Ţara noastră este vizată zilnic de sute, uneori mii de tentative de atacuri cibernetice, majoritatea având ca sursă Federaţia Rusă, avertizează Dan Cîmpean, directorul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), într-o intervenţie la B1TV. Acesta a explicat că ţinta principală o reprezintă infrastructurile critice ale statului, precum cele din energie, sănătate sau administraţie publică.
„Să nu avem iluzii - atacurile au loc permanent. Se fac zilnic tentative de scanare şi testare a sistemelor noastre. Sectorul energetic este unul dintre cele mai vulnerabile, pentru că îmbină infrastructuri IT cu sisteme operaţionale complexe, greu de protejat fără investiţii serioase”, a declarat Cîmpean.
În ţara nostră, riscul este cu atât mai mare cu cât există peste 12 milioane de utilizatori activi zilnic pe internet şi peste 500.000 de IMM-uri, multe cu o maturitate cibernetică redusă, dar importante economic şi social.
„Ipoteza noastră de lucru este că incidentele se vor întâmpla. Este doar o chestiune de timp. Din fericire, până acum, specialiştii au reuşit să limiteze impactul unor atacuri de amploare. Dar sistemele noastre rămân vulnerabile”, a spus directorul DNSC, subliniind importanţa pregătirii populaţiei şi instituţiilor prin exerciţii de simulare şi reacţie la criză.
Potrivit acestuia, atacurile cibernetice sunt adesea dublate de campanii de dezinformare. „Rusia este implicată în toate incidentele cibernetice majore din România”, a declarat Cîmpean. Printre metodele recente de atac, el a menţionat distribuirea de conţinut video pe platforme populare care îndeamnă utilizatorii să instaleze programe maliţioase.
Un exemplu îngrijorător este cel din 18 mai, când un mesaj publicat pe Telegram, pretins a fi din partea CEO-ului Pavel Durov, a ajuns la sute de mii de utilizatori români. „Nu a fost un atac în sine, dar dacă în loc de text era distribuit un virus, impactul putea fi enorm”, a spus Cîmpean.
DNSC avertizează că riscul paralizării unor sectoare esenţiale - de la spitale şi aeroporturi, până la reţele energetice - este real, iar apărarea cibernetică trebuie tratată ca o prioritate de securitate naţională.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2025, 17:25)
dar nimeni pe lume nu mai e atacat in halul asta, de ce oare tocmai coate goale romania care n are vreo importanta deosebita