Continuitatea activităţii Chromosome Dynamics, pusă sub semnul întrebării de auditor; ce spune conducerea societăţii?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 aprilie

Continuitatea activităţii Chromosome Dynamics, pusă sub semnul întrebării de auditor; ce spune conducerea societăţii?

Ioan Mugurel Gabriel: Menţiunea privind "incertitudinea semnificativă legată de continuitatea activităţii" nu surprinde pe deplin contextul actual al companiei

MGMT Audit: Chromosome are un nivel redus al lichidităţilor, activele circulante nete sunt negative, iar rezultatul din exploatare indică o pierdere de 7,1 milioane lei

Auditorul situaţiilor financiare aferente anului trecut ale Chromosome Dynamics pune la îndoială continuitatea activităţii companiei, după cum se arată în raportul dezvoltatorului de soluţii IT orientate pe agribusiness, publicat pe site-ul companiei la începutul săptămânii trecute.

Chromosome Dynamics a încheiat anul trecut cu o pierdere de aproape şapte milioane de lei, despre care conducerea companiei afirmă că nu provine dintr-o strategie comercială obişnuită, fiind mai degrabă consecinţa unei situaţii excepţionale. În plus, directorul Ioan Mugurel Gabriel susţine, într-o opinie transmisă Ziarului Bursa, că rezultatele primului trimestru al acestui an vor reflecta o poziţie financiară îmbunătăţită a Chromosome Dynamics.

Ioan Mugurel Gabriel: Nu ne aflăm în imposibilitatea de a ne continua activitatea

MGMT Audit & BPO scrie în raportul de audit că dezvoltatorul de soluţii IT pentru agribusiness are un nivel redus de lichidităţi în casă şi bancă, activele circulante nete sunt negative, în sumă de 0,73 milioane lei, iar rezultatul din exploatare reprezintă o pierdere de aproape 7,1 milioane lei. "Aceste aspecte indică existenţa unei incertitudini care ar putea genera îndoieli cu privire la capacitatea societăţii de a-şi continua activitatea fără implementarea unor masuri adecvate de redresare", se arată în raport.

Ioan Mugurel Gabriel, directorul şi fondatorul Chromosome Dynamics, este de părere că menţiunea privind "incertitudinea semnificativă legată de continuitatea activităţii" reflectă o evaluare punctuală a auditorului, care nu surprinde pe deplin contextul actual al companiei.

"Chromosome Dynamics a pus la dispoziţia auditorului toate contractele comerciale în desfăşurare, precum şi situaţiile financiare actualizate, din care reiese clar că nu ne aflăm în imposibilitatea de a ne continua activitatea. De altfel, acelaşi auditor a emis în trecut o menţiune similară în cazul unei alte companii din domeniul agribusiness, iar realitatea ulterioară a demonstrat contrariul, compania respectivă continuându-şi activitatea cu succes", ne-a transmis Ioan Mugurel Gabriel.

În opinia sa, cel mai probabil, procesul de auditare implică şi asigurarea 100% că societatea auditată are un business-continuity garantat (n.r. garantarea continuităţii afacerii) prin contracte majore şi lipsă totală de riscuri (lucru care nu se aplică cel puţin în agribusiness-ul anului 2025).

Grad total de îndatorare de 78%

Chromosome Dynamics a raportat o pierdere de 6,9 milioane lei pentru anul trecut, faţă de un rezultat net pozitiv de 0,2 milioane lei în 2023. Veniturile din exploatare s-au ridicat la 8,7 milioane lei, cu 22% mai mici comparativ cu cele din anul anterior, în vreme ce cheltuielile din exploatare au fost de 15,8 milioane lei, în creştere cu 46%.

"Pierderea raportată în anul 2024 a fost cauzată de anumiţi factori conjucturali şi constrângeri de natură contabilă, comercială şi fiscală, care au fost asumate în scopul minimizării unor riscuri mai mari (neîncasarea unor datorii sau nevalorificarea unui activ tehnologic)", se arată în raportul anual al Chromosome Dynamics.

Conform documentului, există două elemente majore care au cauzat pierderea societăţii de anul trecut:

Tehnologia GPR. O tehnologie primită din partea Agricloud, în compensarea unei datorii. Practic, în schimbul datoriei, s-a efectuat un transfer tehnologic, dar care nu a generat venituri în perioada analizată, fiind în stadiul de "conservare". În lipsa unei justificări clare privind amortizarea sau valorificarea comercială a tehnologiei într-un termen previzibil, s-a înregistrat o pierdere contabilă de trei milioane lei, deşi operaţional nu a avut loc cheltuială efectivă;

Compensarea cu îngrăşăminte de sol. Societatea Iarmaroc Tradiţional avea o datorie către Chromosome Dynamics, pe care nu şi-o putea onora în numerar, astfel încât, pentru a evita o pierdere totală (neîncasarea datoriei), s-a optat pentru o compensare prin preluarea unei cantităţi considerabile de îngrăşăminte de sol. Diferenţa dintre preţul de intrare (preţul la care au fost compensate datoriile) şi preţul efectiv de vânzare (preţul pieţei) a generat o pierdere de circa 3,5 milioane lei.

"Este esenţial de subliniat că pierderea (n.r. înregistrată de Chromosome Dynamics anul trecut) nu provine din activitatea de bază a companiei sau dintr-o strategie de dezvoltare incorectă", se arată în raport, adăugându-se: "Echipa de management face toate demersurile necesare pentru a valorifica pe viitor aceste tranzacţii şi pentru a asigura o creştere sustenabilă a companiei".

La finele anului trecut, activele totale ale companiei se ridicau la 11,2 milioane lei, cu 31% sub cele din anul 2023, în vreme ce datoriile totale erau de aproape 8,8 milioane lei, cu 36% peste cele din anul trecut. Datoriile pe termen scurt s-au majorat cu 73%, până la 8,5 milioane lei, pe fondul achiziţionării de materii prime şi mărfuri, în vreme ce datoriile pe termen lung s-au diminuat cu 83%, până la 0,25 milioane lei. Gradul total de îndatorare al companiei era de 78%, după cum reiese din raportările financiare ale Chromosome Dynamics.

Ioan Mugurel Gabriel: Rezultatele primului trimestru vor reflecta o poziţie financiară îmbunătăţită, o reducere semnificativă a datoriilor şi o activitate comercială constantă

Legat de momentul publicării raportului de audit în data de 14 aprilie, cu doar două săptămâni înaintea adunării de bilanţ a acţionarilor companiei, care va avea loc în data de 28 aprilie, Ioan Mugurel Gabriel spune că procesul a fost demarat în februarie 2025, iar emitentul a colaborat în mod susţinut şi activ, punând la dispoziţie toate documentele solicitate.

"Finalizarea auditului în data de 14 aprilie a rezultat din procesele interne ale firmei de audit, iar publicarea raportului s-a făcut imediat după primirea sa oficială. Acest lucru a ţinut exclusiv de viteza de procesare a documentaţiei de către compania auditoare, nu de disponibilitatea noastră de a furniza real-time documentele solicitate", ne-a transmis Ioan Mugurel Gabriel.

Fondatorul Chromosome Dynamics, a adăugat: "În perioada imediat următoare vom publica rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2025, care vor reflecta o poziţie financiară îmbunătăţită, o reducere semnificativă a datoriilor şi o activitate comercială constantă. Aceste date vor susţine în mod concret afirmaţiile noastre privind stabilitatea companiei. Conducerea Chromosome Dynamics rămâne pe deplin angajată în asigurarea continuităţii şi dezvoltării durabile a companiei, într-un mod transparent şi responsabil faţă de toţi partenerii săi".

La jumătatea anului trecut, Ioan Mugurel Gabriel avea 57,8% din emitentul listat în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, a cărui evaluare bursieră se ridică la circa circa cinci milioane lei.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Voi mai aveti bani? Ca Mugurel mai are vrajeli...

    1. practic se incrimineaza singur

      creante neincasate,neprovizionate,se face artificiul cu primit aer in schimb,adica bunuri nevalorificabile 

      cica strategia de dezvoltare nu e incorecta!pai daca tu la veniturile alea ai vanzari care-ti produc asemenea gauri prin compensarea in natura a creantelor,ce strategie buna e asta?asa poate sa vanda oricine la intamplare,de fapt aici auditorul trebuia sa atraga iar atentia ca e ceva cam fishy 

      Cum sa acuzi auditorul care atrage atentia cand tu ai asemenea gauri,vinzi preponderent pe aer si mai putin pe bani,ai active curente negative.E extrem de rezonabila presupunerea ca mai poti fi si alti clienti prin activele curente care-ti vor pune aer in brate si atunci esti insolvent de-a binelea,nu partia cum arata acum bilantul.

      Auditul ala e ultrasoft relativ la situatiile lor financiare.E jenant ca pe bvb nu se atrage atentia cand societatile au grade foarte mari de indatorare,in conditii de inflatie si dobanzi atat de mari,cand au deficit crunt de numerar,cand au lichiditate imediata praf. 

      Cum sa iei in compensare marfa la un pret mult peste piata si dupa sa faci pierdere de milioane camd o vinzi. Clar nu cunosc piata in care activeaza.

    am investit in chrd si sunt curios banii atrasi de la investitori pentru Homeland pe ce s-au dus? Ca aplicatia nu mai e pe appstore…era de facut provizion pe ea. Povesti povesti…

    1. oare tot auditoru l-a pus sa faca buget in memorandum cu 30 m afaceri si 14 profit

      auditoru il impiedica sa prezinte bugetul conform legii 

      scrie o propozitie ca anul asta afacerile sunt prognozate 7 m lei  

      halal societate cu asemenea comunicare

      gura mare doar la fraierit,cand e pe lege ne facem ca ploua 

    Ca afacerea nu merge prea bine nu este o surpiza. Ca materialele AGA nu au fost publicate la timp si ca se poate contesta nici asta nu e o surpriza.

    Dar ma scuzati acest auditor trebuie interzis pe BVB. Nu da la timp audit, face dublu standard: reduce softul acesta GRP din profit dar uita sa dea jos reteaua sociala si ce mai softuri de nu mai sunt de gasit la download si care au fost anuntate ca sunt retrase. Tin minte cum a fost la CODE, ditamai ajutarea. Daca isi respecta logica CHRD avea capitaluri negative, deci toate investitiile nu au avut succes, din pacate.  

    1. Da,CODE a procedat conform.La fel HAI cu o situatie foarte proasta unde s-a dat comunicat si s-a zis clar ca se iau masuri,se aduce capital,se vand active,se taie costurile cu administrarea,s-a scris citet ca e grava situatia.Sunt sanse de redresare,pun umarul si creditorii cand vad asemenea comunicare.Nu sa ascunzi gunoiul si sa te bati cu caramida in piept ca gresesc altii,pe stil Bittnet,toata lumea nu vede bine cat de buna e compania lor.

    Parca a mai rulat un film ca asta acum vreo 4 ani, in rolurile principale Norofert si auditorul. De atunci cotatia a mers numai in jos.

    Pe termen lung se pare ca auditorul este mai aproape de adevar decat firma auditata. 

    1. pai nu a fost tipul asta director in Norofert?!?a creat compania aia o adevarata scoala de alungat investitorii si batut cu pierderi,un buruienis de nu-l mai scoti cu toate substantele

      Auditorul s-a contrazis la NRF la distanta de cateva saptamani. Nici azi vad ca nu pot da un audit la timp la o forma doua doua tranzactii.

      Aia a fost acum 4 ani de atunci au si exporturi si fabrici in alte tari. Cam de cand a plecat echipa aia de ne ziceau brokerii ca sunt superstarii NRF si au facut CHRD. 

      Jenant acest auditor. Tin minte ca la NRF a zis asta cu continuarea activitatii si la scurt timp a scos-o. Ca si cum nu ar fi. Adevarul e ca firma merge si a continuat, auditoru atunci a exagerat iar acum la CHRD e mai moale. Asta e piata noastra bananiera.

      lasa acuzele gratuite asupra auditorilor ca pute a lobby nrf in mesaje repetate

      Care e acuza, ca auditorul aici nu da o imagine fidela? CHRD are capitaluri negative, asta e clar ca doar toate softurile sunt nefunctionale. Deci ce a semnat auditorul ca e o imagine fidela e de fapt o mare minciuna si lipsa de profesionalism. Asta nu e auditor.

    Hai sa luam "proiectele" laudate la listare: 1) Agrobazar anuntat ca principala sursa de cash pentru companie nu mai este de gasit nici in versiunea de browser, nici in Apple Store 2) SpellBox care urma sa revolutioneze modul in care fermierii isi supravegheaza culturile este "suspendata temporar" 3) La fel ca si Homeland care trebuia sa puna in contact "fermierii din intreaga lume" (?!). De altele nu mai zic nimic, de exemplu Tortoise nici macar nu s-a lansat.

