CSAT sub preşedinţia lui Nicuşor Dan: conflictul din Ucraina, evaziunea fiscală şi criza de la Salina Praid, pe agenda discuţiilor

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 1 iulie

CSAT sub preşedinţia lui Nicuşor Dan: conflictul din Ucraina, evaziunea fiscală şi criza de la Salina Praid, pe agenda discuţiilor

English Version

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condus pentru prima dată de preşedintele Nicuşor Dan, s-a reunit, ieri, la Palatul Cotroceni, într-o şedinţă care a durat peste trei ore şi jumătate. Reuniunea marchează, totodată, prima participare a membrilor noului Guvern condus de Ilie Bolojan la această structură strategică.

Subiecte cheie pe ordinea de zi

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şedinţa a vizat teme majore din sfera securităţii naţionale, dintre care cele mai importante au fost: Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina, în urma agresiunii ruse, şi implicaţiile pentru România; Stabilirea forţelor şi mijloacelor armate care pot fi puse la dispoziţie pentru operaţii externe în 2026; O informare detaliată privind fenomenul evaziunii fiscale, considerat o ameninţare la adresa securităţii naţionale; Situaţia de urgenţă creată de inundarea Salinei Praid, cu implicaţii economice, sociale şi de mediu; Analiza activităţii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică din 2024 şi priorităţile pentru 2025. Administraţia Prezidenţială a precizat că şi alte teme actuale din domeniul securităţii naţionale au fost abordate în cadrul şedinţei.

Prezenţă extinsă la nivel guvernamental şi instituţional

Printre participanţii la şedinţă s-au numărat Premierul Ilie Bolojan; Miniştrii Apărării (Ionuţ Moşteanu), Afacerilor Interne (Cătălin Predoiu), Externe (Oana Ţoiu), Justiţiei (Radu Marinescu), Economiei (Radu Miruţă) şi Finanţelor (Alexandru Nazare); Şefii serviciilor secrete: Răzvan Ionescu (SRI) şi Gabriel Vlase (SIE); Şeful Statului Major al Apărării, Gheorghiţă Vlad; Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu şi secretarul CSAT, Mihai Şomordolea.

Această primă şedinţă a CSAT sub conducerea lui Nicuşor Dan vine într-un context geopolitic tensionat, cu conflictul din Ucraina intrat într-o fază prelungită, dar şi în condiţii interne complicate, marcate de presiuni bugetare, incertitudini economice şi crize punctuale, precum cea de la Salina Praid. Fenomenul evaziunii fiscale a fost subliniat ca un risc major pentru securitatea naţională, în condiţiile în care statul pierde anual miliarde de lei prin nerespectarea regimului fiscal, afectând inclusiv capacitatea de apărare şi funcţionare instituţională. Pe plan intern, inundarea Salinei Praid, un obiectiv economic şi turistic important, a ridicat semne de întrebare legate de siguranţa publică şi gestionarea riscurilor naturale, necesitând o evaluare integrată la cel mai înalt nivel.

Şedinţa CSAT conturează noile priorităţi strategice sub administraţia Nicuşor Dan şi anunţă o implicare consolidată a României în domeniile apărării, securităţii cibernetice şi integrităţii economice. Rămâne de văzut în ce măsură deciziile adoptate se vor traduce în măsuri concrete şi coerente, mai ales în contextul regional volatil şi al provocărilor interne crescânde.

Marius Lulea (AUR): "Preşedintele nu se dovedeşte a fi onest”

Prim-vicepreşedintele AUR Marius Lulea a declarat că nu a găsit pe desfăşurătorul şedinţei CSAT niciun punct legat de anularea alegerilor din decembrie 2024, despre interzicerea unor candidaţi, el acuzându-l pe preşedinele Nicuşor Dan că, din nou, nu se dovedeşte a fi un preşedinte onest. Marius Lulea a mai declarat, despre măsurile de reducere a cheltuielilor, că nu a văzut să se taie de la partidele politice, din numărul de parlamentari şi că reforma statului trebuie să înceapă printr-un exemplu şi politicienii ar trebui să înceapă să taie din instituţii, din poziţiile politice: ”Cu părere de rău ne-am uitat peste desfăşurătorul şedinţei CSAT şi nu am văzut absolut niciun punct legat de anularea alegerilor din decembrie 2024, despre interzicerea unor candidaţi atunci când alegerile au fost reluate, ceea ce înseamnă că Nicuşor Dan, din nou, nu se dovedeşte a fi un preşedinte onest, un preşedinte al tuturor românilor, să vină şi să prezinte în spaţiul public ce s-a întâmplat cu adevărat în luna decembrie 2024. Cu părere de rău acest lucru nu se întâmplă şi Nicuşor Dan refuză să dialogheze cu peste 5 milioane de votanţi”.

Prim-vicepreşedintele AUR a precizat că, pe de altă parte, preşedintele ”insistă ca serviciile de informaţii să fie prezente în instituţiile statului român”: ”Noi ştiam că românii votează partide politice şi aceste instituţii ar trebui să fie conduse de către partidele politice. În cazul de faţă vorbesc despre ANAF şi despre evaziunea fiscală despre care vorbeşte Nicuşor Dan. Adică, în continuare se refuză a se tăia din cheltuielile inutile ale statului român şi se ţine tirul asupra antreprenorilor din România. Dar noi ne punem o întrebare firească, din moment ce avem o mie de antreprenori, marea majoritate cu capital străin, marile corporaţii, care fac o cifră de afaceri de peste 200 de miliarde de euro, cine reprezintă riscul la securitatea naţională? Pentru că restul de antreprenori, până la 1 milion şi care reprezintă antreprenori români, reuşesc cu greu să atingă cifre de afaceri cumulate de 60-70 de miliarde de euro”.

Lulea a afirmat că, în realitate, evaziunea fiscală în România este estimată de specialişti undeva la 10% din PIB, adică aproximativ 30 de miliarde de euro, dar prin evaziune fiscală, prin reglarea acestor lucruri, nu se pot aduna la bugetul de stat mai mult de 3-4 miliarde de euro. Marius Lulea a mai declarat, despre măsurile de reducere a cheltuielilor, că nu a văzut să se taie de la partidele politice, din numărul de parlamentari. Politicianul nu înţelege de ce se discută despre tăierea burselor sau despre creşterea impozitelor pentru anumite categorii de pensii din moment ce noi nu am venit să tăiem deloc din cheltuielile inutile ale statului. Prim-vicepreşedintele AUR a subliniat că este dreptul sindicatelor să iasă în stradă, să protesteze.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Ei bat campii cu ucraina ca asa i "politic corect",

    dar nimeni nu i mai da nimic, e bucati, cade sat dupa sat si zacaminte de metale rare unul dupa altul 

    1. Trump's pick for top US general in Europe says 'Ukraine can win' war with Russia

      "I think Ukraine can win," Air Force Lieutenant General Alexus Grynkewich said in testimony at his June 24 Senate confirmation hearing. "I think any time your own homeland is threatened, you fight with a tenacity that's difficult for us to conceive of." 

      Hai bai, chiar ai pus botul la tot ce zic astia ?

      pai si tu ai pus botul la fapul ca ruZZia castiga, de 4 ani tot impotmoliti in Dombas.

      Pai Hitler era deja la Lisabona, si putler se crede hitlerul secolului XXI 

      rusii va iau zilnic cate un sat si cate un zacamant de metale rare in timp ce tu te dai aici cu capul de pereti, pai esti de plans

      e normal la o tara de 3 ori mai mare. hotii ciminali sunt puternici

      asasinul drogat ce si avandut tara si poporul pentru cativa dolari, "lupta" din latrina din buncar pana la ultimul ucrainian, pe el nu l doare, mult nu l mai rabda pamantul,

      ba din cand in cand mai foloseste populatia si ca scuturi umane cum a fost de exemplu in Sumy acum catava vreme, a fost in presa 

      Fostul comandant-sef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a avertizat într-un discurs ca Ucraina nu trebuie sa spere ca si-ar putea recapata printr-un miracol teritoriile ocupate de Rusia, relateaza Reuters, de la care transmitem cele ce urmeaza.

      'Sper ca nu exista cineva în aceasta încapere care înca spera la vreun fel de miracol sau semn norocos care va aduce pacea în Ucraina, frontierele din 1991 sau 2022, si ca vom fi apoi foarte fericiti', a subliniat Zalujnîi în discursul publicat de vineri de Ukrainska Pravda.

      'Opinia mea personala este ca inamicul înca are resurse, forte si mijloace pentru a lansa lovituri asupra teritoriului nostru si pentru a încerca operatiuni ofensive precise', a remarcat generalul Zalujnîi, o personalitate foarte populara în Ucraina. El a fost comandantul-sef al armatei ucrainene pâna în februarie 2024, când presedintele Volodimir Zelenski l-a eliberat din functie si l-a trimis ambasador la Londra. 

    Discutia CSAT a fost goala de continut, vorbe goale si deziderate, nimic termene, nimic masuri, nimic buget.. ZERO barat asa cum e si capul de pluta a lui Nicushor..

    1. ai vrea sa ai capul lui tot ce-ti ramane e sa bestelesti ca atat te duce capu'

      Bai prietene, la tine la job, discutiile cu caracter general au vreun rost sau ti se numara fiecare lucru pe care l-ai facut concret?

      Asa e si cu CSATu... trebuie puse chestii concrete pe hartie, alocat buget si sa rezulte clar cand incep, cand se termina si cine isi da demisia daca rezultatul nu e cel scontat.

      Vrajelile despre ajutorarea Ucrainei trebue lasate la coada.  

      nu se da nimic ucrainei, dau cu texte "politic corecte"

    vorbe goale ajutorul ucrainei :-), ce gogosi sant astea cu CSAT :-), in timp ce la summitul NATO problema ucrainei a fost marginalizata :-) iar circarul drogat :-) :-) a fost tinut in debara sa nu plictiseasca lumea :-) :-) :-)

    restul propaganda kievista de 2 lei 

    1. Cea ruseasca e in ruble?

    CSAT-ul foarte pro-european,a fixat prioritatile Romaniei ;

    - pe 1 loc. finantatrea Ucrainei (arme,bani,ajutor umanitar..de multe miliarde euro) 

    cand vine vorba de inarmare si Ucraina,nu sunt probleme de buget ??!! 

    - pe loc 2. evaziunea fiscala

    - Salina Praid, serios ???? 

    1. oricum ucrainei nu vor da nimic, sant vorbe goale, pai tocmai acu sa le dea 10 lei cand nimeni nu le mai da nimic si cand zelea a fost dat la lada de gunoi,

      sa fim seriosi 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4336
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.1608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb