Abonament gratuit
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

Greg Konieczny: "Economia României a avut un an foarte bun în 2013"

G.S.
Macroeconomie /

Economia României a avut un an foarte bun în 2013, depăşind toate aşteptările iniţiale, consideră Greg Konieczny, vicepreşedinte executiv, Templeton Emerging Markets Group şi Manager de Fond al Fondului Proprietatea, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Creşterea PIB-ului României este aşteptată să depăşească 2,5%1 în 2013, fiind peste prognozele din urmă cu 12 luni, care indicau mai puţin de 2%. Piaţa de capital a cunoscut, probabil, cel mai bun an din ultimii cinci ani, cu oferte publice iniţiale (IPO-uri) care au obţinut valori record, precum şi creşteri puternice ale preţurilor acţiunilor în general. Ne aşteptăm ca această tendinţă să continue în 2014 şi suntem optimişti cu privire la o accelerare a creşterii, precum şi la evoluţii cruciale pentru piaţa de capital", susţine domnia sa.

Greg Konieczny adaugă că există potenţial pentru o evoluţie pozitivă a economiei României.

"În opinia noastră, există potenţial pentru o evoluţie pozitivă a economiei României, aceasta putând beneficia de pe urma revenirii creşterii la nivel mondial, care pare să ia avânt, şi a redresării comerţului global. Suntem de acord cu aşteptările Băncii Mondiale privind accelerarea creşterii în Zona Euro până la o medie anuală de 1,1% în 20142. În cadrul Zonei Euro, Germania va fi cel mai probabil motorul creşterii anul viitor, ceea ce înseamnă că ar putea fi resimţit un efect pozitiv în periferie şi în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România", mai spune el.

Vicepreşedintele executiv al Templeton menţionează că unul dintre motoarele posibilei creşteri economice a României în 2014 va fi probabil legat de exporturi, în opinia noastră. "Vedem oportunităţi în sectoarele serviciilor, energiei şi sectorul auto. În plus, economia României ar trebui să fie impulsionată de o rată mai mare de absorbţie a fondurilor structurale UE şi de o intensificare a construcţiilor (atât comerciale cât şi rezidenţiale). Mai mult, credem că una dintre cele mai mari contribuţii la creşterea economică ar putea să fie adusă de consum. Cererea internă a crescut foarte încet în ultimii ani, dar, cu o inflaţie aflată la niveluri minime, dobânzi în scădere, o rată a şomajului scăzută şi stabilă şi un punct jos de plecare în comparaţie cu 2007-2008, ne aşteptăm la o îmbunătăţire semnificativă a cererii interne în 2014", precizează Greg Konieczny.

Domnia sa consideră că anul acesta ar putea fi încă un an de transformări pentru piaţa locală de capital, care ar putea duce într-un final România - în prezent clasificată ca piaţă de frontieră conform indicelui MSCI - mai aproape de statutul de de piaţă emergentă. În 2013, piaţa de capital din România a cunoscut o creştere importantă, prin două listări ale unor companii de stat. Având în vedere că Guvernul este hotărât să respecte actualul calendar de IPO-uri, în 2014 ar putea continua această tendinţă pozitivă. MSCI are o serie de criterii legate de capitalizare, free float şi alţi indicatori pe care o piaţă trebuie să le îndeplinească pentru a fi clasificată ca emergentă. Cu ajutorul următoarelor IPO-uri, România ar putea fi mai aproape de atingerea acestor obiective, mai spune reprezentantul Templeton Emerging Markets Group.

Domnia sa adaugă: "Statutul actual de piaţă de frontieră s-a dovedit a fi benefic, investitorii fiind foarte interesaţi de aceste pieţe anul trecut: pieţele de frontieră au înregistrat valori record ale intrărilor de capital, în pofida ieşirilor nete înregistrate în 2013 de fondurile de pieţe emergente. În 2014, am putea asista din nou la emisiuni-record de acţiuni noi şi plasamente secundare ale acţiunilor anumitor companii din România, având în vedere listările planificate. Cele mai importante tranzacţii sunt aşteptate anul acesta tot din partea statului, cu IPO-uri anunţate în sectoarele de utilităţi/energie. Am putea vedea şi unele companii private analizând oportunităţi pentru listare, având în vedere că băncile din România continuă să fie foarte precaute în ceea ce priveşte politicile de împrumut. De asemenea, piaţa de obligaţiuni corporative ar putea să depăşească volumele încurajatoare ale ofertelor din 2013; emisiunile de obligaţiuni corporative au fost metoda de finanţare preferată de câteva companii anul trecut, din cauza dobânzilor încă mari la credite".

Greg Konieczny mai arată că un alt element-cheie în dezvoltarea pieţei de capital din România ar fi o participare tot mai mare a investitorilor individuali. "Persoanele private au arătat anul trecut un deosebit interes pentru ofertele publice ale statului şi ne aşteptăm ca acestea să devină mai active, nu doar în cadrul IPO-urilor şi al ofertelor publice secundare (SPO-uri), ci şi, posibil, prin investiţii în vehicule investiţionale care la rândul lor sunt prezente pe Bursa de Valori Bucureşti. Un stimulent bun pentru accelerarea acestei tendinţe este faptul că dobânzile depozitelor bancare au scăzut până la niveluri record în ultimele şase luni. Credem, de asemenea, că fondurile de pensii din România şi-ar putea majora expunerile pe acţiuni, care în prezent reprezintă doar o mică parte din portofoliile acestora", afirmă domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

20 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1289
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3552
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.0441

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
ROMANIAN ENERGY DAY 2020
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie