Cotaţiile la ţiţei au crescut semnificativ, după ce SUA au atacat instalaţiile iraniene de îmbogăţire a uraniului

M.P.
Miscellanea / 23 iunie, 09:45

Cotaţiile la ţiţei au crescut semnificativ, după ce SUA au atacat instalaţiile iraniene de îmbogăţire a uraniului

Cotaţiile la ţiţei au urcat luni la cel mai ridicat nivel din ianuarie, după escaladarea situaţiei din Orientul Mijlociu, care sporeşte temerile privind perturbarea aprovizionării cu petrol, transmite Agerpres, de la care menţionăm următoarele.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat cu aproape 2% la 5:03 GMT, ajungând la 78,53 dolari, după ce anterior atinsese 81,40 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' a urcat cu 2,04% la 5:03 GMT, ajungând la 75,35 dolari, după ce anterior atinsese 78,40 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni.

Statele Unite au lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, "Operaţiunea Ciocanul de la Miezul Nopţii" (Midnight Hammer), în care au atacat instalaţiile iraniene de îmbogăţire a uraniului de la Fordo, Natanz şi Isfahan. Au fost folosite în atac 14 bombe anti-buncăr GBU-57, zeci de rachete de croazieră Tomahawk şi peste 125 de avioane militare, printre care şapte bombardiere invizibile B-2, acestea din urmă lansând bombele anti-buncăr, care, conform imaginilor din satelit, au provocat cel puţin şase mari cratere deasupra amplasamentului uzinei de la Fordo.

Iran este al treilea mare producător de ţiţei din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Analiştii se aşteaptă la noi creşteri ale cotaţiilor la ţiţei, pe fondul temerilor că represaliile Iranului ar putea include închiderea strâmtorii Ormuz, prin care trece aproximativ o cincime din fluxul global de petrol.

"Actuala escaladare geopolitică impulsionează o potenţială creştere a cotaţiei barilului de petrol Brent spre 100 de dolari, dar şi un avans spre 120 dolari pare din ce în ce mai plauzibilă", a apreciat Sugandha Sachdeva, fondatorul firmei de analiză SS WealthStreet din New Delhi.

Presa iraniană a transmis că Parlamentul ţării a aprobat duminică închiderea strâmtorii Ormuz, ca represalii în urma atacului american asupra instalaţiilor nucleare iraniene. Şi în trecut autorităţile de la Teheran au ameninţa cu închiderea strâmtorii Ormuz dar nu şi-au pus în aplicare ameninţările.

"Riscul avarierii infrastructurii petroliere s-a extins". Deşi există câteva rute alternative în afara regiunii, vor exista volume de ţiţei care nu vor putea fi exportate dacă strâmtoarea Ormuz devine inaccesibilă. Transportatorii nu vor mai fi prezenţi în regiune", susţine analistul June Goh, de la compania de consultanţă Sparta Commodities.

Într-un raport publicat duminică, Goldman Sachs estimează că este posibilă o creştere a cotaţiei barilului de petrol Brent la 110 dolari în urma închiderea strâmtorii Ormuz timp de o lună. Din 13 iunie, când a început conflictul din Orientul Mijlociu cotaţia barilului de petrol Brent a urcat cu 13%, în timp ce cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' a crescut cu aproximativ 10%.

În jurul orei 3:41 GMT, cotaţia aurului era în scădere cu 0,2%, până la 3.362,29 dolari uncia, investitorii preferând să achiziţioneze dolari. Moneda SUA s-a apreciat cu 0,2%, astfel încât aurul a devenit mai scump pentru deţinătorii de alte valute.

Înapoi la articolul principal

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Pretul petrolului creste tot asa si incasarile Rusiei

    1. slava ukri

      Nu chiar - pe unde-l transporta? Pretul e mare ca e greu de aprovizionat, nu pentru ca nu e petrol.

      Delirezi, pretul petrolului creste pentru ca...creste, ca si incasarile celor care il furnizeaza, deci si Rusia

      Puişor draga de la 1.2 vad ca tu ai indoieli mari ca 1 + 1 = 2,

      uite, daca promiti sa ti iei medicamentele cuminte fara sa enervezi sora-șefă, maine iti explic cum se calculeaza 1 + 1, 

      aduc si o numaratoare cu biluţe,

      noapte bună 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0810
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3461
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8849
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.3616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb