Franţa vrea limitarea importurilor de grâu din Ucraina

I.S.
Internaţional / 19 mai

Franţa vrea limitarea importurilor de grâu din Ucraina

Ministrul francez al Agriculturii, Annie Genevard, s-a declarat luni 'favorabilă' unei extinderi, la grâu, a 'frânelor de urgenţă' introduse deja pentru a reduce exporturile de anumite produse agricole spre Europa, relatează Agerpres.

Uniunea Europeană a introdus încă din 2022 o scutire de la drepturile vamale pentru produsele agricole ucrainene, în ideea de a sprijini Kievul în faţa invaziei ruseşti, însă fermierii europeni se opun acestei scutiri, denunţând o concurenţă 'neloială' şi o presiune pentru scăderea preţurilor.

Potrivit Agerpres, în 2024, Bruxelles-ul a prelungit acest dispozitiv dar a adăugat unele restricţii, precum un plafon maximal la anumite produse (carne de pasăre, ouă, zahăr) însă nu şi la grâu sau orz de exemplu, în pofida protestelor formulate de producătorii europeni de cereale şi a presiunilor anumitor state membre, precum Franţa, Polonia şi Ungaria.

Cu privire la aceste acorduri comerciale cu Ucraina, 'le-am înăsprit de facto, pentru că în 2024 ne-am dat seama că eliminarea drepturilor vamale cu Ucraina pentru a susţine efortul de război ucrainean a destabilizat în mod profund sectoarele noastre agricole, în special la carne de pasăre, ouă, miere, porumb', a precizat ministrul francez al Agriculturii într-un interviu pentru postul de radio franceinfo.

'Deci am introdus ceea ce se cheamă frâne de urgenţă pentru a diminua importurile ucrainene, pentru că am suferit foarte mult', a reamintit Annie Genevard.

Conform sursei, întrebată de un jurnalist dacă este suficient, ministrul a răspuns că trebuie 'să continuăm să controlăm importurile ucrainene. Trebuie chiar extinse aceste frâne de urgenţă acolo unde ele nu există, în special la grâu'.

'În prezent, aceste acorduri cu Ucraina nu includ grâul', a precizat ulterior ministrul francez, adăugând că este favorabilă 'includerii grâului în frânele de urgenţă'.

'Nu putem lăsa să intre libere produsele ucrainene pentru că este sunt foarte destabilizatoare. Este la fel ca şi în cazul acordurilor de liber schimb. Evident cazul Ucrainei este unul special pentru că susţinem Ucraina în efortul său de război. Însă ajutarea Ucrainei nu se poate face cu preţul destabilizării profunde a propriilor noastre economii. Trebuie să găsim un echilibru în acest sprijin', a insistat ministrul francez al Agriculturii.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. ...

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0315
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4631
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3581
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9760
Gram de aur (XAU)Gram de aur464.9896

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb