Muzeul H'ART din Amsterdam va găzdui, între septembrie 2025 şi ianuarie 2026, o expoziţie-eveniment dedicată operei lui Constantin Brâncuşi, părintele sculpturii moderne. Sub titlul „Brâncuşi, Naşterea sculpturii moderne”, expoziţia este realizată în parteneriat cu Centre Pompidou şi cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), marcând astfel o colaborare prestigioasă între instituţii europene de prim rang.
• O selecţie remarcabilă din atelierul Brâncuşi
Evenimentul aduce în Ţările de Jos peste 30 de capodopere sculpturale, alături de piedestalurile originale create de artist, fotografii şi filme semnate chiar de Brâncuşi. Lucrările provin din celebra colecţie Brâncuşi a Centrului Pompidou - cea mai mare şi completă din lume - păstrată în urma donaţiei făcute statului francez de către artist în 1957. Aceste piese fragile părăsesc rar atelierul parizian, ceea ce transformă expoziţia de la H'ART într-o ocazie unică în viaţă pentru publicul neerlandez.
• Brâncuşi, între universalitate şi rădăcini româneşti
„Brâncuşi este, în acelaşi timp, patrimoniu universal şi o conştiinţă artistică profund românească”, a subliniat Liviu Jicman, preşedintele ICR, adăugând că expoziţia reafirmă „impactul relaţiilor culturale internaţionale” şi „modernitatea radicală a unui sculptor român care a schimbat istoria artei”. Expoziţia din Amsterdam marchează prima prezentare personală Brâncuşi în capitala neerlandeză şi doar a doua în Ţările de Jos, după retrospectiva organizată la Haga în 1970. Evenimentul se înscrie într-un parteneriat multianual între H'ART Museum şi Centre Pompidou şi continuă colaborarea Institutului Cultural Român cu mari muzee europene pentru promovarea valorilor culturale româneşti.
• Forme esenţializate, gândire revoluţionară
Publicul va putea descoperi marile teme care au traversat opera lui Brâncuşi: redefinirea portretului, rolul piedestalului, mişcarea şi lumina, serialitatea formelor şi - mai ales - căutarea „esenţei lucrurilor”. Sculpturile sale, cu linii pure şi netede, traduc o viziune artistică profund modernă, un limbaj plastic universal care a influenţat decisiv arta secolului XX.
• Un catalog dedicat şi contribuţii internaţionale
Expoziţia va fi însoţită de un catalog amplu, publicat de WBooks, disponibil în limbile neerlandeză şi engleză. Volumul va include imagini de înaltă calitate şi studii semnate de Ariane Coulondre, curatoare în cadrul Departamentului Colecţiilor Moderne de la Centre Pompidou, oferind o privire de profunzime asupra creaţiei brâncuşiene.
• O invitaţie la redescoperirea unui artist esenţial
Expoziţia „Brâncuşi, Naşterea sculpturii moderne” nu este doar o celebrare a moştenirii lăsate de Brâncuşi, ci şi o reafirmare a relevanţei sale în contextul artistic actual. Pentru iubitorii de artă din Olanda şi din întreaga Europă, aceasta reprezintă o oportunitate rară de a interacţiona direct cu lucrări care continuă să inspire şi să provoace generaţii întregi de artişti şi public.
Opinia Cititorului