Statele europene membre ale NATO trebuie să se concentreze pe acoperirea lacunelor în capacităţile lor militare, nu pe creşterea pur şi simplu a bugetelor apărării, a declarat vineri ministrul german al apărării, Boris Pistorius, care s-a delimitat de colegul său de la Externe, Johann Wadephul, ce şi-a manifestat joi sprijinul faţă de cererea preşedintelui american Donald Trump ca aliaţii europeni din NATO să-şi crească bugetele apărării la 5% din PIB, relatează Reuters.
'Este sarcina tuturor statelor NATO din Europa şi dincolo de aceasta să-şi acopere lacunele în capabilităţi (...), indiferent dacă în final aceasta înseamnă că le va costa 2,5%, 3% sau 3,5%' din PIB pentru bugetul apărării, a explicat ministrul german al apărării într-o declaraţie acordată presei după o întâlnire cu omologii săi europeni la Roma.
'Factorul decisiv este atingerea acestor obiective de capabilităţi', a subliniat Boris Pistorius, adăugând că Germania, împreună cu Polonia, Italia, Franţa şi Regatul Unit, ai căror miniştri ai apărării au participat la reuniunea din capitala Italiei, sunt conştienţi de această responsabilitate.
Ministrul german a refuzat să avanseze o ţintă de cheltuieli în dezbaterea din prezent cu privire la creşterea bugetelor militare, înaintea summitului NATO ce va avea loc luna viitoare. Totuşi, admiţând că actualul obiectiv asumat în cadrul NATO de alocare a 2% din PIB pentru bugetele apărării va fi revizuit în creştere, Boris Pistorius a estimat că noul obiectiv ar putea fi de aproximativ 3% sau puţin mai mult peste acest procent, însă nicidecum 5%, cum cere preşedintele american Donald Trump.
Guvernul german a nuanţat vineri mai devreme declaraţiile ministrului său de externe Johann Wadephul, care a stârnit critici în Germania după ce şi-a manifestat joi sprijinul faţă de această cerere a lui Trump privind creşterea bugetelor apărării în rândul aliaţilor europeni din NATO.
'Desigur, o vom discuta din nou astăzi, dar ar trebui să vedem rezultatul, iar rezultatul este, într-adevăr, 5% (din PIB pentru apărare), cum a cerut preşedintele Trump, care consideră necesar, iar noi îl urmăm în aceasta şi vedem acest lucru ca un angajament clar al SUA faţă de articolul 5' privind apărarea colectivă, a spus joi ministrul german de externe la reuniunea informală de la Antalya a miniştrilor de externe din ţările NATO.
Mai mult, vorbind alături de secretarul american de stat Marco Rubio, ministrul Johann Wadephul a susţinut că Germania, care în prezent nu alocă apărării nici măcar 2% din PIB, este pregătită în ce priveşte cheltuielile militare 'să-şi asume un rol de lider în Europa, să dea un exemplu pe care ceilalţi să-l urmeze'.
După ce ministrul german al apărării şi-a manifestat nemulţumirea faţă de aceste afirmaţii hazardate ale colegului său de la Externe, pe care l-a atenţionat că 'el ştie la fel de bine ca mine că bugetul apărării este departamentul meu', guvernul de la Berlin şi însuşi cancelarul Friedrich Merz au venit cu precizări.
'Cheltuielile cu apărarea vor creşte. Acest lucru este clar. Este ceva necesar ţinând cont de ameninţarea existentă pentru Germania şi pentru Europa', dar deciziile corespunzătoare în urma cererii preşedintelui Trump de creştere a bugetelor apărării la 5% vor fi luate 'în cadrul' summitului NATO din luna iunie 'pe baza obiectivelor de capacităţi militare', a declarat la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Meyer.
'Discuţia despre procente din PIB este o construcţie improvizată pentru a avea anumite repere privind direcţia în care mergem cu reînarmarea', a spus la rândul său cancelarul german Friedrich Merz la postul public ZDF. El a apreciat că accentul ar trebui pus mai degrabă pe capabilităţile militare concrete de care este nevoie 'pentru a apăra continentul european şi pe noi înşine'. 'Există multe lucruri pe care trebuie să le recuperăm şi pe care le-am neglijat în mod colectiv în ultimii ani', a explicat şeful guvernul german.
De asemenea, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, Christian Wagner, a semnalat că există o propunere a secretarului general al NATO, Mark Rutte, care va fi abordată la summitul Alianţei, şi a ţinut să sublinieze că obiectivele de creştere a cheltuielilor militare se întind pe o perioadă îndelungată.
În declaraţiile sale de la Antalya, ministrul german de externe a apreciat în acelaşi timp că o creştere a bugetelor alocate strict apărării la 3,5% din PIB, plus alocarea a încă 1,5% din PIB pentru investiţii în sectoare conexe, precum infrastructura, ar fi suficientă, el referindu-se astfel la respectiva propunere a secretarului general al NATO.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2025, 20:53)
heirupismul militar este nociv .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2025, 21:03)
Sa zicem ca un stat nato aloca 5% sau 10% pt aparare, dar cumpara zero echipamente / munitie de la americani. Ii mai convine Washingtonului? :)))
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2025, 21:28)
Pistorius are dreptate ca e perfect logic ce zice, nu tebuie sa fii cine stie ce expert,
dar ce facem, ca cancelarul BlackRock deja viseaza la "marea inarmare" (pentru pace)