Dolarul american a fost tranzacţionat într-un interval restrâns marţi, după o scurtă scădere la începutul săptămânii, în condiţiile în care investitorii urmăresc eventuale progrese în negocierile comerciale înaintea termenului-limită de 1 august, dată până la care ţările trebuie să încheie acorduri comerciale cu SUA sau să se confrunte cu tarife vamale ridicate.
Yenul şi-a menţinut în mare parte câştigurile din sesiunea precedentă, în urma rezultatelor alegerilor pentru camera superioară din Japonia desfăşurate în weekend, alegeri care nu au fost mai proaste decât se anticipase. Atenţia se îndreaptă acum spre cât de rapid poate Tokyo încheia un acord comercial cu Washingtonul şi spre viitorul premierului Shigeru Ishiba.
Yenul s-a depreciat uşor, ajungând la 147,57 unităţi pentru un dolar, după ce a câştigat 1% luni, în urma rezultatului alegerilor.
Înfrângerea severă suferită de Ishiba şi coaliţia sa de guvernare a avut un impact redus asupra pieţei japoneze în ansamblu, care a revenit după o zi de sărbătoare.
„Uşurarea iniţială pentru yen, dată de faptul că coaliţia de guvernare nu a pierdut şi mai multe locuri şi că premierul Ishiba intenţionează să rămână la putere, probabil va fi de scurtă durată”, a declarat Lee Hardman, analist valutar senior la MUFG.
„Creşterea incertitudinii politice în Japonia ar putea complica încheierea la timp a unui acord comercial cu SUA, ceea ce reprezintă un risc negativ pentru economia Japoniei şi pentru yen.”
Cu puţin peste o săptămână înainte de termenul de 1 august, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat luni că administraţia este mai preocupată de calitatea acordurilor comerciale decât de respectarea termenului.
Întrebat dacă termenul ar putea fi extins pentru ţările care poartă discuţii productive cu Washingtonul, Bessent a spus că preşedintele Donald Trump va lua această decizie.
Incertitudinea cu privire la starea finală a tarifelor la nivel global a fost o povară majoră pentru piaţa valutară, menţinând cursurile de schimb într-un interval strâns, chiar dacă bursele de pe Wall Street au atins noi maxime.
„Nimic din ce se va întâmpla pe 1 august nu este neapărat permanent, atâta timp cât administraţia SUA rămâne deschisă la discuţii, aşa cum reiese din scrisorile trimise de Trump acum două săptămâni”, a spus Thierry Wizman, strateg global FX şi de dobânzi la Macquarie Group.
Dolarul s-a menţinut stabil după scăderea din sesiunea precedentă, determinată parţial de aprecierea yenului şi de scăderea randamentelor titlurilor de Trezorerie americane, lăsând lira sterlină în scădere cu 0,13%, la 1,3474 dolari.
Euro s-a depreciat uşor până la 1,1689 dolari, pe fondul atenţiei îndreptate către decizia privind rata dobânzii a Băncii Centrale Europene, aşteptată în această săptămână, unde se anticipează că oficialii vor menţine rata neschimbată.
Uniunea Europeană analizează un set mai larg de posibile măsuri de retorsiune împotriva Statelor Unite, în condiţiile în care şansele unui acord comercial acceptabil cu Washingtonul par să scadă, potrivit unor diplomaţi europeni.
Faţă de un coş valutar, dolarul a crescut uşor până la 97,882 puncte, după ce a scăzut cu 0,6% luni.
Un alt motiv de îngrijorare pentru investitori este independenţa Rezervei Federale, în condiţiile în care Trump a criticat în mod repetat preşedintele instituţiei, Jerome Powell, şi l-a îndemnat să demisioneze din cauza reticenţei băncii centrale de a reduce dobânzile.
„Scenariul nostru de bază este că datele solide din SUA şi o redresare a inflaţiei alimentată de tarife vor determina FOMC să menţină dobânzile neschimbate până în 2026, iar diferenţialele de dobândă astfel create vor susţine o continuare a revenirii dolarului în următoarele luni”, a declarat Jonas Goltermann, economist-şef adjunct pentru pieţe la Capital Economics.
„Dar această perspectivă depinde în mod clar de capriciile Casei Albe.”
În altă parte, dolarul australian s-a depreciat până la 0,65215 dolari, în timp ce dolarul neozeelandez a scăzut cu 0,09%, până la 0,5963 dolari.
Minutele celei mai recente şedinţe de politică monetară a Băncii de Rezervă a Australiei, publicate marţi, arată că oficialii au considerat că reducerea dobânzii pentru a treia oară în patru şedinţe nu este în concordanţă cu o strategie de relaxare prudentă şi treptată.
Opinia Cititorului