FMI şi-a redus estimările de creştere pentru economia americană la 1,7%

E.D.
Internaţional / 24 iulie 2014

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit ieri prognozele de creştere pentru economia americană şi estimează că Produsul Intern Brut al SUA ar urma să crească cu 1,7% în 2014, mai puţin decât avansul de 2% prognozat în luna iunie.

Dacă estimările Fondului se vor adeveri, 2014 va fi anul în care prima economie a lumii va înregistra cea mai slabă creştere de la încheierea recesiunii în 2009. Prognoza FMI este mai pesimistă decât cea a Rezervei Federale, potrivit căreia PIB-ul SUA va înregistra o creştere de cel puţin 2,1% în acest an, dar este similară cu cea a majorităţii economiştilor.

"O iarnă neobişnuit de grea conjugată cu alţi factori, în special un sector imobiliar în continuare în dificultate şi cu o cerere externă mai slabă au frânat elanul", apreciază FMI în raportul său anual cu privire la SUA.

PIB-ul SUA a înregistrat o contracţie anuală de 2,9% în primul trimestru, cel mai grav declin din ultimii cinci ani, însă FMI se aşteaptă ca această creştere să accelereze în a doua jumătate a anului până la 3%-3,5% pentru restul anului şi să rămână deasupra nivelului de 3% anul următor şi în 2016. În consecinţă, FMI este mai optimist cu privire la perspectivele economiei americane pentru 2015, când în absenţa unor evenimente neprevăzute, PIB-ul SUA ar urma să înregistreze o creştere de 3, cel mai puternic avans din ultimul deceniu.

În ceea ce priveşte politica monetară, FMI susţine că Banca centrală a SUA (Fed) trebuie să se ferească de o majorare prematură a dobânzii de referinţă, care de la finele lui 2008 a rămas neschimbată la un nivel apropiat de zero. În timp ce pieţele financiare mizează pe o primă majorare a costului creditului undeva la mijlocul anului viitor, recent preşedintele Fed, Janet Yellen a declarat că majorarea dobânzii de politică monetară ar putea avea loc mai devreme decât se preconiza.

În condiţiile în care estimează că SUA vor ajunge la un grad de plin de ocupare a forţei de muncă abia la finele lui 2017 iar presiunile inflaţioniste rămân sub control, FMI este de părere că dobânda de politică monetară a Fed poate rămâne la nivelul zero pentru o perioadă mai lungă de timp decât mijlocul lui 2015 preconizat în prezent de pieţele financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3542
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8582
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.9651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb