Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), structură formată din Federaţia Naţională PRO AGRO, Liga Asociaţii Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor - AFF, a demarat o amplă acţiune de strângere de semnături pentru salvarea subvenţiilor fermierilor din România, se arată într-un comunicat remis redacţiei.
AAC se alătură, astfel, iniţiativei europene aparţinând COPA-COGECA, structură de reprezentare a fermierilor la nivel european, care are drept scop menţinerea unui buget separat şi echitabil pentru Politica Agricolă Comună în noul exerciţiu financiar.
AAC face apel la toate organizaţiile profesionale, cooperativele, fermierii români, reprezentanţi ai companiilor de agribusiness, oficiali ai statului român, funcţionari din instituţii agricole naţionale/judeţene şi simpli cetăţeni, în calitate de consumatori, să semneze petiţia europeană prin care se solicită solicită Comisiei Europene să nu submineze Politica Agricolă Comună (PAC) în viitorul Cadru Financiar Multianual 2028-2034.
AAC reaminteşte opiniei publice că, la nivel comunitar, Comisia Europeană intenţionează, potrivit declaraţiilor oficiale, să includă PAC într-un „fond unic” care ar dilua bugetul agricol şi ar reduce capacitatea Uniunii Europene de a susţine agricultorii şi siguranţa alimentară a cetăţenilor săi. O astfel de decizie ar fi inacceptabilă, mai ales în contextul geopolitic actual, marcat de instabilitate, crize alimentare şi schimbări climatice.
La acest moment, finanţările din PAC reprezintă 21% din venitul mediu al fermierilor europeni şi este singura politică comună care garantează securitatea alimentară a UE. De menţionat că 40% din bugetul actual este destinat obiectivelor climatice şi de mediu.
Petiţia europeană poate fi semnată la acest link: 🔗
Completarea durează foarte puţin şi se poate face în limba română.
Pentru a ne asigura că nu vom avea o surpriză neplăcută la prezentarea propunerii bugetului Cadrului Financiar Multianual pe 16 iulie, AAC face apel la un front comun, o voce unitară la nivelul României şi la o mobilizare pentru strângerea unui număr cât mai mare de semnături până marţi, 15 iulie a.c.
România trebuie să aibă un cuvânt puternic în Europa!
1. mare mizerie subventia
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 10:58)
cersetorii astia ,neocolonianisti vin in sate doua trei zile pe an incaseaza banii si dispar in tarile calde,locuiesc la zeci sau sute de km de localitatile in care detin sau au in arenda terenurile arabile. banii din subventii merg in automobile scumpe,excursii exotice ,locuinte luxoase, doar satenii mor de foame in continuare ,primesc niste firimituri doua trei luni ,atat cat este nevoie de ei ,in rest foamete totala, subventia nu se vede in pretul produselor agricole , pretul la grau si porumb este mai mare decat decat pe piata mondiala, noroc cu cerealele provenite din Ucraina ,isi bat joc de satenii crescatori de animale ,le vand balotii de lucerna la preturi astronomice ,iar balotii de paie deasemenea , pretul rosiilor,ardeilor provenite din import este de 2-3 ori mai mic decat pretul produselor romanesti =pline de pesticide si substante chimice, in conditiile in care " taranul" roman nu plateste nicio taxa evaziune fiscal totala.