• Pentru 2019, compania estimează investiţii totale de patru miliarde de lei, circa 75% din această sumă fiind direcţionată către segmentul Upstream
• "Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde de dolari, în proiectul Neptun Deep", menţionează OMV Petrom
OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud - Est, a obţinut, pentru primul semestru al acestui an, un profit net la nivel consolidat de 1,975 miliarde de lei, cu 53% peste cel de la jumătata anului trecut, informează compania printr-un raport remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
După primele şase luni ale anului, valoarea vânzărilor la nivel de grup s-a ridicat la 11,32 miliarde de lei, cu 15% peste cele prinse în situaţiile financiare de la jumătatea anului trecut, evoluţie apărută ca urmare a creşterii preţurilor şi volumelor la produsele petroliere şi electricitate, parţial contrabalansate de volumele mai mici ale vânzărilor de gaze naturale.
"Vânzările Downstream Oil au reprezentat 75% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările Downstream Gas au reprezentat 22%, iar cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în
interiorul Grupului, nu către terţi)", menţionează grupul petrolier în raport.
Profitul din exploatare a fost de 2,258 miliarde lei, cu 27% mai mare decât valoarea de 1,781 miliarde lei din primele şase luni ale lui 2018, rezultat susţinut de evoluţia favorabilă a condiţiilor de piaţă, în timp ce revizia generală a rafinăriei Petrobrazi a influenţat rezultatul aferent perioadei ianuarie - iunie 2018.
După primele două trimestre ale anului curent, investiţiile grupului petrolier s-au ridicat la 1,713 miliarde lei, cu 19% sub cele 2,102 miliarde lei, cât au fost investite în primele şase luni din 2018, scădere apărută în condiţiile în care, în trimestrul al doilea al anului 2018, compania a efectuat revizia rafinăriei Petrobrazi.
Pentru întregul an, compania estimează investiţii totale de aproximativ patru miliarde de lei, circa 75% din această sumă fiind direcţionată către segmentul Upstream.
Pentru 2019, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi de 65 dolari/baril, sub cel din 2018, de 71 dolari/baril.
În ceea ce priveşte proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, producătorul de petrol şi gaze menţionează că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde de dolari.
"Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi suntem în dialog cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat", se arată în raportul companiei.
ExxonMobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie, ca urmare a legii offshore şi a OUG 114 adoptate de guvern.
Grupul austriac OMV deţine 51% din emitent, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din OMV Petrom.
Valoarea de piaţă a grupului petrolier la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 22,318 miliarde de lei.
1. De corectat
(mesaj trimis de Theraflu în data de 31.07.2019, 12:06)
Aici de fapt este in scadere, "preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi de 65 dolari/baril, peste cel din 2018, de 71 dolari/baril." iar in comunicatul original, FP nu mai are 22,11%.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redactia în data de 31.07.2019, 12:23)
Bună ziua! Am corectat eroarea! Va multumim pentru obsevatie!
2. fără titlu
(mesaj trimis de zap în data de 31.07.2019, 20:27)
Stați putin ca nu se mai înțelege nimic ! Pai astia mai prin Decembrie anul trecut nu ziceau ei ca pleacă ca n-au nu stiu cu predictibilul ! I-auzi vânzările cresc cu 15% iar profitul consolidat cu 53 %, trai neneacă !