Cu ocazia Zilei Internaţionale fără Pungi de Plastic, marcată anual pe 3 iulie, organizaţiile de mediu trag un semnal de alarmă privind volumul uriaş de deşeuri de plastic generate la nivel global - peste 220 de milioane de tone - din care mai puţin de 10% sunt reciclate, transmite agenţia EFE, care relatează cele ce urmează.
Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în 2024, aproximativ 70 de milioane de tone de plastic au fost gestionate necorespunzător, sfârşind în oceane, soluri sau în atmosferă. Acest flux necontrolat de deşeuri contribuie la pierderea biodiversităţii, agravează criza climatică şi pune în pericol sănătatea umană, avertizează platforma DoGood People, specializată în sustenabilitate corporativă.
Deşi utilizarea pungilor de plastic a început în anii '50 şi s-a generalizat în anii '70, acestea rămân încă omniprezente, în ciuda apariţiei unor alternative mai sustenabile, precum pungi din materiale textile, hârtie reciclată sau bioplastice compostabile. Pungile sunt clasificate în funcţie de grosime: foarte uşoare (sub 15 microni), uşoare (sub 50 de microni) şi groase (peste 50 de microni), cele din urmă fiind reutilizabile, dar mai costisitoare.
Greenpeace atrage atenţia că inacţiunea politică şi complacerea faţă de interesele industriei plasticului au agravat o problemă globală de poluare, care necesită intervenţii urgente şi reglementări mult mai stricte. În contextul în care rata de reciclare a plasticului stagnează de un deceniu, organizaţiile ecologiste cer măsuri radicale pentru a limita efectele catastrofale asupra mediului.
Opinia Cititorului