Franklin Templeton anunţă decizia de a nu participa în procesul de selecţie pentru Administratorul de Fonduri de Investiţii Alternative al Fondului Proprietatea

R.S.
Piaţa de Capital / 29 noiembrie

Franklin Templeton anunţă decizia de a nu participa în procesul de selecţie pentru Administratorul de Fonduri de Investiţii Alternative al Fondului Proprietatea

Franklin Templeton International Services S.À R.L. ("Franklin Templeton" sau "firma"), Managerul Fondului şi Administratorul Unic al Fondului Proprietatea ("Fondul"), anunţă că, după o atentă analiză, a luat decizia de a nu participa la procesul de selecţie în curs pentru Administratorul de Fonduri de Investiţii Alternative al Fondului Proprietatea. Prin urmare, firma nu va transmite un răspuns la cererea de oferte (RFP) către consultantul de selecţie, Deutsche Numis, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat în anul 2005 pentru a despăgubi românii ale căror proprietăţi au fost confiscate în timpul regimului comunist. Franklin Templeton a fost selectat să administreze Fondul în 2009, în urma unui proces competitiv de selecţie, şi a fost numit oficial manager al Fondului şi administrator unic în cadrul unei adunări a acţionarilor Fondului din septembrie 2010, potrivit comunicatului.

Valorificând vasta expertiză în investiţii a Franklin Templeton, Fondul a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011 şi pe Specialist Fund Market al London Stock Exchange în aprilie 2015.

Sub conducerea şi administrarea Franklin Templeton în ultimii 14 ani, Fondul Proprietatea a fost un susţinător ferm al drepturilor acţionarilor minoritari, sprijinind activ îmbunătăţirea guvernanţei corporative, transparenţei şi responsabilităţii în companiile de stat. Aceste eforturi au generat o valoare substanţială pentru acţionarii Fondului şi pentru coacţionarii companiilor din portofoliu.

Printre principalele realizări şi contribuţii la economia şi piaţa de capital din România se numără:

⦁Randament total pentru acţionari de 983% pentru acţiunile Fondului şi 313% pentru Valoarea Activului Net (VAN) în lei, respectiv 632% şi 184% în USD, de la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011 până la 31 martie 2024. Randamentul preţului acţiunilor în USD a depăşit performanţele principalilor indici globali, regionali şi locali, inclusiv, dar fără a se limita la, indicii MSCI ACWI, S&P500, STOXX Europe 600, MSCI Emerging Markets şi indicii Bursei de Valori Bucureşti.

⦁1,5 miliarde USD de noi investiţii străine de portofoliu în România

⦁Aproximativ 50 de tranzacţii în valoare totală de 4,3 miliarde USD, inclusiv listarea istorică a Hidroelectrica S.A., a treia ca mărime pe o bursă din Europa Centrală, cea mai mare din România şi cel mai mare IPO din Europa în 2023.

⦁Peste 7 miliarde USD returnaţi acţionarilor Fondului prin dividende, returnări de capital şi răscumpărări de acţiuni.

⦁Creşterea vizibilităţii şi viabilităţii României ca destinaţie de investiţii în rândul acţionarilor naţionali şi internaţionali prin 6.200 de întâlniri cu investitorii instituţionali, 2.200 de teleconferinţe şi peste 260 de roadshow-uri, evenimente şi conferinţe dedicate zilelor investitorilor.

Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Romania şi Manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: "Franklin Templeton este deosebit de mândru de succesele obţinute de Fondul Proprietatea sub administrarea noastră şi de rolul esenţial pe care l-a avut în dezvoltarea pieţei de capital din România. Expertiza, dedicarea şi rezilienţa echipei noastre din Bucureşti au fost cruciale în deblocarea unei valori semnificative pentru toate părţile implicate. Deşi nu vom participa la actualul proces de selecţie, rămânem angajaţi în continuarea succesului Fondului şi explorarea oportunităţilor de dezvoltare ulterioară a pieţei de capital din România."

Manraj Sekhon, CIO al Templeton Global Investments, a adăugat: "Prin colaborarea pe termen lung dintre Franklin Templeton, în calitate de administrator al Fondului Proprietatea, şi alţi parteneri importanţi, Fondul s-a dovedit a fi o poveste de succes remarcabilă pentru România. Fondul, care a reunit liderii României, factorii de decizie politică, participanţii la piaţa de capital şi cetăţenii, cu investitori din întreaga lume, a fost un proiect de referinţă care a oferit valoare superioară şi durabilă pe termen lung. Credem cu adevărat că acesta reprezintă un model atractiv pentru multe ţări la nivel global."

Franklin Templeton rămâne dedicat administrării Fondului. În plus, va continua să sprijine dezvoltarea pieţei româneşti şi îşi menţine deschiderea de a valorifica experienţa şi capacităţile echipei din Bucureşti, susţinute de organizaţia globală.

În final, Franklin Templeton doreşte sa îşi exprime recunoştinţa pentru sprijinul şi colaborarea continuă tuturor partenerilor, inclusiv acţionarilor Fondului, Guvernului României, altor co-acţionari ai companiilor din portofoliu, Comitetului Reprezentanţilor, Bursei de Valori Bucureşti, Autorităţii de Supraveghere Financiară şi altor diverşi colaboratori din România, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. sa vezi de acum cadere pt FP, probabil target 0.2 lei pret piata, la o valoare nominala de 0.5 lei :)

    Se pare ca FP merge pe urmele SIF-urilor 

    1. Din cauza amestecului statului roman.

      mai are mandat psna in martie 2026

      nu neaparat, statul roman e amestecat de multi ani.

      detinerile FP au devenit nesemnificative, ducerea la bun sfarsit a mandatului FT inseamna lichidarea tuturor detinerilor, dividende si inchidere fond.

      statul prefera pastrarea lui pt ca e o sursa de venit si o prezenta in consiliul companiilor din portofoliu. 

      De aceea au depus ofertă atăția să-i ia locul lui Franklin Templenton?!

    bine ca macar nu o sa il mai avem pe Bolos

    1. Nicio problema, in primavara rascumpara iar 10% din actiuni la 0,66 lei

      Plus ca la ce foame de bani are statul chiar el va propune listaarea salrom, port, aeroport, etc

      Societățile la care faci referire sunt feude de partid. În momentul listării toată pilaraia de partid va muri de foame și își va lua zborul de acolo.

      Asa ca nu ai sa vezi tu nici o listare. 

    ne salveaza Sarkany! Aleluia!

    1. De prostie nu ne salveaza nimeni. Dar daca NN si ceilalti alcoliti vor continua sa vanda la disperare, ca ei asa stiu, se va alege cu praful de pe toba din participatia lor la FP. Iar cu banii castigati stim ce gherle au dat si pe extern

    Intre proprietarii si mostenitorii cu titlu pentru despagubiri,(ca aceste drepturi erau reale ,chiar erau mostenitori etc e alta chestiune pt ca acea agentie de despagubire a fostilor proprietari s a dovedit putreda pina la os) s au interpus intermediari ,samsari care au cumparat pe nimic drepturi (uneori false total) cu care au facut bani dupa ce intirzierea colosala a listarii la bursa a luat sfarsit . Intrat sub administrarea unui fond de administrare active FP a urmat cursul obisnuit : numirea in consilii de administratie pe criterii de influenta externa ,vanzarea de active si platile exorbitante in cash sau actiuni catre membrii conducerii si ai consiliului de administratie ,ai altor fonduri tot straine intrate in actionariat ,si acume lichidarea accelerata a portofoliului . Si aparent d Bolos (cinste lui) s a opus acestei functionari aprobata de consiliul de administratie absolut interesat sa si insuseasca si restul activelor , Templeton iese . Fara sa aduca aminte ca a propus la preluarea FP ca va face investitii ,ca va veghea la managementul firmelor din fond ,ca va vota actiuni de reabilitare la firmele slabe ,ca va aduce investitori sa intre bani multi in firme ! Pe latura asta ,zero ,mai precis pierderi mari pemtru cei cu drepturi de despagubiri ,firmele romanesti din portofoliul lor si ...pentru statul roman .

    Noul administrator mai trebuie și votat de către acționari….ma îndoiesc ca retail-ul va vota! Nu se va aproba noul administrator și astfel se închide cercul cu propunerea de la AGA din septembrie 2023 și probabil ca se va acorda un nou mandat de 4 ani tot către FT! Cam acesta consider ca este planul…

    1. Care este diferența pt FT că prelungește pe doi ani sau patru?

      În caz ca nu ai observat acum i se prelungește cu câte un an până se definitivează selecția noul administrator….aceste prelungiri de 1 an nu asigură stabilitate!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0043
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.7351

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb