Preţurile petrolului au fost instabile anul acesta şi au ajuns într-o zonă periculoasă care pune în pericol profitabilitatea producătorilor, a declarat săptămâna trecută un important investitor din sectorul energetic, conform Business Insider.
Dwight Scott, vicepreşedintele executiv al Quantum Capital Group, firmă de investiţii specializată în domeniul energetic, a declarat la Bloomberg TV că, ritmul în care evoluează preţurile petrolului au dus cotaţiile ”periculos de aproape” de pragul la care producţia nu mai este rentabilă pentru companii. Petrolul Brent se tranzacţiona vineri la prânz la 69 de dolari pe baril, echivalentul unei scăderi de circa 7,5% în acest an.
”La un preţ de aproximativ 60 şi ceva de dolari pe baril, ne apropiem periculos de un nivel în care petrolul nu mai oferă randamente satisfăcătoare pentru proiectele de foraj noi”, a declarat el, adăugând că numărul sondelor active din industrie este în scădere de aproximativ două luni, cu referire referire la numărul de instalaţii de foraj active într-o anumită zonă, conform Business Insider.
Scott a mai spus că alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite a fost percepută, la începutul anului, ca un semnal pozitiv pentru sectorul petrolului şi gazelor naturale, însă până acum, preţurile au fost marcate de volatilitate pe fondul incertitudinilor economice şi al unei oferte globale ridicate. În opinia sa, lozinca lui Trump ”drill, baby, drill” a fost în mare parte lipsită de efect, deoarece industria din SUA produce deja cantităţi record de ţiţei în ultimii ani. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care producătorii americani ezită să inunde piaţa cu şi mai mult petrol, întrucât o ofertă suplimentară ar putea duce la o scădere şi mai accentuată a preţurilor, mai scrie publicaţia menţionată.
Din punctul de vedere al vicepreşedintelui executiv al Quantum Capital Group, scăderile preţului petrolului au legătură cu incertitudinea provocată de tarifele impuse de Trump. Însă, acesta este de părere că declinul este temporar, iar Statele Unite vor continua să fie unul dintre principalii producători de energie la nivel global, scrie Business Insider.
Opinia Cititorului