"Fac o promisiune clară: la fiecare deputat care îmi pleacă, eu o să iau doi"

A consemnat George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 20 noiembrie 2023

Sursa foto: facebook / George Simion

Sursa foto: facebook / George Simion

English Version

(Interviu cu George Simion, preşedintele AUR)

Conform celui mai recent sondaj INSCOP, clasa politică din ţara noastră se situează la coada clasamentului privind încrederea acordată de cetăţenii României, pe ultimele locuri figurând Guvernul şi Parlamentul. Cu toate acestea, lupta politică pare mai încinsă faţă de ultimii ani - prin prisma celor patru rânduri de alegeri care vor fi anul viitor - atât în interiorul coaliţiei de guvernare PSD-PNL, cât şi în rândurile opoziţiei parlamentare. USR şi noua formaţiune politică REPER, coagulată în jurul fostului premier Dacian Cioloş, îşi doresc recâştigarea votanţilor din Diaspora pe care i-au pierdut în ultimii ani în favoarea AUR, Forţa Dreptei a fostului premier Ludovic Orban visează la un nou partid liberal, care să rupă cât mai mult din actualul PNL şi la un nou pol de dreapta, iar cei de la AUR îşi doresc să ia din votanţii din ţară ai celor două mari partide - PSD şi PNL.

Cele mai recente sondaje de opinie arată că AUR şi PNL se luptă pentru a doua poziţie la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale de anul viitor, în timp ce electoratul dur, fidel PSD, nu renunţă la prima dragoste şi îi creditează pe social-democraţi drept favoriţii alegerilor din 2024.

Deoarece lupta dintre AUR şi PNL pare că este aceea care va decide încotro o va lua ţara noastră după alegerile de anul viitor, pentru a înţelege creşterea în sondaje a AUR am realizat următorul interviu cu George Simion, preşedintele respectivei formaţiuni politice.

Reporter: Aţi fost primul partid care şi-a lansat candidaţii pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. Din consultarea listei respective am văzut multe nume noi. Ce v-a determinat să atrageţi alte persoane în AUR? Este vorba despre o tocire a personalităţilor pe care le-aţi avut anterior în prim-plan în partid sau despre o scădere a încrederii dumneavoastră în acestea?

George Simion: Lista la europarlamentare va fi deschisă de Cristian Terheş, dar consider în primul rând că este nevoie de toată lumea. În al doilea rând, majoritatea oamenilor în care am avut încredere şi i-am pus pe listă când nimeni nu vroia să facă pasul spre politică şi mai ales să facă pasul spre AUR pentru că nu ne dădea nicio şansă, au fost fideli şi sunt în continuare parte a proiectului nostru. Doar noi nu suntem suficienţi. Eu n-am avut efectiv oameni să pun pe liste în Botoşani şi în Tulcea. Am stat până în ultima zi, pentru că nu vroia nimeni să candideze. Avem nevoie, pentru că suntem un partid serios, care se bate de la egal la egal cu PSD, de mult mai multe figuri publice. Acum să îmi spună toţi cei care vor citi acest interviu pe cine ar vrea să vadă în AUR şi eu mă conformez. Eu fac această ofertă şi întind mâna oricărui om de valoare care nu face parte din blocul aşa-zis democratic PSD-PNL. Vom vedea cine vine, pentru că mulţi îmi vor zice să îl propun pe preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop. Sigur că îl propunem, sunt primul care îl propun, dar nu vrea.

Reporter: Cum poate fi privită de societatea civilă reîntoarcerea domnului Dumitru Focşa pe baricadele AUR, după scandalul de violenţă în familie în care a fost implicat?

George Simion: Domnul Focşa nu s-a reîntors în AUR, ci activează - după ce s-a împăcat cu soţia şi a arătat prin comportamentul său în ultimele luni că merită să fie iertat - în cadrul grupului parlamentar AUR, nu în cadrul partidului. El este afiliat la un partid mai mic, la Forţa Identităţii Naţionale.

Reporter: Veţi face alianţă cu ei şi domnul Focşa se va regăsi pe listele AUR la alegerile de anul viitor?

