
Ultima prognoză semestrială a Consiliul Experţilor Economici din Germania arată înrăutăţirea perspectivelor şi în 2025 pentru cea mai mare economie din Uniunea Europeană.
Consiliul a fost înfiinţat în 1963 şi este format din cinci economişti reputaţi din mediul academic, ale căror analize constituie baza politicii bugetare a guvernului.
Prognoza de creştere economică pentru 2025 a fost de 0,9% în luna mai 2024, a fost redusă la 0,4% în noiembrie 2024, iar acum a fost redusă la zero.
"Germania este în al treilea an de stagnare economică", se subliniază în raport, iar printre cauzele precizate se află "birocraţia excesivă" şi "procedurile îndelungate de aprobare", care determină costuri tot mai ridicate pentru firme.
Pe de altă parte, "perturbările actuale ale politicii comerciale, eforturile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, îmbătrânirea demografică şi utilizarea tot mai frecventă a inteligenţei artificiale (AI) accelerează schimbările structurale din Germania".
Aceste schimbări vor fi marcate, în principal, de creştere importanţei sectorului serviciilor, iar efectele se vor resimţi pe scară largă mai ales la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi desfacere industriale construite în jurul companiilor germane, inclusiv în Europa de Est.
Schimbările structurale anunţate de Consiliul Experţilor Economici din Germania vor avea o influenţă majoră şi asupra sectorului industrial din România, care manifestă, de aproape un deceniu, o corelaţie strânsă cu sectorul industrial din Germania (vezi graficul).
Pentru 2026, Consiliul Experţilor Economici din Germania prognozează o creştere economică de 1%, pe fondul unei inflaţii medii de 2%, însă aceste estimări pot fi revizuite în sens negativ dacă se va înregistra o escaladare a conflictului comercial dintre SUA şi Uniunea Europeană.
În cazul inflaţiei, prognoza poate fi depăşită dacă noul pachet fiscal va conduce la "creşteri neaşteptat de mari ale preţurilor". Pe de altă parte, există "oportunităţi de creştere în cazul în care întreprinderile se adaptează mai rapid la noi pieţe şi domenii de activitate sau în cazul în care gospodăriile private cresc consumul mai rapid decât se preconizează".
O creştere peste aşteptări a consumului pare să reprezinte un scenariu cu o probabilitate foarte redusă de materializare, având în vedere ultimele date prezentate de Bloomberg, conform cărora creşterea veniturilor reale se va tempera semnificativ în perioada următoare.
Trebuie remarcat faptul că prognoza semestrială a Consiliul Experţilor Economici din Germania are o secţiune extinsă dedicată efectelor birocraţiei asupra creşterii economice.
"Birocraţia excesivă împiedică creşterea economică prin generarea de costuri inutile şi denaturarea deciziilor firmelor privind intrarea pe piaţă şi investiţiile", se accentuează în raport, unde se mai subliniază că "sondajele în rândul întreprinderilor arată că nemulţumirea faţă de cerinţele birocratice din Germania a crescut în ultimii ani", deoarece "numai costurile directe ale îndeplinirii cerinţelor federale de informare se ridică la aproximativ 65 de miliarde de euro pe an şi reprezintă cel puţin 1,7 % din numărul total de ore lucrate în Germania", în condiţiile în care "costurile suplimentare rezultă din cerinţele impuse de Uniunea Europeană, de landurile federale şi de autorităţile locale".
Este evident că un asemenea aparat birocratic reprezintă un obstacol major în calea redresării celei mai mari economii din zona euro, în special pe fondul creşterii puternice a costurilor energiei, un fenomen care se va amplifica în perioada următoare, tot pe baza intrării în vigoare a unor noi reglementări federale.
Costurile excesive ale birocraţiei sunt determinate, printre altele, de faptul că "atunci când se elaborează noi legi, se acordă uneori prea puţină atenţie modului în care procedurile asociate vor fi uşor de utilizat sau de digitalizat". Este foarte probabil ca fenomenul să fie generalizat la nivelul Uniunii Europene, cu efecte negative substanţiale din punct de vedere al convergenţei, mai ales pentru economiile din Estul Europei.
În ciuda recunoaşterii efectelor negative ale birocraţiei, raportul Consiliul Experţilor Economici din Germania arată că până în prezent nu s-au înregistrat progrese notabile în ceea ce priveşte reducerea costurilor birocratice şi "sunt necesare reforme cuprinzătoare pentru a reduce birocraţia existentă şi pentru a împiedica noile reglementări juridice să creeze ineficienţe suplimentare".
"Reducerea birocraţiei ar trebui să devină o prioritate absolută la cel mai înalt nivel de decizie politică", este recomandarea imperativă a Consiliului, care apoi avertizează că schimbările structurale ar trebui să fie însoţite de politici orientate către piaţa muncii, axate pe formare, perfecţionare şi reconversie profesională, deoarece subvenţiile sunt costisitoare şi ineficiente pentru păstrarea unor locuri de muncă necompetitive.
Toate aceste avertismente sunt valabile pentru majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Fără reforme drastice, cu efecte substanţiale asupra costurilor forţei de muncă, energiei şi de reglementare, ţintele de creştere economică şi de mediu din Europa sunt imposibil de atins şi vor avea ca efect doar creşterea tensiunilor sociale până la cote explozive, care nu vor mai putea fi justificate de autorităţi doar prin promovarea agresivă a ameninţărilor externe.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2025, 00:22)
"Birocraţia excesivă împiedică creşterea economică prin generarea de costuri inutile şi denaturarea deciziilor firmelor privind intrarea pe piaţă şi investiţiile"..deci birocratia si nu "razboiul din Ucraina", "lipsa energiei "ieftine" bazata pe hidrocarburi mujice "ieftine" sau "tarifele introduse de Trump" cum o tine langa propaganda mujica:-)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2025, 00:26)
Germania dupa ce a desfiintat centralele nucleare,
acum fara energie si materii prime ieftine rusesti,
tot pe considerente ideologice,
parca se sinucide economic,
pacat ca n e trage si pe noi in criza economica.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2025, 00:46)
Cum sa ai crestere economica atunci cand aproape 60% dintre germani doresc sa emigreze?
More than half of Germans would consider moving abroad, Die Welt has reported, citing a new survey by YouGov. Respondents pointed to migration and economic challenges as the main reasons for wanting to leave the country.
According to the poll, 31% of those surveyed said they would “definitely” move abroad if they were entirely free to choose, without constraints related to work, personal life,o rfinances. Another 27% said they would “probably” leave. In contrast, 22% responded “probably not,” and 15% said they would “definitely not” consider relocating.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2025, 01:30)
Germania se autodistruge din cauza isteriei desantate de a turna in ucraina bani si materiale ca nici o alta tara din UE,
acestea nu servesc insa la nimic ca banii ii fura dictatorul nelegitim iar armele le risipeste tot el pe actiuni fiasco total Kursk, Sumy, sute si sute de drone spre Moscova sau alte obiective civile, totae sant nimicite de antiaeriana rusa fara sa fi avut vreun rost,
uite cu ce se ocupa acum instabilul Merz si ministrul apararii, seful armatei, etc,
cat de jos a ajuns tara asta, slava ukri