Consiliul Superior al Magistraturii a transmis că atât salarizarea judecătorilor şi procurorilor, cât şi regimul de pensionare nu constituie privilegii, ci reprezintă aspecte esenţiale ale statutului acestora, relatează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al CSM transmis AGERPRES, în şedinţa de marţi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de hotărârile adoptate în unanimitate de toate adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor constituite la nivelul instanţelor şi parchetelor de pe lângă acestea, referitoare la necesitatea respectării stabilităţii statutului constituţional al judecătorilor şi procurorilor.
Plenul solicită 'ferm' autorităţii legislative şi autorităţii executive ca orice demers normativ referitor la activitatea autorităţii judecătoreşti să fie precedat de un dialog 'real şi onest' cu reprezentanţii acesteia.
Consiliul Superior al Magistraturii reiterează faptul că imperativul asigurării independenţei justiţiei 'nu este susceptibil de nicio derogare', iar garanţiile asociate acestui principiu trebuie să fie 'asumate şi respectate' şi de către celelalte puteri în stat.
'Este bine cunoscut că atât salarizarea judecătorilor şi procurorilor, cât şi regimul de pensionare nu constituie privilegii, ci reprezintă aspecte esenţiale ale statutului acestora şi garanţii incontestabile ale principiului independenţei justiţiei, în vederea asigurării unui act de justiţie eficient şi de calitate, în beneficiul cetăţeanului. În condiţiile în care regimul de pensionare a judecătorilor şi procurorilor a fost reformat substanţial începând cu anul 2024, repunerea în mod recurent în discuţie a acestor aspecte, într-o manieră tendenţioasă, este de natură să conducă la o veritabilă stigmatizare a magistraţilor, care, în pofida unor condiţii extrem de dificile, şi-au îndeplinit şi continuă să-şi îndeplinească misiunea constituţională cu onestitate şi profesionalism', subliniază CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii asigură judecătorii, procurorii şi opinia publică de faptul că va continua să exercite toate atributele asociate rolului său constituţional într-un stat de drept.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 15:55)
:))))))))))))))))))))))))))))) )
Cat tupeu, cata nesimtire....
Taiati de la studenti, nu va atingeti de speciali sau ce ne zice CSM-ul?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 16:44)
Terminați facultatea, dați un test grilă, puneți o roabă pe umeri și faceți ce vreți fără nici un control sau responsabilitate...
Sunteți singura profesie fără de păcat la greșeli...
De ce nu lucrați până la 65 ani?
Polițiștii sunt controlați, verificați, raportează orice plecare, incident, au o profesie periculoasă, riscantă, nu ca voi...
A-ți ajuns să șantazați România!!!!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 19:02)
Santajul nu e la Romania, ci la politicienii care nu mai vor/pot sa plateasca taxa de protectie. Nu am vazut sa va supere toate porcariile din justitie (verdicte ciudate, amanari pana la prescriere samd). Sa le fie rusine la toti din justitie, pt ca CSM e ales de ei.
3. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 01.07.2025, 16:44)
Ăștia nu au sindicat așa că nesimțirea și obrăznicia și le arată singuri.
Auzi tupeu. Cică este binecunoscut că nu au privilegii!
Acum ca să o spunem p-aia dreaptă. Câți dintre noi ar avea in locul lor, al parlamentarilor si al altor categorii "speciale" demnitatea morală de a renunța la pleașcă ?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 19:04)
Nu e pleasca, ci shpaga din bani publici.