George Simion: Nu pot să ştiu ce se întâmplă într-un an.

Reporter: Mai aveţi puţin, domnule preşedinte. Aţi lansat candidaţii pentru europarlamentare, urmează localele...

George Simion: Pentru locale, am anunţat candidatul AUR la Primăria Bucureşti. Vom începe cu primăriile reşedinţă de judeţ şi cu preşedinţii de consilii judeţene. Iau în serios treaba asta şi văd care sunt regulile jocului. Regula principală este că trebuie să am parlamentari ca să pot ridica glasul împotriva nedreptăţilor şi să opresc parte din aceste nedreptăţi. În momentul în care regula jocului spune că pot să plece parlamentarii mei - care nu au fost votaţi pentru numele lor, ci că erau pe lista AUR - la alte partide şi să aducă voturi şi semnături pentru respectivele partide, înseamnă că trebuie să iau şi eu din altă parte. Şi voi lua. Fac o promisiune clară: la fiecare deputat care îmi pleacă, eu o să iau doi.

Reporter: În aceste condiţii, AUR nu va deveni un loc unde se vor aciua traseiştii politici din partidele pe care le combateţi? Recent am văzut că v-a acuzat de acest lucru şi fosta dumneavoastră colegă de partid, senatorul Diana Şoşoacă.

George Simion: Vai de capul ei, săraca! Altă grijă decât AUR nu are. Păi ea a luat în primul rând traseişti politici, toate ciurucurile pe care noi le-am dat afară şi le-a băgat în SOS. Sunt traseişti? Sunt. Dar mai rău e că îi are pe unii de la Iaşi şi de la Cluj care au fost în vreo cinci sau şase partide până acum. La Târgu Jiu tot ce nu am primit noi s-a dus la ea. La Târgu Jiu e unul care a fost în şapte partide până acum. Fugaru îl cheamă. La Cluj la fel, la Iaşi la fel. Deci râde ciob de oală spartă. Repet: astea sunt regulile. Aş vrea şi eu să găsesc "virgine" în politica românească, dar n-am găsit: nici pe doamna Şoşoacă, nici pe altcineva.

Reporter: Consideraţi că rezultatul la europarlamentare va influenţa ceea ce se va întâmpla la alegerile locale?

George Simion: Cu siguranţă, e în logica politică. Ne batem pentru primul loc la toate rândurile de alegeri de anul viitor: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale.

Reporter: Aveţi destui candidaţi în teritoriu pentru alegerile locale? Sunt semnale că aveţi zone în care sunt candidaţi mai slabi din partea AUR pentru a-i ajuta pe cei din PSD. De exemplu o astfel de zonă ar fi judeţul Buzău.

George Simion: Vom avea candidaţi redutabili peste tot în ţară, inclusiv în Harghita şi Covasna. Ne vom bate de la egal la egal, peste tot, cu structura PSD şi anexa PNL. În unele judeţe, inclusiv la Buzău, au încercat să ne infiltreze. Ştim de unii, pe unii i-am dat afară, e un proces laborios. Noi de-abia acum învăţăm să facem politică de partid.

"Pe lângă faptul că sunt cel mai tânăr preşedinte de partid, sunt probabil cel mai rusofob"

Reporter: Când veţi avea o listă cu candidaţii pentru marile oraşe?

George Simion: Nu vom avea o listă propriu-zisă. Dacă vreţi, lista completă va fi gata probabil imediat după alegerile europarlamentare, în primă săptămână sau în prima lună după acestea, când vom face o lansare oficială. Până atunci vom anunţa candidaţii pentru fiecare din oraşele mari. După Bucureşti, următorul candidat pe care îl vom anunţa va fi pentru funcţia de primar al municipiului Râmnicu-Vâlcea şi apoi pe cel pentru municipiul Constanţa.

Reporter: Cum a reuşit AUR să preia în 2020 o parte importantă din electoratul din Diaspora care votase la alegerile anterioare din 2016 şi la europarlamentarele din 2019 cu USR?

George Simion: Este simplu: oamenii vor să fie conduşi de altcineva. Au dat şansa USR-ului, care nu a făcut nimic să se ridice la înălţimea aşteptărilor, aşa că electoratul s-a reorientat. Şi noi, când vom ajunge la guvernare, dacă nu vom demonstra, lumea se va reorienta către altceva.

Reporter: Pro sau neutru în privinţa viitorului Uniunii Europene?

George Simion: Sunt cât se poate de pro, dar nu în forma în care o gândesc unii, de suprastat federal. Eu vreau o Europă a naţiunilor în care puterea să fie deţinută de capitalele statelor membre, nu de un grup de funcţionari de la Bruxelles.

Reporter: Ce le răspundeţi celor care vă acuză că sunteţi de partea Federaţiei Ruse?

George Simion: Pe lângă faptul că sunt cel mai tânăr preşedinte de partid, sunt probabil cel mai rusofob. Am văzut propaganda moscovită şi felul în care e aproape de a crea o nouă naţiune pe pământuri româneşti, în Republica Moldova, o naţiune inventată, şi de aceea sunt rusofob.

Reporter: De ce credeţi că autorităţile de la Chişinău nu vă ridică interdicţia de a intra în Republica Moldova?

George Simion: Autorităţile de la Chişinău urăsc sincer ideea unirii Republicii Moldova cu România pentru că îşi pierd funcţiile, avantajele şi beneficiile. Acesta este motivul principal, pentru că eu pledez pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Reporter: Dacă sunteţi rusofob, înseamnă că sunteţi pro-american?

George Simion: Eu sunt pro-român şi atât. Aliaţii noştri logici în acest moment sunt SUA şi avantajul este că e departe de noi, şi statele membrte din NATO şi UE. E mult mai bine decât să ai un frate din ăsta mai mare aproape, cum am fost nevoiţi să stăm de-a lungul vremii sub otomani şi habsburgi, care ne măreau birul şi ne tăiau pădurile în schimbul unei protecţii militare.

Reporter: Cum comentaţi noul conflict din Israel? De partea cui este adevărul?

George Simion: Întotdeauna adevărul este la mijloc. Am avut o situaţie iniţială în care teroriştii au atacat nişte oameni fără apărare. Aşa ceva trebuie condamnat, respectivii trebuie aduşi în faţa justiţiei şi pedepsiţi grav. Mai departe, România a fost un mediator de-a lungul vremii în lumea arabă, între Israel şi ţările arabe. Trebuie să revenim la această postură şi să ne aducem aportul la pacea mondială. Aceste conflicte nu favorizează decât interese economice, interesele industriei de armament şi interese străine de tot ceea ce ar însemna umanitate.

"Ne dorim reducerea la 25% a taxării muncii pentru primii 5000 lei"

Reporter: Pentru că ne aflăm într-o situaţie economică grea, ce propune AUR pentru a ieşi cu bine din această situaţie?

George Simion: Avem un program de guvernare care se află în fază de dezbatere publică. Lucrăm la fundamentarea tuturor măsurilor înscrise acolo. Au venit propuneri noi pe care le vom introduce în programul de guvernare. Ne dorim recăpătarea de către stat a controlului asupra resurselor naturale ale ţării, crearea de locuri de muncă prin lăsarea antreprenoriatului român să funcţioneze şi prin creditarea lui de sectorul bancar care să acorde credite preferenţiale, cu dobândă de sub 1%, pentru capitalul românesc. Dacă e nevoie, le vom face şi de stat, dacă nu sunt suficiente CEC şi EximBank. Ne dorim reducerea la 25% a taxării muncii pentru primii 5000 lei - în prezent taxarea este de 47% - şi simplificarea aparatului bugetar, adică revenirea în următorii 10 ani de la 1,3 milioane de angajaţi la stat la 800.000 de persoane angajate în sectorul bugetar, atât cât erau la începutul anilor 2000. Dorim astfel să deparazităm administraţiile locale şi centrale de membrii de partid, pentru că acolo e buba. În niciun caz nu avem o problemă, ba din contră remuneraţia scăzută la cadrele didactice, la poliţişti şi militari creează disfuncţionalităţi. Şi la funcţionarii care muncesc: pentru că unul munceşte şi alţi patru veniţi de la partid freacă menta.

Reporter: Sunteţi pro sau împotriva menţinerii pensiilor speciale pentru anumite categorii de demnitari?

George Simion: Suntem contra pensiilor speciale. Toată lumea trebuie să cotizeze la sistemul de stat.

Reporter: Se apropie 1 Decembrie. Ce mesaj aveţi pentru Ziua Naţională a României?

George Simion: Românii trebuie să îşi menţină speranţa. Cel mai dureros lucru care ni s-a întâmplat este că mulţi dintre români şi-au pierdut această speranţă. Lumea să nu se lase descurajată, mai ales cu prilejul unor zile naţionale care ne aduc aminte de măreţia acestui popor. Putem mai mult şi mai bine şi o să o facem împreună. Nu deznădăjduim.

Reporter: Vă mulţumim!

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Strabunicul m-a invatat asa: sa nu ai niciodata incredere in persoane ce te privesc cu ochii in partea de sus a fetei; este o chestie de psihologie si frustrari ascunse.

    Am refuzat asacerile in lungul vietii cu persoane ce privesc pe ”pe sub ochi”. 

    AUR = Cal Troian PSD 

    s c c r e t 

    1. destept strabunicul , a zis bine !

      Ce misto,

      ca cei din PSD,PNL,USR si UDMR, "te privesc cu ochii in partea de JOS a fetei" 

      o fi AUR cum o fi, dar de ceilalti au aratat tot ce pot ptr. Romania in cei peste 30 de ani,

      alianta PSD-PNL sub "minunatul" Johannis,au pus 100 miliarde euro in carca Romaniei 

      Venirea AUR la guvernare anunta in fata Forme de revolta populara exact in categoriile sarace!

      ca e bine sau nu nu comentez... capitalistii trebuie sa sae aseze din timp pe nevile reale ale societatii! 

      Cu greu veniturile exprimate in cantitate aur ale populatiei din romania ating varful recent trecut. (isarescu stie despre ce vorbesc) dar cu durere si o intarzire mult mai mare pentru atingerea varfului din 60-70 si cv! De acel varf nu cred ca vorbim in generatia asta! Copii nostri vor vorbi de acel varf! -pentru ca lipsesc 64 de tone de aur din trezoreria Romaniei ceea ce se raporteaza si in prabusirea buterii trecute de cumparare. 

      Eu cred ca Romania o sa isi recupereze cu sila sau deasila cele furate in trecut! 

      Doar timpul are sa demonstreze. 

      Nu ma interesaeza dupa "nume" cine vine la guvernare... ma intereseaza sa vad planul de guvernare pliat corect - fezabil - pe nevoile populatiei. 

      Haiducia asta de 30 de ani a obosit romania si romanii! 

      Romanilor le mai trebuie un decred de "port arma" si ar sa vada politicienii cum sta treaba cu ei! 

      Norocul face ca cineva mai inteligent de sus vegheaza! 

      s c c r et 

      ia vezi ce parlamentari din ce partide dau mana pe sub "fuste" cu AUR!

      PS: aceeasi mizerie! 

      S c c r e t 

      sa privesti in partea de jos - e pozitie de superioritate si flegmatism!

      S c c r e t 

      se priveste drept! nu atintit - nu diabolic!

      nu vorbesti cu gura stramba si cu un ochi in sura! 

      S c c r e t 

      Mai corect ar fi = "cineva mai inteligent de sus comanda"

    aia cu “ne dorim” nu se pupa momentan cu ce ofera piata!

    de la a ne dori la a se implinii e cale lunga! 

    populatia romaniei are crash demografic de 5 si cv milioane de romani… natural (lent) sau miverie inventie virus (ceva mai accelerat) sau conflict armat (cadere abrupta)… 

    oricum nu inteleg de ce se ingrijoreaza autorul de mai sus pentru ca trendul de dobanda BNR arata clar criza economica la bord in fata si prabusirea dobanzilor la “minime istorice” (care minime nu sunt istorice au mai fost)… dar nu sta nimeni sa citeasca si sa caute istoria. 

    Izul de nationalism da nastere la forme de rasism! 

    Afaceristii sa aibe rabdare… vor veni si vremuri bune… 

    uite in italia din 2015 am tot luat credite cu 0% dobanda, cu 1-2 %.. si pot sa spun ca profituri bune am facut…dar ca si argument: italia este in crash … a fost crapata financiar… ca sa beneficieze de asa dobanzi…. ca sa vad romania la dobanzi ca astea tre sa vad mai intai cum crapa piata activelor si supraindatorarii speculative doar din disperarea govului de a mulge mai multi bani de la cetateni! 

    Tre sa crape calicia govului - parlamentari ce isi iau 18-20-24-28-30 mii lei salarii in cadh de la casierie!!! 

    Alea sunt ratele si ipotecile cetatenilor… acum cu milioane dintre ei prinsi in dobanzi variabile ca sa sustina salariile nesimtite din gov si aparat!.  

    s c c r e t 

    si cui ii faci in ciuda ca aduni gunoaiele altora ?

    Alt "produs" al sistemului ne explica ce o sa faca el cand o sa ajunga in rolul de sef. Dupa care o sa faca nimic si o sa ne explice ca n-a putut pentru ca mostenirea si sistemul.

    "Ne dorim reducerea la 25% a taxării muncii pentru primii 5000 lei - în prezent taxarea este de 47%"

    ....in prezent este 72% daca va intereseaza domnule Simion. Mai simplu explicat, la 100 lei net platit pt. salariat se platesc 72 lei taxe la stat. Puteti intreba orice contabil. 

    Locul 2 dupa PSD si vor guverna impreuna.

    1. cum am spus:

      AUR = Cal Troian PSD. 

      s c c r e t 

      Daca interesele patriei .......o cer, te sacrifici ce sa faci. Nu am mentionat care patrie. Completati dvs.

      PNL-USR este "Cal Troian" al intereselor straine,

      si asta nu este nici un secret 

      mai bine decat calul troian al Moscovei

      lasa ca nici interesele cu locale nu imi e rusine cu ele....

      Sa dam nume zic: 

      Dragnea.... tehnologica radeon.... erbasul.... loto prono.... pavele ontanu.... luxten... apa nova ... ratb... numit nou stb.... basescu sute de mii hetare agricole.... iohanita investitor imo... tamara... tablouri... oua... fost primar cu fata de munie... fost primar medic... nu imi e rusine nici cu astia.... 

      s c c r e t 

      Dar o data,

      nu am putea avea un cal troian al Romaniei ??!!

      tot timpul trebuie sa fim slugile intereselor straine ?! 

      si PSD este fix la fel

      dc te simti sluga problema ta.

      Problema este ca,

      nu suntem stapani pe propria tara,

      nu ca ne simtim slugi sau nu !!  

      nu ai cum sa te simti sau sa fii stapan cu trend demografic in crash!

      trebuie sa depinzi fortat de cineva de ceva! 

      prefer o plata nominala ca forma de datorie decat cotropit militar de atii!! 

      s c c r e t 

    la un deputat care pleaca de la el aduce doi deputati. Deputati de la Kremlin, poate...

    Urmatorul guvern al romaniei si conducatori sunt rugati sa adopte masuri economice financiare politice idologice culturale in remedierea pe cat se poate de rapid a trendului demografi, al romaniei... peste 5 milioane de decese (cadere abrupta) sunt asteptate in fata.

    Trebuie adoptate politici economice de redistribuire a activelor si a puterii de cumparare; cat si redistribuirea fluxurilor de nomerar de care beneficiaza tara din intermedierea altor institutii (tari) a activelor romansesti. 

    Romania are nevoie sa nasca 2-3 copii per cap de familie cat mai urgent! 

    Asemenea soc pozitiv nu se poate da decat daca banca centrala va da drumul la activele detinute ca si acces gratuit de catre populatia ce trebuie /vrea sa intemeieze o familie. 

    Guvernul este Rugat / Fortat sa cumpere din faze de proiect stocui imobiliare si sa le redistribuie cetatenilor formatori / sau la varste /de familii. 

