Evenimentele culturale ar putea deveni o raritate în zilele de sâmbătă, duminică şi de sărbători legale, din toamna acestui an, avertizează ministrul Culturii, Demeter Andras. Potrivit acestuia, noul contract colectiv de muncă din sectorul cultural prevede un spor salarial ridicat pentru personalul care lucrează în aceste zile, chiar dacă angajaţii primesc deja timp liber în compensare. În lipsa fondurilor suplimentare, multe instituţii publice ar putea anula sau restrânge activitatea din weekend.
• Un risc real: oprirea spectacolelor în weekend
Într-un intervenţie la Radio România Cultural, Demeter Andras a avertizat că „există riscul ca niciun eveniment cultural în sectorul public să nu mai aibă loc în weekend sau de sărbători”, din cauza costurilor salariale impuse de noul contract colectiv de muncă, negociat şi acceptat de Ministerul Culturii la presiunea sindicatelor. Ministrul a explicat că instituţiile publice de cultură - precum teatrele, filarmonicile, muzeele şi bibliotecile - se confruntă deja cu bugete reduse, iar noile obligaţii salariale le-ar putea paraliza activitatea exact în zilele cu cel mai mare aflux de public. „Este o chestiune de matematică simplă: dacă trebuie să plăteşti sporuri mari pentru zilele de weekend, iar bugetul e deja auster, nu mai poţi organiza nimic. Ceea ce se presupunea că este compensat prin timp liber - aşa cum se practică de ani de zile - acum devine un cost suplimentar imposibil de susţinut”, a spus Demeter.
• Cine suportă costurile?
Ministrul a precizat că cea mai mare parte a instituţiilor de cultură se află în subordinea autorităţilor publice locale, nu a Ministerului Culturii. Prin urmare, acestea vor trebui să găsească soluţii, altfel vor apărea blocaje majore în activitatea culturală. „Autorităţile locale - consilii judeţene, primării - sunt cele care ar trebui să îşi facă calcule. Din păcate, sectorul public "doarme în papuci', spre deosebire de sectorul independent, care a sesizat imediat problema şi încearcă să se adapteze”, a afirmat ministrul.
• O comparaţie cu alte profesii vocaţionale
Demeter Andras a apelat şi la analogii pentru a explica specificul meseriilor culturale. A comparat activitatea artiştilor cu cea a chelnerilor care lucrează în nopţile de Revelion sau a actorilor care performează tocmai atunci când publicul este liber. „Atunci când m-am făcut actor ştiam că, în timp ce ceilalţi se distrează, eu lucrez. Aşa funcţionează meseriile vocaţionale. Cultura nu se face luni dimineaţă, ci atunci când oamenii au timp liber”, a spus el. De asemenea, a amintit că muzeele şi galeriile de artă au, de regulă, lunea şi marţea uşile închise, tocmai pentru a compensa zilele de weekend lucrate.
• Sindicatele au obţinut ce au cerut
Demeter a criticat decizia fostului ministru interimar al Culturii, Natalia Intotero, de a accepta fără rezerve solicitările sindicatelor. Potrivit lui, aceste cereri, deşi legitime, ignoră realitatea bugetară şi specificul domeniului. „Toţi colegii din minister, inclusiv subsemnatul, am atras atenţia asupra efectelor. Doamna ministru a considerat, totuşi, că dorinţa sindicatelor este sfântă. Acum, consecinţele le vor suporta mai ales autorităţile locale şi, în final, publicul”, a declarat Demeter Andras.
• Un apel la dialog şi responsabilitate
Ministrul Culturii a făcut apel la planificare riguroasă pe timpul verii şi la dialog cu sindicatele, pentru a evita o criză la începutul toamnei. În lipsa unor măsuri proactive, evenimentele culturale ar putea fi suspendate sau sever afectate în weekenduri, iar publicul va fi primul care va suferi.
Opinia Cititorului