Gabriel Biriş: "Pachetul fiscal propus de Guvern este răul cel mai mic”

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 4 iulie

Gabriel Biriş: "Pachetul fiscal propus de Guvern este răul cel mai mic”

English Version

Consultantul fiscal Gabriel Biriş, avocat şi fost secretar de stat la Ministerul Finanţelor în timpul guvernării Cioloş, susţine că pachetul de modificări fiscale propus de Cabinetul Bolojan este răul cel mai mic.

Gabriel Biriş ne-a transmis: "Noile măsuri fiscale vor avea impact asupra tuturor, fie că vorbim despre companii care se împrumută de la bănci, fie că vorbim despre simplii cetăţeni care vor cumpăra bunuri şi servicii cu TVA mai mare, fie că vorbim despre firmele care plătesc accizele majorate la carburanţi. Toate majorările de taxe se vor duce în preţuri. Dar în acest moment guvernul Bolojan nu putea să facă altceva, pentru că a avut de ales între două rele: răul cel mic - creşterea taxelor şi tăierile începute, deorece sper că reducerea sporurilor din sistemul bugetar este doar începutul reformei, iar răul cel mare - downgrade-ul ratingului acordat ţării noastre şi pierderea fondurilor europene. De aceea, ţinând cont că era nevoie de măsuri care să producă efecte pe termen scurt şi care să dea încredere investitorilor instituţionali şi agenţiilor de rating, nu cred că se putea face altceva în acest moment. Este evident că toate majorările de taxe vor inhiba creşterea economică şi probabil chiar vom înregistra o scădere, dar în cazul de faţă vorbim despre un soft-landing, o aterizare controlată. Dacă aveam downgrade, aveam dezastru”.

Expertul fiscal afirmă că măsurile propuse de Guvern ar trebui să fie de ajuns pentru a echilibra bugetul de stat, amintind că ele au fost luate prin prisma riscului de downgrade, în condiţiile în care reprezentanţii agenţiei de rating Fitch au fost săptămâna trecută la Bucureşti unde au discutat cu autorităţile centrale.

Gabriel Biriş a mai arătat: "Cu toate acestea, dintre măsurile propuse de Guvern, cea mai periculoasă mi se pare impozitul de 4% pe cifra de afaceri a băncilor. Îmi aduc aminte că în anul 2018 când s-a introdus aşa-numita taxă pe lăcomie, agenţiile de rating au afirmat că o astfel de taxă afectează sistemul bancar, sănătatea sistemului financiar şi că ne vor reduce ratingul de ţară. Sper că actualii guvernanţi s-au asigurat că nu se va întâmpla acest lucru. Anul trecut sistemul bancar a avut 14,2 miliarde lei profit la 70 miliarde lei cifra de afaceri. La acest profit, poate să acopere majorarea taxei dorită de Guvern. Dar ce ne facem dacă ajungem într-o situaţie în care cresc creditele neperformante, băncile intră pe pierdere şi trebuie să plătească impozit pe cifra de afaceri? E clar că profitabilitatea rezonabilă, adică undeva în jur de 20% a sistemului bancar românesc anul trecut, este stimulată în principal de împrumuturile masive ale statului, care plăteşte dobânzi foarte mari, cu riscuri foarte mici. Practic, în momentul de faţă, statul concurează complet neloial cu mediul de business pentru credite, iar asta sufocă întreaga economie. În momentul în care statul plăteşte dobânzi de peste 7%, banca nu va acorda unui privat un credit cu o dobândă mai mică de 8%, pentru că e risc mai mare şi cost mai mare. Când creditezi o firmă, trebuie să îi faci analiză de risc, să o urmăreşti etc., activităţi care cresc costurile pentru bancă”.

Expertul fiscal s-a declarat însă nemulţumit de faptul că în pachetul fiscal propus de guvernul Bolojan nu apare şi majorarea taxării câştigurilor din tranzacţiile bursiere.

Gabriel Biriş a concluzionat: "Eu am vorbit cu brokerii cu privire la faptul că impozitul pe aceste tranzacţii a fost redus la 1% şi mi-au transmis că reducerea acestui impozit nu a dus la o creştere a investiţiilor. Cred că ar trebui să se revină la taxarea de 10% a câştigurilor din tranzacţiile bursiere. Poate că va fi în al doilea pachet fiscal, la finalul lunii iulie, dar consider că nu e ok deoarece toate modificările pe Codul Fiscal trebuie făcute o singură dată. Ne-am săturat de sute de modificări. Nu poţi să creşti TVA şi să laşi deocamdată un impozit de 1% pe tranzacţiile bursiere, pentru că distrugi toată credibilitatea. Acest procent se aplică doar pentru tranzacţiile de la BVB şi pentru brokerii români. Nu ştiu cum de nu avem infringement pe chestia asta pentru că este afectată libera circulaţie a capitalurilor în Uniunea Europeană”.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. dă mă nene 100.000 de bugetărese și bugetăroi afară, să meargă lichelele la privat în schimbul 3 sau să se apuce de trading cu CFDuri !

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0603
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2917
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8612
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb