Producţia industrială a înregistrat un avans de 3,4% în Uniunea Europeană şi de 3,7% în zona euro în mai, comparativ cu perioada similară din 2024, iar România se află printre statele membre UE unde acest indicator a crescut, conform datelor publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică, informează Agerpres.
Cele mai mari creşteri ale producţiei industriale în mai, comparativ cu perioada similară din 2024, au fost în: Irlanda (40,7%), Finlanda (5,9%), Suedia (5%) şi România (4,6%), iar cel mai sever declin în Belgia (minus 7,3%), Bulgaria (minus 6,5%) şi Danemarca (minus 4,2%).
În UE, producţia de bunuri intermediare a scăzut cu 1,4%, cea de bunuri de folosinţă îndelungată cu 0,3%, în timp ce a crescut producţia de energie cu 1,7%, cea de bunuri de capital cu 4,4%, şi cea de bunuri de folosinţă imediată cu 9,4%.
În mai, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a crescut cu 1,7% în zona euro şi cu 1,5% în Uniunea Europeană, după ce în aprilie s-a înregistrat un declin 2,2% în zona euro şi de 1,6% în UE.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri ale producţiei industriale în mai, comparativ cu luna precedentă, au fost în Irlanda (12,4%), Malta (3,4%) şi Germania (2,2%), iar cel mai semnificativ declin în Croaţia (minus 2,9%), Slovacia (minus 2,8%) Belgia (minus 2,7%).
România a înregistrat un declin lunar de 0,6% în mai, după un avans de 2,6% luna precedentă.
În cazul UE, producţia de bunuri intermediare a scăzut cu 1,3%, cea de bunuri de folosinţă îndelungată cu 1,8%, în timp ce a crescut producţia de energie cu 3,2%, cea de bunuri de capital cu 2%, iar cea de bunuri de folosinţă imediată cu 7,1%.
În România, conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), la nivelul lunii mai, producţia industrială a crescut, în comparaţie luna anterioară, ca serie brută (+7,8%), însă a scăzut ca serie ajustată, cu 0,6%.
Raportat la luna mai 2024, producţia industrială a fost mai mare cu 7,1%, ca serie brută, respectiv cu 3,7%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, susţinută de cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+7,5%, fiecare) şi industria extractivă (+1,1%).
Ca serie ajustată, s-au raportat creşteri pe segmentele producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+7%), industriei prelucrătoare (+4,1%) şi industriei extractive (+0,5%).
Opinia Cititorului