Piaţa tranzacţiilor cu proprietăţi generatoare de venituri din România - birouri, spaţii de retail, industriale şi hoteluri - a înregistrat un volum total de aproximativ 391 milioane euro în prima jumătate a anului 2025, marcând o uşoară scădere de 6,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (418 milioane euro în S1 2024), potrivit unui comunicat emis redacţiei. Cu toate acestea, primul semestru din 2025 se clasează drept al doilea cel mai performant semestru I din ultimii 12 ani, fiind cu 30% peste media primelor semestre din perioada analizată.
În acest context, Cushman & Wakefield Echinox a fost implicată în trei dintre cele mai mari tranzacţii încheiate în acest an, cu o valoare cumulată de 160 milioane de euro, reprezentând peste 40% volumul tranzacţionat.
Astfel, Cushman & Wakefield Echinox a gestionat şi finalizat mandatele de vânzare a unui portofoliu de 7 strip mall-uri situate în oraşele Slobozia, Focşani, Râmnicu Sărat, Sebeş, Făgăraş, Târgu Secuiesc şi Gheorgheni, a centrului comercial Focşani Mall şi a celei mai mari părţi a proiectului IRIDE Business Park din Bucureşti, constând în 17 clădiri cu destinaţie mixtă (birouri, depozitare, mică producţie) desfăşurate pe un teren de 128.000 de metri pătraţi din dreptul staţiei de metrou Pipera.
Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox: „Rezultatele din prima jumătate a anului confirmă tendinţa de revenire a interesului faţă de piaţa imobiliară locală din partea investitorilor străini, care au avut o contribuţie de peste 70% la volumul tranzacţionat. Perspectivele pentru cea de-a doua jumătate a anului rămân pozitive, având în vedere tranzacţiile în derulare şi faptul că, istoric, a doua jumătate a anului consemnează mai multe tranzactii decât prima parte a anului. În acest context, ne aşteptăm la un volum investiţional cuprins între 800 milioane euro şi 1 miliard de euro pentru întregul an”.
Potrivit sursei, retailul a fost segmentul dominant, atrăgând investiţii de 163 mil. euro, respectiv 42% din total, urmat de birouri (126 mil. euro, 32%) şi proiecte mixte (55 mil. euro, 14%).
Segmentul clădirilor de birouri a marcat un reviriment semnificativ, ţinând cont de faptul că ponderea în volumul tranzacţiilor a crescut de la 5% în prima jumătate a anului trecut la aproape o treime în S1 2025. Interesul pentru această categorie de active a crescut pe fondul îmbunătăţirii gradului de utilizare a spaţiilor de birouri şi a unei uşoare scăderi a gradului de neocupare.
În ceea ce priveşte provenienţa capitalului, investitorii din Marea Britanie au fost cei mai activi, cu un volum cumulat de 148 milioane euro (38%), urmaţi de investitorii români (105 milioane euro, 27% din total) şi de cei din Ungaria (52 milioane euro, 13% din total).
Opinia Cititorului