    Da stiu... avem nevoie pe termen scurt de ceva politici socialiste ca sa crestem pe termen lung capitalis - social - democratic si din cand in cand speculativ liberal (une umbla liberalul umbla si speculativul mana in mana). 

    Cred ca ceva de anii 90 sau 47 tre sa se intample in piata... (doar ca 90 a fost cu din varf demobrafic in cras si 47 a fost dupa crash demografic in boom). 

    s c c r e t 

    1. romania este prea plina deja de pariti batrani!

      Avem deja familii cu nasteri de 1 copil ce au varste trecute de 35-40 ani! 

      Acum e la moda parinti de 45-50 ani cu cpii de 5-10-12 ani...pe vremuri pe intreba "Ai venitu cu Bunciii"... azi toti vin cu "bunicii" la scoala. 

      S c c r e t 

      Votati dupa randuiala de mai jos:

      Cine a fost la guvernare in pregatirea bulei financiare speculative din trecut: 

      2000-2004 

      Consta ntinescu a declarat în 2000 că nu mai candidează pentru un al doilea mandat, susținând că sistemul l-a învins. Coaliția condusă de CDR cu noul său candidat Mugur Isărescu a pierdut primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2000, ca urmare a nemulțumirii populare față de luptele interne dintre partidele ce constituiau CDR din ultimii patru ani și a dificultăților economice aduse de reformele structurale. În turul doi, Ion Iliescu, candidând din nou în calitate de candidat al Partidului Social Democrat (PSD), a câștigat cu o marjă largă în fața contracandidatului naționalist al Partidului România Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor. Ulterior, Iliescu l-a numit prim-ministru pe Adrian Năstase. În Parlament, guvernul PSD (ca și predecesorul său) s-a bazat pe sprijinul UDMR, care nu a intrat în guvern, ci a negociat pachete anuale de legislație și alte măsuri care favorizează etnicii maghiari din România (în esență printr-un acord de încredere și aprovizionare). 

      Năstase în cei patru ani în care a ocupat funcția de premier, a continuat politica externă pro-occidentală a guvernului precedent. Perioada sa a fost caracterizată de o stabilitate politică fără precedent în România post-comunistă și de o creștere economică consistentă. România a aderat la NATO în primăvara lui 2004 și a semnat un tratat de aderare la UE în 2007. Cu toate acestea, guvernul PSD a fost afectat de acuzații de corupție care ar fi factori importanți în eventuala sa înfrângere la alegerile locale și naționale din 2004. 

      În septembrie 2003, Partidul Democrat (PD) și Partidul Național Liberal (PNL) au format o alianță electorală, mai precis Alianța Dreptate și Adevăr (DA) ca un bloc de opoziție față de guvernarea PSD. Alianța DA a fost de acord, printre alte măsuri, să voteze ca bloc în parlament și consiliile locale și să prezinte candidați comuni la alegerile naționale și locale. În octombrie 2003, țara a organizat un referendum cu privire la câteva modificări constituționale considerate necesare pentru aderarea la UE. Modificările au inclus prevederi care să permită străinilor să dețină terenuri în România și să modifice mandatul președintelui de la patru la cinci ani.  

      Cine a fost la guvernare exact in maxima exuberanta de bula financiara din trecut: 

      2004-2008 

      În 2004, Traian Băsescu, liderul de atunci al Partidului Democrat (PD), a câștigat alegerile prezidențiale la limită. Ulterior, Băsescu l-a numit prim-ministru pe fostul lider național liberal Călin Popescu-Tăriceanu. Popescu-Tăriceanu a condus un guvern format din PNL, PD, UDMR și PC (cunoscut anterior ca Partidul Umanist Român sau PUR).[51] Pentru a-și asigura o majoritate parlamentară, guvernul de coaliție s-a bazat pe sprijinul a 18 locuri parlamentare rezervate reprezentanților minorităților etnice. 

