Iranul acuză ţările europene de faptul că sunt responsabile de eşecul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian din cauză că nu şi-au respectat angajamentele, înaintea unor negocieri prevăzute vineri, la Istanbul, cu Franţa, Regatul Unit şi Germania, informează Agerpres.
Teheranul, mai multe puteri din Occident, China şi Rusia au ajuns în 2015, la Viena, la un acord care prevedea restricţii importante ale programului nuclear iranian, în schimbul unei ridicări treptate a sancţiunilor impuse de ONU Iranului.
Însă în 2018, Donald Trump a retras în mod unilateral, în primul său mandat (2017-2021), Statele Unite din acest text negociat şi a reimpus şi multiplicat sanţciuni americane.
Parisul, Londra şi Berlinul au dat asigurări cu privire la ataşamentul lor faţă de acord şi au anunţat că vor să continue schimburi comerciale cu Iranul.
Astfel, sancţiunile ONU şi europene nu au fost restabilite.
Însă un dispozitiv avut în vedere de către ţările europene pentru a ocoli sancţiunile americane reimpuse nu s-a concretizat, iar numeroase întreprinderi din Occident au fost nevoite să părăsească Iranul, pradă a unei inflaţii puternice şi unei crize economice.
”Părţile europene au fost de vină şi neglijente în punerea în aplicare” a Acordului de la Viena, acuză un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Esmail Baghai.
El face aceste declaraţii înaintea unei întâlniri prevăzute vineri, la Istanbul, între Iran şi reprezentanţi ai Franţei, Regatului Unit şi Germaniei, în vederea discutării dosarului nuclear iranian.
Aceste trei ţări europene (E3) acuză Teheranul de faptul că nu şi-a respectat angajamentele pe care şi le-a asumat în dosarul nuclear şi ameninţă să restabilească sancţiunile în virtutea unei caluze (”snapback”) prevăzute de Acordul de la Viena, un lucru pe care Iranul încearcă să-l evite cu orice preţ.
Marţi, ”o consultare trilaterală” cu Rusia şi China urmează să aibă loc la Teheran, în vederea discutării sosarului nuclear şi unei eventuale restabiliri a sanţciunilor, anunţă Baghai.
Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Iranul este singura ţară din lume nedotată cu arma nucleară care îmbogăţeşte uraniu la un nivel ridicat (60%), cu mult peste o limită de 3,67% stabilită prin Acordul de la Viena.
În vederea fabricării unei bombe, este necesar ca uraniului să fie îmbogăţit la nivelul de 90%, potrivit AIEA.
Recurgerea la acest mecanism ”este lipsită de sens, nejustificabilă şi imorală”, a declarat într-o conferinţă de presă săptămânală Esmail Baghai, argumentând că Iranul s-a distanţat de Acordul de la Viena ca represalii faţă de încălcări ale Occidentului.
”Reducerea angajamentelor Iranului a fost efectuată conform dispoziţiilor” prevăzute de acord, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene.
Ţările occidentale, cu Statele Unite în frunte, şi Israelul, inamicul jurat al Republicii islamice, suspectează de mult timp Iranul de faptul că vrea să se doteze cu bomba atomică.
Teheranul respinge viguros că are asemenea ambiţii militare, însă insistă că are dreptul să desfăşoare un program nuclear civil în domeniul energiei.
Iranul şi Statele Unite au purtat, începând din aprilie, cinci runde de negocieri în dosarul nuclear, până la atacul-surpriză al Israelului, la 13 iunie, în Iran, care a declanţat Războiul de 12 Zile.
Reprezentanţi iranieni şi israelieni urmau să se întâlnească la 15 iunie, însă negocierile au fost anulate din cauza războiului.
”În acest stadiu, nu avem nicio intenţie să stăm de vorbă cu America”, a anunţat luni Esmail Baghai.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2025, 16:13)
Câta nesimțire iraniană.
E ca și cum ar acuza Coreea de Nord ca din cauza României și-au făcut rachete atomice.