Ford a ajuns la un acord privind o schemă de protecţie a locurilor de muncă la fabrica din Koln, care vizează peste 10.000 de angajaţi, cu renunţări voluntare planificate ca răspuns la cererea redusă de vehicule electrice, transmite Reuters, care relatează cele ce urmează.
Acordul, valabil până în 2032, prevede renunţarea la 2.900 de angajaţi, în principal prin concedieri voluntare. „Reducerile de personal se bazează în principal pe concedieri voluntare. Plăţile compensatorii sunt generoase şi semnificativ peste nivelul din industria auto”, a declarat Benjamin Gruschka, şeful consiliului angajaţilor.
Compania a investit două miliarde de dolari pentru a transforma uzina într-un hub de producţie EV, însă viitorul acesteia rămâne incert. Sindicatul IG Metall a avertizat că perspectivele fabricii sunt neclare, deşi a salutat mecanismele de protecţie prevăzute în acord.
Concedierile de la Koln şi închiderea planificată a uzinei din Saarlouis afectează poziţia Germaniei ca centru al industriei auto. Ford a cerut autorităţilor germane să acorde mai multe stimulente şi să accelereze dezvoltarea infrastructurii de încărcare, pentru a susţine tranziţia la mobilitatea electrică, potrivit sursei citate.
Operaţiunile Ford din Europa sunt pe pierdere de mai mulţi ani, iar producţia modelului Ford Fiesta la Koln a fost oprită în 2023.
Opinia Cititorului