Retail

DIICOT face percheziţii într-un caz sesizat de ziarul BURSA acum doi ani

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 07 mai 2014

DIICOT face percheziţii într-un caz sesizat de ziarul BURSA acum doi ani

Procurorii au derulat o operaţiune de anihilare a unei grupări infracţionale, specializată în manipularea pieţei de capital

Actuala conducere a Carpatica Invest se delimitează de faptele anchetate

Clienţii păgubiţi doresc recuperarea prejudiciului

Ştefan Terziu, brokerul anchetat, susţine că este nevinovat

Procurorii DIICOT au anunţat, săptămâna trecută, că au derulat o operaţiune de anihilare a unei grupări infracţionale, specializată în manipularea pieţei de capital. Potrivit mai multor surse din piaţă, este vorba despre cazul "Carpatica Invest", unde Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, actualmente ASF, a dat amenzi de aproximativ 150.000 de lei, în 2012.

Ziarul BURSA a relatat, în octombrie 2012, cazul investitorului Andrei Anghel, care îşi acuza brokerul de la Carpatica Invest, Ştefan Terziu, de fraudă, după ce ar fi efectuat tranzacţii neautorizate pe contul său, în baza unor acte pe care le-ar fi falsificat.

Ciudat este că procurorii DIICOT au derulat abia acum percheziţii şi au început urmărirea penală asupra a cinci suspecţi, inclusiv Ştefan Terziu. Potrivit comunicatului DIICOT din 30 aprilie, anchetatorii au ridicat de la domiciliile suspecţilor documente, sisteme informatice, dosare privind drepturile litigioase asupra proprietăţii, aflate în evidenţa ANRP, dar descoperite la una din locaţiile percheziţionate.

Andrei Anghel ne-a spus, în 2012, că deşi era acţionar numai la Fondul Proprietatea brokerul său ar fi efectuat tranzacţii neautorizate pe contul său. Atunci, domnia sa ne-a precizat că a depus la Poliţie şi la CNVM circa 180 de ordine nesemnate, care au fost operate: "Am depus şi alte sute de ordine pe care semnătura mea era falsificată. Se poate face expertiză".

Acum, domnul Anghel spune că percheziţiile DIICOT s-au făcut în cazul sesizat de el. Domnia sa ne-a precizat: "Este un caz similar Harinvest. M-au furat şi trebuie să meargă la puşcărie. Eu îmi vreau acţiunile înapoi. Suspectez că aveau legături la CNVM, din moment ce a durat atât de mult".

În schimb, reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (fosta CNVM) spun că ASF a colaborat cu organele de cercetare penală pe toată perioada de derulare a investigaţiilor, după ce fosta CNVM a informat IGPR - Direcţia de Investigare a Fraudelor, în 2012, în urma unui control la "Carpatica Invest".

La sesizarea unor investitori, CNVM a efectuat un control tematic la Carpatica Invest în perioada 14.11.2012 - 22.11.2012, în urma căruia a dispus amenzi totale în valoare de 150.949 lei în sarcina societăţii Carpatica Invest şi a persoanelor care au fost găsite responsabile de neregulile constatate.

Lui Ştefan Terziu, pe lângă o amendă de 50.000 de lei, i-a fost retrasă autorizaţia de agent delegat şi i s-a interzis dreptul de a activa pe piaţa de capital pentru o perioadă de 5 ani.

CNVM a constatat că SSIF Carpatica Invest a permis agenţilor săi delegaţi: - încheierea contractelor de intermediere cu clienţii societăţii, singura semnătură prezentă pe contract şi pe celelalte documente de deschidere de cont fiind cea a agentului delegat; - implicarea în operaţiunile de gestionare a fondurilor clienţilor, prin realizarea programărilor la plată, fără a solicita agenţilor delegaţi documente justificative privind instrucţiunea clientului, ceea ce a condus la înregistrarea unor încălcări grave ale reglementărilor în vigoare, în ceea ce priveşte activitatea înregistrată în contul unora dintre clienţii societăţii.

Totodată s-a constatat faptul că procedurile şi politicile SSIF Carpatica Invest nu erau adecvate.

Comisia a arătat, atunci, că SSIF "Carpatica Invest" este pe deplin şi în mod necondiţionat răspunzătoare de orice acţiuni ale agentului care acţionează în numele ei, având obligaţia supravegherii activităţii agenţilor delegaţi pentru a asigura respectarea de către societate a prevederilor legale.

Totodată, CNVM a constatat că SSIF "Carpatica Invest" nu a acordat o atenţie deosebită şi imediată tuturor tranzacţiilor complexe, neobişnuit de mari sau care nu se circumscriu tipologiei obişnuite, în ceea ce priveşte unele operaţiuni de piaţă cu acţiuni ale emitenţilor cu simbol BAZV (Bază Ateliere şi Transport Arad), URBI (Urbis Armături Sanitare) şi OMEC (Agromec Giurgiu), realizate în perioada 18.05.2010 - 14.11.2012, nerespectând astfel obligaţiile legale.

Potrivit reprezentanţilor ASF, CNVM/ASF a sesizat DIICOT în urma neregulilor constatate la SSIF Carpatica Invest şi a colaborat permanent de la momentul sesizării iniţiale până în prezent cu organele de cercetare penală în ceea ce priveşte abuzul de piaţă, manipularea pieţei de capital şi alte nereguli în acest caz.

Se pare că Autoritatea de Supraveghere Financiară a mai derulat un control la Carpatica Invest şi în acest an.

Cosmin Golea: "Cei doi conducători ai Carpatica Invest de la vremea respectivă nu mai lucrează în companie"

La Carpatica Invest, actuala conducere se delimitează de faptele petrecute în 2012.

Cosmin Toma Golea, Director General Carpatica Invest, ne-a declarat: "Unii angajaţi şi foşti angajaţi ai Carpatica Invest au fost audiaţi de DIICOT, într-un caz care a fost sesizat din 2012, când un client a reclamat tranzacţii neautorizate.

Înţelegem că, acum, clientul respectiv a făcut şi reclamaţie la DNA.

Noi, cei care lucrăm acum la Carpatica Invest ne delimităm de faptele respective, nu avem nici o legătură cu ele.

Cei doi conducători ai Carpatica Invest de la vremea respectivă nu mai lucrează în companie, iar cei care au rămas consideră că au ajuns în această situaţie printr-un concurs de împrejurări.

În 2012, Carpatica Invest a înfiinţat o comisie disciplinară şi a înştiinţat CNVM, după sesizarea clientului Andrei Anghel. De asemenea, brokerul Ştefan Terziu a fost suspendat imediat".

În 2012, conducătorii Carpatica Invest erau Marius Ilie Velţan şi Marius Trif. Primul este şi el suspect în dosarul DIICOT.

Ştefan Terziu se apără: "Nu putem vorbi despre practică frauduloasă"

Ca şi în 2012, brokerul Ştefan Terziu îşi susţine nevinovăţia.

"Instanţa să îşi spună cuvântul", ne-a spus fostul broker, care precizează că este ciudat că ancheta apare abia după doi ani, acuzând o serie de nereguli în derularea percheziţiilor.

Ştefan Terziu susţine că el însuşi a făcut plângere penală la DIICOT şi DNA împotriva "Carpatica Invest" şi ASF, pentru abuz în serviciu.

"În primul rând, simbolurile despre care spune CNVM că au fost manipulate sunt cu certitudine societăţi de pe piaţa Rasdaq, care este nereglementată", ne-a spus Ştefan Terziu, adăugând: "Atâta timp cât nu există text de lege care spune că piaţa Rasdaq este reglementată, nu poate exista infracţiunea de manipulare a pieţei de capital.

În plin boom şi chiar şi acum, pe Rasdaq au loc creşteri spectaculoase pe unele simboluri".

Fostul broker mai spune că şi-a recunoscut parţial vina, admiţând la CNVM că a tranzacţionat cu acordul verbal al clientului: "Mi-am asumat răspunderea civilmente pentru greşeala comisă. Nu putem discuta despre practică frauduloasă, ci despre o încălcare nevoită a legii.

Eu eram angajat. Atât timp cât nu s-a făcut o expertiză tehnică a sistemului informatic, nu putem vorbi despre prejudiciu.

Atâta timp cât nu s-a făcut o expertiză grafologică, nu se poate vorbi de fals".

În plus, Ştefan Terziu acuză că au fost făcute tranzacţii cu userul şi parola sa, după ce nu a mai fost angajat al intermediarului, în timp ce nu era în ţară, spunând că a depus dovezi în acest sens, la dosar.

Domnia sa mai relatează: "Eram angajat cu salariu fix. Nu aveam niciun interes decât să încasez comisionul pentru societate.

Nu am făcut decât ce mi-au spus cei din conducere. Am conversaţii cu Velţan (Ilie Marius Velţan, conducător al societăţii în 2012, suspectat şi el de DIICOT) şi Gândilă (n.r. Dan Samoil Gândilă, Reprezentant al Compartimentului de Control Intern, suspectat şi el de DIICOT), care mă îndemnau să fac fals. Am înmânat discuţiile Parchetului şi am denunţat aceste fapte".

Fostul broker consideră că miza anchetei DIICOT sunt dosarele de retrocedare pe care le-ar deţine.

Domnia sa ne-a spus: "În nume propriu, deţin dosare de retrocedare de zeci de milioane de euro. Prin interpuşi, vor să mă deposedeze de ele. Miza sunt dosarele de retrocedare. Primesc ameninţări, sunt şantajat de samsari din piaţa de capital care lucrează împreună cu fosta conducere a Carpatica.

La prima percheziţie nu au ridicat dosarele. Apoi au făcut presiuni asupra mea, iar la ultima percheziţie au ridicat şi dosarele.

Sunt foarte multe nereguli. În 2014 au apărut noi plângeri împotriva mea, după doi ani. Lucrurile sunt cusute cu aţă albă".

Potrivit comunicatului DIICOT, prejudiciul în caz este de 3 milioane de lei.

Procurorii arată că faţă de suspecţi există suspiciunea rezonabilă că au comis infracţiunile pentru care se efectuează urmărirea penală: "Suspecţii sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat care a avut ca obiectiv, în principal, inducerea în eroare şi păgubirea clienţilor unei societăţi de servicii şi investiţii financiare, precum şi practici de manipulare a pieţei de capital, constând în tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care: - dau semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare; - menţin, prin acţiunea uneia sau, după caz, a mai multor persoane acţionând împreună, preţul mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial; presupun procedee fictive sau orice altă formă de înşelăciune".

Potrivit DIICOT, grupul infracţional acţiona încă din iunie 2008, autorităţile judiciare monitorizând cazul din anul 2012.

"În linii mari, planul infracţional consta în deposedarea victimelor de acţiuni sau de bani prin tranzacţionarea repetată a acţiunilor, fără să existe dispoziţia prealabilă şi scrisă a titularilor acestora, în scopul creşterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă, urmată de însuşirea contravalorii acţiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop", se mai arată în comunicatul citat.

Din comunicatul DIICOT mai reiese că Ştefan Terziu a participat semnificativ la constituirea grupului infracţional organizat.

Totodată, activitatea infracţională a membrilor grupului pe o perioadă atât de mare de timp a fost posibilă din cauza complicităţii unor persoane cu funcţii de conducere în cadrul respectivei societăţi, potrivit procurorilor.

Amenzile acordate de CNVM la Carpatica, în 2012

- Ioana Camelia Laufceac, în calitate de ofiţer de conformitate al S.S.I.F. Carpatica Invest - 1500 lei

- Marina Ana Traşcă, în calitate de Reprezentant al Compartimentului de Control Intern al S.S.I.F. Carpatica Invest S.A. (Sucursala Timişoara) - 1000 lei

- Bogdan Pietrăreanu Ionuţ, în calitate de Reprezentant al Compartimentului de Control Intern al S.S.I.F. Carpatica Invest S.A. (autorizaţie retrasă prin Decizia C.N.V.M. nr. 672/27.07.2012) - 2000 lei

- Dan Samoil Gândilă, în calitate de Reprezentant al Compartimentului de Control Intern la sediul central al S.S.I.F. Carpatica Invest S.A. - 5000 lei

- Marius Ilie Velţan, în calitate de Conducător al S.S.I.F. Carpatica Invest S.A - 20.000 lei

- Marius Trif, în calitate de Conducător al S.S.I.F. Carpatica Invest S.A. - 20.000 lei

- Ştefan Terziu în calitate de agent delegat al S.S.I.F. Carpatica Invest S.A.cu - 50.000 lei. Domnului Terziu i-a fost retrasă autorizaţia de agent delegat şi i s-a interzis dreptul de a activa pe piaţa de capital pentru o perioadă de 5 ani.

- SSIF Carpatica Invest S.A., amendă de 1% din cifra de afaceri totală realizată în anul 2011 - 51.449 lei.

În 2012, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a transmis că piaţa Rasdaq nu este reglementată, chiar dacă acţiunile de pe acest segment sunt tranzacţionate prin intermediul suportului tehnic pus la dispoziţie de Bursa de Valori Bucureşti.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj solicitaseră, pe 13 mai 2011, poziţia Curţii Europene de Justiţie (CJE) privind statutul pieţei Rasdaq, în procedura penală împotriva lui Gicu Agenor Gânscă, Nilaş Rareş Doralin, Sergiu-Dan Dascăl, Ana-Maria Oprean, Ionuţ Horea Baboş.

Omul de afaceri clujean Gicu Gânscă şi celelalte patru persoane judecate în dosarul de manipulare a pieţei de capital, respectiv Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, Ana Maria Oprean, agent de servicii de intermedieri financiare în cadrul societăţii, Sergiu Dan Dascăl, director operaţiuni al societăţii, şi Horea Ionuţ Boboş, economist la Target Capital Cluj, au fost achitaţi definitiv, în 2013, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu inteleg frustrarea..l-ati sesizat la diicot?Sau l-ati dezvaluit in presa, se stie ca procuratura nu citeste presa mai ales ca nici nu prea poti pune mare baza pe ea, fiind aservita orisicui plateste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

15 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9243
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0623
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5208
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7176
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.3369

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro