Al 14-lea Dalai Lama a declarat că procesul de alegere a succesorului său trebuie să urmeze tradiţiile budiste vechi de secole, punând capăt speculaţiilor conform cărora el ar putea fi ultimul care deţine acest titlu, potrivit Financial Express, de la care menţionăm următoarele.
Trăind în exil, liderul spiritual tibetan a confirmat că instituţia Dalai Lama va continua şi după moartea sa, iar tibetanii vor desemna succesorul. Acest anunţ vine înainte de împlinirea a 90 de ani şi a fost făcut într-un mesaj video înregistrat, potrivit Associated Press (AP).
„Instituţia Dalai Lama va continua”, a afirmat el, subliniind că procesul de identificare a reîncarnării sale trebuie să respecte tradiţiile din trecut.
El a adăugat:
„Reiterez că Trustul Gaden Phodrang este singura entitate care are autoritatea de a recunoaşte reîncarnarea viitoare; nimeni altcineva nu are dreptul de a interveni în această chestiune.”
Declaraţia vine după ce anterior spusese că va oferi clarificări despre succesiune în apropierea vârstei de 90 de ani.
Conform credinţei budiste tibetane, Dalai Lama îşi poate alege trupul în care se va reîncarna, un proces care a avut loc de 14 ori de la înfiinţarea instituţiei în 1587.
Tenzin Gyatso a devenit cel de-al 14-lea Dalai Lama în 1940. A fugit din Tibet în 1959, după ce forţele chineze au înăbuşit o revoltă în capitala Lhasa, stabilindu-se în exil la Dharamshala, India.
El a mai spus că succesorul său nu se va naşte în Tibetul aflat sub control chinez, subliniind că procesul de reîncarnare trebuie să fie liber de orice interferenţă politică.
Pe de altă parte, Beijingul susţine că deţine singura autoritate de a selecta următorul Dalai Lama, o poziţie respinsă categoric de tibetani, atât din interiorul regiunii, cât şi din diaspora.
Opinia Cititorului