      Majoritatea restrânsă a guvernului în Parlament a dus la apeluri pentru alegeri anticipate. În iulie 2005, premierul Tăriceanu și-a exprimat intenția de a demisiona, determinând noi alegeri; apoi a dat înapoi, observând nevoia lui și a guvernului de a se concentra asupra eforturilor de ajutorare pentru inundațiile din vară. În primul său an, guvernul a fost testat și de o criză de ostatici rezolvată cu succes, care a implicat trei jurnaliști români răpiți în Irak și gripa aviară în mai multe părți ale țării, transmisă de păsările sălbatice care migrează din Asia. 

      Obiectivul primordial al guvernului a fost aderarea României la Uniunea Europeană (UE), iar pe 1 ianuarie 2007 România a devenit al 26-lea membru al UE. Guvernul a menținut, de asemenea, relații bune cu Statele Unite, semnând în decembrie 2005 un acord care să permită trupelor americane să se antreneze și să servească la mai multe unități militare românești. Băsescu și Tăriceanu s-au angajat să combată corupția la nivel înalt și să implementeze reforme mai ample pentru modernizarea sectoarelor precum sistemul judiciar și asistența medicală. 

      Pe 19 aprilie 2007, Parlamentul României l-a suspendat pe președintele Băsescu sub acuzația de comportament neconstituțional. Suspendarea, adoptată cu 322-108 de voturi, a deschis calea pentru un referendum național privind demiterea,[52] care a eșuat printr-un vot popular și ca atare Băsescu a fost repus în funcția de președinte.  

      Votati cine a trebuit sa se "Faca" ca strange mizeria de dupa dezmat: 

      2008-2012 

      Aleger ile parlamentare din noiembrie 2008 nu au dat un câștigător clar, social-democrații (PSD) câștigând 33,9 la sută din voturi, liberal-democrații (PDL) de centru-dreapta ai președintelui Traian Băsescu obținând 32,34 la sută, iar național-liberalii (PNL) de la guvernare, au obținut 18,6 la sută. Liberal-democrații și social-democrații au format o coaliție după alegeri.[53] Fostul premier Theodor Stolojan și-a retras candidatura la funcția de premier, iar președintele Băsescu l-a nominalizat premier pe Emil Boc, președintele liberal-democraților. 

      Odat ă cu debutul Marii Recesiuni, scena politică românească a cunoscut tensiuni între președinte și premier, pe de o parte, precum și între populația generală și tabăra politică, pe de altă parte. Tensiunile au escaladat odată cu o criză politică din 2012 și o nouă încercare de a-l demite pe președintele Băsescu. La referendum, peste 7,4 milioane de oameni (aproape 90 la sută) au susținut demiterea lui Băsescu din funcție. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a invalidat referendumul pentru că majoritatea populației nu a votat (prezența la vot a fost de 46%); Băsescu a numit referendumul o lovitură de stat și a cerut publicului să-l boicoteze. Toate aceste evenimente au fost aspru criticate de personalitățile politice internaționale, în special de cancelarul german Angela Merkel.[54][55]  

      Somnul indiferentei naste in fata alti monstrii! 

      s c c r e t 

      "Sa traiti bine!"... H'a...H'a....H'a.... si bine au trait in Fuga care cum au putut dupa crashul financiar trecut.

      s c c r e t 

      Am vazut 4 bunici cu 1 copil in parc. 2+2=1 dezastru demografic

    Pai nu am auzit ca AUR sa fi facut ceva concret referitor la abuzurile astea !

    1. Ca asta e singura miscare spre corectarea uriasei erori din anul 2000 . Dimpotriva ,anul asta d Virgil Popescu a ...prelungit licentele pt OMV Petrom la toate exploatarile lor cu inca 15 ani din timp ,stiind ca urmeaza cresterea redeventelor (ceea ce inseamna ca OMV nu vor fi afectati de recenta crestere a redeventelor prin OUG) . Abia acum cred ca se confirma ce spunea Anca Alexandrescu anul trecut ,ca V Popescu e omul OMV in guvernul nostru .

      redeventele le platim tot noi la pompa.

      de fapt cei ce au masina. poate tu n-ai nevoie 

    Promisiunile lui Simion fac fix cât apa de ploaie.

    Cine mai crede în promisiunile acestui pseudopolitician? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb