Crime as a service (I)
(infracţiunea ca serviciu plătit)

Gheorghe Piperea
Ziarul BURSA #Consultanţă juridică / 25 august 2023

Gheorghe Piperea

Este o realitate pe care nimeni nu o mai neagă: în România, multinaţionalele deţin peste 80% din cota de piaţă în industriile unde se cheltuiesc toţi banii românilor săraci şi majoritatea banilor celorlalţi: hrană (agricultură, industrie alimentară, import, comerţ în lanţuri de hiper-market-uri), combustibil, energie, servicii bancare şi de asigurări, comunicaţii şi servicii digitale (IT&C).

În toate aceste domenii, numărul "actorilor" implicaţi este foarte mic, uneori, chiar mai mic de 5. În plus, aceşti concurenţi puţini se comportă cartelar - în caz de nevoie sau de utilitate, comportamentul lor devine identic, ca la un semn făcut de liderul plutonului. Este clar, nu este vorba de un simplu oligopol. Este vorba de un monopol, rezultat al unui cartel implicit, tolerat de stat. Este vorba, în plus, de rente şi privilegii de-a dreptul feudale, la care nu au acces întreprinzătorii şi la care nu pot visa oamenii de rând.

Pentru a păstra aceste monopoluri, rente şi privilegii, de unde se colectează fluvii de bani fără a prea plăti impozit pe profit şi pe dividende, aceste multinaţionale neo-feudale plătesc 1 (un) leu pentru a stoarce 25 de lei de la români. Vârtosul leu care aduce alţi 25 ia calea mitei, a traficului de influenţă, a lobby-ului, a sponsorizărilor politice etc. şi face ca circulaţia "elitelor" în sistem, prin miraculoasa "uşă rotativă" (revolving door), să se deruleze ca şi când ar fi naturală şi de la Dumnezeu lăsată.

Neo-feudalii economiei au şi de unde să plătească, au şi motivaţie să plătească. Doar că sistemul nostru judiciar se preface că nu îi vede, concentrându-şi "lupta" pe mituiţi. Iar organele noastre de concurenţă se prefac că fac: se deplasează cu trei viteze, încet, foarte încet şi stând pe loc.

Marile probleme ridicate de acest sistem neo-feudal al rentelor şi privilegiilor cumpărate de la cei care vând indulgenţe sunt eliminarea concurenţei şi a inovaţiei, decăderea morală a societăţii, sărăcirea accentuată a clasei de mijloc, inechitatea şi acuta inegalitate socială, privatizarea profitului şi socializarea pierderilor.

Evaziunea şi optimizarea fiscală (o evaziune fiscală care se indentifică drept practică legală, adică o trans-evaziune) determină o colectare de numai 27% din PIB în România, cifră care este cea mai mică din UE. Pierderea fiscală implicată este una dintre cauzele majore ale crizei economice şi sociale actuale, care provoacă mizerie, sărăcie şi boală maselor de milioane de români lipsiţi de privilegii şi rente. Pretenţia la infrastructură decentă de transport, la asistenţă sanitară şi socială echitabilă şi rezonabilă, la educaţie corectă şi eficientă, la pensii şi la un mediu înconjurător sănătos etc. devine pe zi ce trece o himeră a unei utopii.

La nivelul UE, media cheltuielilor pentru achiziţii publice este de 14% din PIB (circa 4.200 de miliarde de euro anual). Din această sumă colosală, mai mult de 30% se pierde din cauza corupţiei. Campioane la corupţia pe această filieră sunt Italia, Franţa, Spania şi Portugalia.

România cheltuie un procent de 19% din PIB pentru achiziţii publice. Nenorocirea este că peste 50% din aceşti bani se pierd din cauza corupţiei. Anul trecut s-au cheltuit 54 de miliarde de euro pe achiziţii publice, din care peste 27 de miliarde s-au dus pe apa sâmbetei, din cauza corupţiei. Ironia sorţii este că nici nu vedem rezultatul acestui colosal efort, pe banii noştri, şi nici nu ştim în ce constau aceste achiziţii. Sunt un fel de mistere ale templului din Delphi.

Nenorocirea şi mai mare este că acest tip de hemoragie de bani publici durează de cel puţin 30 ani, de când la putere se tot schimbă sau se aliază între ele PSD şi PNL. Vorbim de peste 500 de miliarde de euro pierdute de români din cauza corupţiei din domeniul achiziţiilor publice.

Jaful prin intermediul achiziţiilor publice este "frăţeşte" împărţit între cele două blocuri politice: PSD are monopol pe achiziţiile la nivel de comune, oraşe şi judeţe, în timp ce PNL are monopol pe achiziţiile la nivel central, de ministere, secretariat general al guvernului, instituţii naţionale aflate în subordinea Parlamentului etc.

Dintotdeauna, aceşti bani au adus bogăţie nemeritată unui număr foarte mic de persoane, dar şi necesarul de finanţare a campaniilor de imagine, a influencerilor, a ONG-urilor şi a presei miluite, precum şi instrumentele reducerii la tăcere a oricăror critici, eretici, dizidenţi, negaţionişti şi conspiraţionişti. De exemplu, Uniunea Europeană a angajat, pentru 2024-2030, o armată de 130 de mii de fact checkers pentru a "lupta" contra dezinformării şi teoriilor conspiraţiei (chestii care, desigur, se regăsesc mereu, ca un făcut, doar în tabăra criticilor multinaţionalelor). Bugetul alocat este de peste 150 de milioane de euro anual.

Mult mai grav este că aceşti bani din achiziţii publice, deturnaţi prin corupţie, finanţează şi conspiraţia tăcerii, dar şi infracţiunile necesare camuflării şi pierderii urmelor reţelei mafiotic de sens - includ aici optimizarea fiscală şi spălarea cu ştaif a banilor murdari. Pentru activităţile ilicite şi criminalitatea cibernetică prestate sub masca optimizării fiscale, a protecţiei informative şi a "luptei" contra dezinformării sunt utilizaţi fie angajaţi fidelizaţi cu bonusuri consistente, fie colaboratori externi plătiţi mult peste potenţialul lor. Evident, off the records. Dacă este prins, prestatorul de servicii infracţionale va fi ţapul ispăşitor, iar nu corporaţia instigatoare. Şi nici politicianul, tehnocratul sau birocratul complice.

Este ceea ce, în slangul jurnalistic occidental, se numeşte crime as a service.

(va urma)

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Excepțională radiografie!

    E bun articolul, dar va spun , nu corporatia este instigatoare ci bugetarii/politicienii, persoane cu acces si influenta la acizitii publice, avize, tot felul de legin in favoarea cuiva.

    Adica de exemplu, nu castigi nici o licitatie publica fara spaga. poate doar cele mici, de 3 pixuri si 10 caiete. si se fac tot felul de smecherii ca sa fie asa: caiete de sarcini cu dedicatie(adica pun niste conditii in caietul de sarcini pe care doar o anumita companie le poate livra, sau cum am vazut in anuntul de angajare la romgaz, ceo, chiar au observat cititorii bursa, ca numai o persoana din romania indeplinea conditiile. pai a fost facut pt acea pessoana anuntul), sau(inainte de seap era asa), publicau licitatiile in publicatii obscure, pe care nu le citeste nimeni, sau publicau licitatiile dimineata cu 4 ore inainte de termenul de depunere, sa zicem la ora 12 in aceeasi zi(si gandeste-te ca tu trebuie sa depui un dosar intreg, cu certificat constatator, oferta , bilant scrisoare de garantie bancara si ce mai era pe acolo, deci imposibil asa rapid), sau , nici nu mai stiu. dar mita se cere. sau nu primesti licitatia, sau, legea sau mai stiu eu ce, aviz, autorizatie etc.

    Si acum intrebarea e participi ca prostul la licitatii si pierzi mereu sau dai spaga si castigi(mereu!!!)? Sau alta intrebare, mai actuala, stai 7 ore in chinuri in spital, cu dureri si fara aer, sau dai plicu, si poate se ocupa cineva si de tine si scapi? Ei pt o companie, aceste lucrari, licitatii, chiar dc nu reprezinta majoritatea veniturilor sunt ca o gura de aer, pt ca statul plateste bine la timp, are lucrari mari, si se tine de contract. 

    1. Corporatiile profita parazitand state slabe care au functionari corupti - functionari care sunt etnici bastinasi, nu sunt straini.

      Si corporatiile exploatatoare si statele corupte sunt la fel de toxice si colaboreaza bine unele cu altele. 

      Autorul articolului, avand o abordare in retorica patriotarda, vede doar problema marelui capital strain al corporatiilor, dar trece cu vederea micul capital romanesc care exploateaza munca la negru, care plateste doar salariul minim, care nu plateste contributiile, care umileste angajati etc. 

      Dihotomia capital strain vs. capital romanesc e falsa si se adreseaza emotivilor cu fantasme patriotarde. 

      Marele capital strain "da tunuri" mari pentru ca e mare nu pentru ca e strain, iar mai micul capital romanesc "da tunuri" mai mici pentru ca e mai mic, nu pentru ca e roman. 

      Unul care fura un ou are caracterul si moralitatea unuia care fura un bou.

      Cel care fura un ou ar fura si el un bou daca ar avea oportunitatea de afaceri. 

      Sistemul in care functionezi este corupt si putred. Te adaptezi , sau mori, ca si femeia aceea din spital la botosani.

      Te adaptezi sau mori denota o gandire primitiva. Cu o astfel de mentalitate meritam sa se intample tot ce se intampla.

      O daaa, patronii e rai si fura. fura ce? ei lor isi fura din firma sau cum?

      La negru se lucra inainte cu acceptul autoritatilor care inchideau ochii acum nu cred , mult mai putin. 

      Chestia cu exploatarea e cam asa, am avut angajati vreo 10 ani, 20-40 buc cand cum, si desi am incercat mereu sa fie bine, nu cred c-a fost cineva multumit vreodata. pana m-am saturat de toate, in special de stresul continuu si-am renuntat. acum lucram doar in familie pe un srl sau pfa cat putem atat facem si bye. 

      dar anecdota: dupa cativa ani ne intalnim fostii colegi de lucru la o nunta, invitati tot la un fost coleg. si ma gandeam ca-s poate suparati pe mine, c-am inchis firma si blabla. dar surpriza, ma cheama la ei la masa cica hai sa bei cu noi ceva. ok. si zic ei stii cat am lucrat impreuna la ...x , am foat toti mereu nemultumiti, dar apoi ne-am angajat fiecare in alta parte si nu e unul de aici la care sa nu-i fi parut rau dupa tine. a fost bine dar n-am stiut sa apreciem.  

      protaru, incerca sa iesi din rotita ce se invarte perpetuu sa gasesti ceva ce-ti place sa faci si fa acel lucru independent si vei fi ok. chiar dc banii-s poate mai putini, de foame nu vei muri. 

      Tu ai fost antreprenor, nu capitalist.

      Multumesc pentru sfat, e foarte bun si adevarat.

      Personal ma consider ok, dar faptul ca sunt ok nu ma impiedica sa observ, sa analizez si sa critic, dimpotriva. 

    Domnul PI PErea nu menționează Serviciile secrete românești.

    Ele sunt puternic prezente în justiție, presa, energie, sistem bancar și în... achizițiile publice (pardon o fi fost Hexipharma singurul caz ? 

    Ba serviciile secrete aduc bani suplimentari chiar din traficul internațional de droguri cu șalupă întreaga . Desigur pentru a finanța rețele operative de spionaj în Orient, că și cum Romania ar fi vreo putere și are nevoie de spioni în străinătate. Chelului.

    Sa dam lecții de moralitate la rentierii străini când noi avem mai multe caste in Romania , ale noastre, patriote , e futil. 

    Dl posibil "ultimul pe lista" candidat AUR, arunca din nou mania proletara pe strainii asupritori. Sa se informeze cat impozit platesc strainii, are Iancu Guda o situatie pt cei interesati, cu date colectate de la ANAF. Concluzia este ca statul prostovano mafiot a cheltuit 600 miliarde lei in 2022 fata de 280 miliarde in 2019....ca Grecia din 2004 - 2010...

    Numit corupție și zero competente!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb