Departamentului de Economie şi Turism din Dubai (DET) sau prin intermediul portalurilor autorităţilor Zonei Libere relevante. Consultanţii Al Safar & Partners Advocates & Legal Consultants vor realiza toate demersurile necesare în vederea rezervării denumirii companiei.
- Denumirile comerciale trebuie să fie unice, respectuoase şi să includă sufixele legale corespunzătoare (de exemplu LLC, FZE).
4. Aprobare iniţială
- În calitate de reprezentanţi legali, pregătim şi transmitem autorităţilor în numele clientului documentaţia completă şi dosarul aferent - în vederea solicitării aprobării iniţiale. Aceasta este o aprobare oficială şi obligatorie emisă de Department of Economy & Tourism (DET), care confirmă că activitatea propusă este permisă şi nu există obiecţii faţă de înfiinţarea companiei.
- Spre deosebire de zonele libere (free zones), în Mainland, aprobarea preliminară este realizată înainte de redactarea actului constitutiv şi este obligatorie.
- Pentru înregistrările din Zona Continentală (Mainland), dosarele sunt procesate prin intermediul Departamentului de Economie şi Turism din Dubai (DET), în timp ce pentru entităţile din Zona Liberă, transmiterea documentelor se face direct prin intermediul autorităţii relevante din Zona Liberă.
5. Act constitutiv ("Memorandum of Association”)
- Ca parte a procesului de constituire a unei societăţi comerciale, redactăm şi coordonăm semnarea documentelor corporative necesare. Pentru societăţile cu răspundere limitată (LLC) sau societăţile civile, aceasta implică pregătirea unui Act Constitutiv (MOA).
- În cazul entităţilor care sunt înregistrate în Zona Liberă, fiecare autoritate are propriul set de documente de înmatriculare, pe care le pregătim şi transmitem către autorităţi în conformitate cu cerinţele de reglementare specifice Zonei Libere.
6. Alegerea configuraţiei biroului
- Zona Continentală (Mainland): Înregistrarea contractului de închiriere aferent sediului social prin Ejari este obligatorie. Ejari reprezintă platforma oficială a guvernului din Dubai pentru înregistrarea şi gestionarea contractelor de închiriere, asigurând protecţie juridică şi transparenţă pentru proprietari şi chiriaşi.
- Zonă liberă: Dubai oferă o gamă largă de zone libere care deservesc diverse industrii, oferind opţiuni de la birouri flexibile la birouri complete. Printre cele mai importante zone libere din 2025 se numără Dubai Multi Commodities Centre (DMCC), Dubai Airport Free Zone (DAFZA), Dubai Internet City (DIC), Dubai Media City (DMC), Dubai Silicon Oasis (DSO), Dubai International Financial Centre (DIFC), Jebel Ali Free Zone (JAFZA), Dubai South Free Zone, Meydan Free Zone, Dubai Healthcare City (DHCC), Dubai Design District (d3), Dubai Maritime City Free Zone, si Dubai Production City. Fiecare zonă liberă oferă infrastructură personalizată şi beneficii specifice sectorului, făcând din Dubai un centru atractiv pentru o gamă diversă de activităţi comerciale.
7. Aprobări pentru activităţi speciale
Anumite activităţi comerciale din Dubai necesită aprobări prealabile din partea unor autorităţi de reglementare specifice, pe lângă procesul standard de înmatriculare / licenţiere. Aceste aprobări asigură faptul că întreprinderile care operează în sectoare sensibile sau importante din punct de vedere strategic respectă reglementările şi standardele de siguranţă specifice industriei.
De exemplu, companiile care se ocupă de: (i) Telecomunicaţii, sănătate, alimentaţie, turism: aprobări de la GDRFA, Ministerul Economiei, Autoritatea de Reglementare în Telecomunicaţii etc.; (ii) Întreprinderile din domeniul alimentar (restaurante, catering, comerţ cu alimente) necesită autorizaţie de la Departamentul pentru Siguranţa Alimentară Dubai şi pot necesita, de asemenea, inspecţii din partea Autorităţii Emiratelor pentru Standardizare şi Metrologie (ESMA); si (iii) Activităţile de turism şi ospitalitate (hoteluri, agenţii de turism, operatori turistici) sunt licenţiate prin intermediul Departamentului Economiei şi Turismului (DET) şi necesită autorizaţii speciale în funcţie de domeniul de activitate.
8. Rezidenţă pe termen scurt şi lung pentru antreprenori / investitori
Odată cu înfiinţarea unei companii în Free Zone sau în Mainland din Dubai, investitorul poate obţine o viză de rezidenţă standard de 2 ani, valabilă şi reînnoibilă atât timp cât firma rămâne activă şi licenţiată.
De asemenea, Emiratele Arabe Unite oferă oportunităţi extinse de rezidenţă pe termen lung pentru investitori, antreprenori şi profesionişti calificaţi prin intermediul Golden Visa (până la 10 ani) şi Green Visa (până la 5 ani). Eligibilitatea pentru aceste vize este determinată de criterii precum valoarea investiţiei, activitatea economică, experienţa profesională sau deţinerea de acţiuni într-o companie locală.
Deşi o structură de tip „licenţă dublă” - astfel cum am detaliat în cuprinsul prezentului articol (care permite operarea atât în Zona Liberă, cât şi în Mainland) poate susţine strategia de extindere a afacerii, aceasta nu reprezintă un criteriu de eligibilitate pentru obţinerea rezidenţei pe termen lung.
Investitorii sau antreprenorii care îndeplinesc pragurile de investiţii sau alte condiţii stabilite de autorităţile competente pot obţine rezidenţa în Emiratele Arabe Unite prin intermediul Golden Visa sau Green Visa. Aceste vize oferă avantaje semnificative, precum posibilitatea de a aduce şi sprijini familia (soţ/soţie, copii, uneori părinţi) şi libertatea de a intra şi ieşi din Emirate de oricâte ori este necesar, fără restricţii de viză.
Acordarea acestor tipuri de viză se bazează strict pe criterii legale, cum ar fi: valoarea investiţiei în imobiliare sau capital social, deţinerea de acţiuni într-o companie locală, nivelul veniturilor, activitatea antreprenorială sau expertiza profesională într-un domeniu strategic.
9. Emiterea licenţei
- Pentru companiile din Zona Continentală (Mainland), Departamentul Economiei şi Turismului (DET) emite de regulă licenţe comerciale în termen de 3 până la 5 zile lucrătoare, presupunând că toate documentele şi aprobările sunt depuse corespunzător. În anumite cazuri, o licenţă rapidă poate fi obţinută în doar 15 minute, aplicabilă activităţilor cu risc scăzut, preaprobate, care nu necesită autorizaţii externe.
- Pentru entităţile din Zona Liberă, licenţierea este gestionată de către Autoritatea Zonei Libere respective, iar termenele de aprobare variază de regulă între 1 şi 4 săptămâni, în funcţie de Zona Liberă selectată, tipul de activitate comercială şi pachetul de birouri (de exemplu, birou flexibil).
- Taxele variază foarte mult în funcţie de jurisdicţie, activitatea comercială, numărul de vize şi serviciile opţionale, cum ar fi redactarea documentelor juridice, notarizarea sau spaţiul de birouri.
10. Înregistrare şi conformitate legală
După emiterea licenţei, este esenţială finalizarea înregistrării şi respectarea cadrului legal aplicabil în toate jurisdicţiile relevante din Dubai. Nerespectarea acestor obligaţii poate conduce la aplicarea de sancţiuni sau restricţii, în conformitate cu cadrul legal aflat în continuă schimbare în Emiratele Arabe Unite.
- Zona Continentală (Mainland): Companiile trebuie să se înregistreze la Camera de Comerţ din Dubai şi se pot înregistra şi la Ministerul Finanţelor pentru a se califica pentru contracte guvernamentale. Acestea trebuie să depună declaraţii fiscale anuale la Autoritatea Fiscală Federală, să menţină situaţii financiare auditate, să se înregistreze în scopuri de TVA dacă cifra de afaceri depăşeşte 375.000 AED şi să respecte condiţiile privind beneficiarul real (UBO) şi fondul economic real
- Zonă liberă: Întreprinderile se înregistrează prin intermediul autorităţii relevante pentru zona liberă, dar trebuie să realizeze şi înregistrarea fiscală pentru societăţi în regim de liber schimb, indiferent dacă se aşteaptă sau nu la un statut de impozitare.
Entităţile din zona liberă trebuie să depună declaraţii fiscale anuale, să păstreze evidenţa timp de şapte ani şi să prezinte situaţii financiare auditate (cu mici excepţii), chiar dacă veniturile realizate sunt sub 50 de milioane AED.
- Modul Hibrid (modele cu licenţă dublă): Când o companie din Zona Liberă se extinde prin intermediul unei sucursale sau a unui permis pe teritoriul Mainland, venitul onshore este impozitat separat şi trebuie raportat în regimul Zonei Continentale; situaţiile financiare trebuie păstrate pentru fiecare segment pentru a asigura o conformitate clară cu impozitul pe profit şi pentru a evita taxarea încrucişată.
• Emiratele Arabe Unite se pregătesc să lanseze facturarea electronică obligatorie până în 2026: un factor decisiv pentru conformitatea şi eficienţa fiscală
În paralel cu reformele structurale care transformă înfiinţarea companiilor în Dubai, o serie de rapoarte recente evidenţiază faptul că Emiratele Arabe Unite se pregătesc pentru o transformare completă a procesului de facturare digitală, care urmează să înceapă la mijlocul anului 2026. Conform Gulf News, viitorul mandatului de e‑facturare va permite companiilor să reducă costurile de procesare a facturilor cu până la 80% şi va necesita o revizuire completă a fluxurilor de lucru privind facturarea, Autoritatea Fiscală Federală (FTA) primind facturile în timp real pentru a consolida transparenţa TVA-ului şi a reduce frauda. Între timp, Gulf News Focus subliniază că sistemul-bazat pe modelul global Peppol-se va implementa în etape, oferind o notificare prealabilă pentru a ajuta firmele să se pregătească şi să asigure interoperabilitatea între furnizorii acreditaţi
• Cuvânt final: Platforma ta de lansare pentru 2025 în Dubai
Cadrul legal din 2025, evidenţiat de Rezoluţia 11/2025, a transformat peisajul înfiinţării de companii în Dubai. Antreprenorii îşi pot lansa acum afacerile într-o Zonă Liberă pentru a beneficia de stimulente fiscale atractive şi, ulterior, se pot extinde în Zona Continentală (Mainland) fără a trece printr-un proces complex de restructurare. Această structură oferă un echilibru rar între flexibilitate operaţională, potenţial de scalare şi valoare strategică sustenabilă pe termen lung.
Pentru a putea oferi consultanţă juridică adaptată nevoilor fiecărui client, este necesară organizarea unei întâlniri sau videoconferinţe cu fiecare client în parte, în care să înţelegem în detaliu natura activităţii pe care acesta doreşte să o desfăşoare în Emiratele Arabe Unite. Abia după această discuţie putem recomanda jurisdicţia optimă pentru înfiinţarea companiei - fie Zonă Liberă, Continentală (Mainland) sau o structură hibridă - astfel încât soluţia aleasă să corespundă obiectivelor de afaceri şi cerinţelor legale aplicabile.
În calitate de consultanţi, la Al Safar & Partners Advocates & Legal Consultants gestionăm întregul proces de înfiinţare a unei companii în Dubai, în zonele libere sau în modul hibrid, cu profesionalism şi cu respectarea întregului cadru legal. Echipa noastră este formată din avocaţi locali şi consultanţi juridici profesionişti, care se asigură că fiecare pas este executat în mod impecabil, evitând costurile neprevăzute şi garantând un proces de înfiinţare eficient al companiei.