    Deci, toate proiectele cu care am fost momiti la plasamentul privat si apoi la listare au dat de gard. Acum, dupa ce CHRD a facut o "fabrica" pe care nu a vazut-o nimeni, niciodata, ne anunta ca fac o alta "fabrica" si posteaza niste poze cu 5 bidoane (atatea se vad in poza), probabil luate pe datorie, ca cash-ul e cam subtire. 

    Daca la astea mai adaugam si strategia comerciala super-inteligenta prin care s-au livrat bunuri si s-a primit la schimb "fum"... avem in fata ochilor o firma facuta praf de patron, pe banii nostri. Raportul auditorului este bland, acolo este de fapt un jaf generat de o nepricepere crasa. 

    1. Sa nu uitam ca coada si-a bagat-o si BNET aici la CHRD ca fac ei o super firma cu oameni luati, probabil din concedieri. Acolo a fost marele ego a plecatului C Logofatu. A facut la presiuni si jocuri murdare si dupa cand a vazut ce e in ograda CHRD ne-a vandut-o toata a facut profit si jalea a ramas.

    a promis agri a facut soft-uri. Daca nici asta nu e inselaciune....

    Cum poti lua pe toata lumea la misto vedeti in pozitia acestui manager.

    ''Trecerea de la pierderi mari în 2023 la o poziție de echilibru financiar în 2024, combinată cu  

    creșterea veniturilor, demonstrează eficiența măsurilor adoptate și capacitatea companiei de  

    a reacționa rapid la provocările pieței.  

    Aceste rezultate confirmă o tendință ascendentă în evoluția companiei, ceea ce oferă încredere  

    pentru viitor și poziționează compania pentru noi oportunități de creștere. '' 

    Asta scria la rezultatele pe 10 luni trimise la BVB in 15.11.2024 cand mai erau 45 de zile pana la incheierea anului.Iar la 10 luni pierderile erau jumatate,active circulante nete erau 3 M si nu negative! 

    Veniturile cam alea au ramas si evident el stia la ora aia cat de dezastruos se va incheia anul!!!Insa abera despre tendinte pozitive,eficienta.Cititi ce scria despre incasari,creante,provizioane,t otul era minunat. 

    Ce ar trebui sa scrie un auditor dupa cum stie acest Mugurel standardele de audit(apropo are specializare in asa ceva?) cand capitalurile proprii sunt 2,3 M,cand nu-ti poti acoperi datoriile curente iar pierderile pe trimestrul 4 doar sunt mai mari decat capitalurile tale proprii?Aia e poza unei companii insolvente,pana la atragerea de capital,daca s-ar intampla. 

    Plati restante 1,5 M din care 0,6 M peste 1 an.Stie acest personaj ce prevede standardul de audit la asemenea chestiune?Corelata cu nivelul lichiditatii imediate si a capitalurilor proprii asta inseamna insolventa iminenta!Poate sa nu se intample,pot pasui creditorii 25 de ani firma,insa auditul nu se face pe banuieli.

    Pe 03.04.2025 alta ordonanta de plata data de judecatori cu debitor compania lui.A uitat sa anunte investitorii,el trage auditorii de ureche. 

    1. Pierderea trebuia sa fie pe la un 11 mil lei daca era o abordare corecta cu softurile care sunt toate declarate ca sunt retrase sau in conservare. Deci situatia e mult mai grava.

    Gabi Pintea, brokerul de la Goldring, care e in Consiliul de Admin la CHRD, nu are decenta sa demisioneze? Sau castigurile lui sunt inca bune

    1. unde doamne iarta-ma gasesc informatiile privind AGA 2025 pe siteul lor? dar raportul de audit?

      buna intrebare. nici eu nu le gasesc

    In concluzie, cred ca toata piata a inteles ca anii astia in agricultura au fost grei. Rezultate cum a dat GSH sunt chiar excelente.

    Nu e o abordare corecta sa faci o firma din dorinta de a da ceva la moda, agri si IT. Zici ca iei oameni care aparent stiu ce fac, dar nu reusesc sa performeze. Iei si brokeri care zic ca stiu dar habar n-au. Se implica si firme de IT si se retrag. Auditor care nu e consecvent. Au facut o firma care sa poata atrage bani ca erau in piata. Ceva de substanta nu gasim. 

    Sa o luam drept lectie si sa fim toti mai ponderati si obiectivi. 

    1. cu greu poti gasi marje mai mici ca la gsh

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3787
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3042
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8518
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6339

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb