Draghi propune cheltuirea a până la 1.100 miliarde euro pentru relansarea inflaţiei în zona euro

Elena Deacu
Internaţional / 21 ianuarie 2015

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a propus Consiliului guvernatorilor cheltuirea a până la 1.100 de miliarde de euro, pentru suplimentarea lichidităţilor, în vederea stimulării inflaţiei în zona euro, relatează Bloomberg.

Draghi şi board-ul executiv al BCE, format din şase membri, au recomandat consiliului guvernatorilor achiziţii de obligaţiuni în valoare de 50 de miliarde de euro pe lună, până în decembrie 2016, au declarat două surse apropiate situaţiei.

Consiliul guvernatorilor BCE se reuneşte joi pentru a discuta planul, iar până la decizia finală ar mai putea surveni modificări, au precizat sursele.

Draghi susţine că suplimentarea lichidităţilor este necesară pentru a evita intrarea zonei euro într-o spirală a deflaţiei, dar oficialii germani consideră că astfel scad presiunile pentru reforme economice. Inflaţia din zona euro a trecut în teritoriu negativ în decembrie, cu un declin al preturilor de 0,2%.

Discuţiile din Consiliul guvernatorilor vor fi complicate de diferendele privind împărţirea riscurilor.

"Propunerea pare să fie mai mare decât cea sugerată de comentariile anterioare ale BCE despre dimensiunea achiziţilor de active, în special dacă se referă la noul program de suplimentare a lichidităţilor şi nu include pe cele existente", a declarat Riccardo Barbieri Hermitte, economist şef pentru Europa la Mizuho International, în Londra.

Draghi a spus că intenţionează să extindă portofoliul de active al BCE la nivelul înregistrat la începutul anului 2012, respectiv la aproximativ 3.000 de miliarde de euro.

În prezent acest portofoliu este de circa 2.200 de miliarde de euro, dar ar putea scădea, în condiţiile în care împrumuturi de 200 de miliarde de euro ajung la maturitate în următoarele câteva săptămâni.

Una dintre surse a spus că noile achiziţii de obligaţiuni sau alte active, pe lângă programele actuale de achiziţii de obligaţiuni acoperite şi obligaţiuni garantate, nu vor începe înainte de 1 martie. De asemenea, nu s-a hotărât încă dacă ţinta de 50 de miliarde de euro pe lună include programele existente sau cât de mare va fi ponderea obligaţiunilor guvernamentale.

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4336
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.1608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb