Guvernul modifică Codul de procedură fiscală pentru a facilita soluţionarea disputelor internaţionale şi aderarea la OCDE

A.B.
Politică / 24 iulie, 19:31

Guvernul modifică Codul de procedură fiscală pentru a facilita soluţionarea disputelor internaţionale şi aderarea la OCDE

Guvernul a adoptat o ordonanţă care aduce modificări importante Codului de procedură fiscală, vizând întărirea transparenţei, eficientizarea administrativă şi alinierea ţării noaste la standardele internaţionale în contextul procesului de aderare la OCDE. Noile reglementări se referă în principal la acordurile de preţ în avans (APA) şi la procedurile pentru evitarea dublei impuneri.

Potrivit Ministerului Finanţelor, modificările permit contribuabililor să solicite acorduri de preţ în avans nu doar pentru tranzacţiile viitoare, ci şi pentru cele anterioare, cu aplicabilitate retroactivă de până la cinci ani, în condiţii ce vor fi detaliate în legislaţia secundară. În plus, autorităţile fiscale vor putea suspenda inspecţiile în cazul în care există o cerere APA în curs, pentru a da prioritate procesului de soluţionare şi pentru a evita suprapunerile procedurale.

„Ne aliniem la cele mai bune practici internaţionale şi ne dorim un sistem fiscal mai modern, mai predictibil şi mai echitabil. Toate aceste măsuri vor sprijini contribuabilii corecţi şi vor contribui la o mai bună colaborare între stat şi mediul de afaceri”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

Acordul de preţ în avans reprezintă un document emis de organul fiscal prin care se stabileşte, în prealabil, metoda de calcul a preţurilor de transfer în tranzacţiile dintre persoane afiliate, pe o perioadă determinată. Implementarea mecanismului de tip „roll-back”, adică aplicarea retroactivă, are potenţialul de a reduce disputele fiscale şi volumul de muncă al autorităţilor.

Totodată, Guvernul a revizuit prevederile legale privind procedura amiabilă pentru evitarea dublei impuneri, pentru a creşte aplicabilitatea practică a soluţiilor şi pentru a întări statutul României ca partener fiscal credibil. Aceste modificări vin pe fondul reformelor fiscale internaţionale, inclusiv Pilonul 2 OCDE, care vizează impozitarea minimă globală.

Ministerul Finanţelor a subliniat că inspecţiile fiscale vor continua să fie bazate pe analize de risc şi nu vor viza în mod selectiv anumite companii, în timp ce legislaţia va fi ajustată în funcţie de realităţile economice şi cerinţele europene şi internaţionale.

Conform datelor ANAF, din 2010 până în prezent au fost emise 75 de acorduri de preţ în avans. În prezent, 80 de cereri sunt în curs de soluţionare, iar 135 de proceduri amiabile sunt încă nesoluţionate. Doar 9 cazuri de acest tip au fost închise. Autorităţile fiscale intenţionează să accelereze procesarea acestor dosare, pentru a răspunde mai eficient nevoilor contribuabililor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu cine o sa faca toate chestiile astea ? Cu cei pe care i-a dat afara ? Cu cei carora le-a taiat salariile ? Sau cu "prospaturi" care o sa invete la locul de munca ? Tough choice !

    Lucrind cu materialul clientului (din articolul publicat) : 75 + 80 + 135 + 9 (aici n-am inteles daca se adauga sau nu) = 299 (la max). Rotunjit 300. In 15 ani. Cum ar veni 20 pe an (in medie). Citi angajati au lucrat pentru aceste 20 de acorduri pe an ? Din care aproape jumatate sunt inca nesolutionate ?

    Aberant !! 

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3213
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4251
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8168
Gram de aur (XAU)Gram de aur464.9428

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
connecting.careers
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb