Importante companii germane, implicate în cazuri de corupţie de mare amploare în Grecia

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 august 2015

Importante companii germane, implicate în cazuri de corupţie de mare amploare în Grecia

Siemens, acuzat că a mituit diverşi oficiali pentru a obţine un contract major de modernizare a reţelei de telecomunicaţii a operatorului elen OTE

În prezent, cel mai mare acţionar al OTE este grupul german Deutsche Telekom

Finanţele Greciei au pierdut 2 miliarde de euro din cauza corupţiei

Grecia continuă să fie cea mai coruptă ţară din Europa, chiar dacă a făcut progrese importante, ca urmare a crizei, potrivit Transparency International. "Corupţia companiilor germane în Grecia este de notorietate de mai mulţi ani, dar cazurile nu au fost urmate de procese", a precizat un institut german de cercetări în domeniul politicii externe. În 2011, în plină criză economică şi socială, o comisie parlamentară germană a estimat că finanţele Greciei au pierdut 2 miliarde de euro din cauza corupţiei.

Siemens, Daimler şi Rheinmetall, grupuri care au format reputaţia economiei germane, sunt implicate în cazuri de corupţie de mare amploare în Grecia, ţară faţă de care Germania denunţă permanent practicile frauduloase, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Justiţia elenă nu a stabilit încă data la care 19 foşti directori ai Siemens se vor prezenta la tribunal, dar cazul se anunţă unul dintre cele mai importante procese financiare din Grecia, din ultimul deceniu.

În total, 64 de persoane sunt urmărite pentru corupţie şi spălare de bani, în cadrul unui scandal uriaş, care implică mita plătită în schimbul obţinerii de contracte de către Siemens.

Ancheta referitoare la activităţile Siemens a durat 9 ani şi a avut ca rezultat un raport de 2.368 de pagini.

Grupul bavarez, care are legături cu Grecia din secolul XIX, este acuzat că a mituit diverşi oficiali pentru a obţine un contract major de modernizare a reţelei de telecomunicaţii a operatorului elen OTE, la sfârşitul anilor 1990.

În total, Siemens ar fi plătit mită de 70 de milioane de euro pentru contractul de trecere la tehnologia digitală a OTE. În prezent, cel mai mare acţionar al OTE este grupul german Deutsche Telekom.

Între acuzaţi se află fostul director al Siemens în Grecia, Michalis Christoforakos, în vârstă de 62 de ani, dar există şanse reduse ca acesta să ajungă în faţa justiţiei. Christoforakos, de naţionalitate germano-elenă, a părăsit Grecia în 2009, se află în Bavaria, iar justiţia germană refuză categoric extrădarea acestuia, pe motiv că faptele s-au prescris.

Relaţiile deja dificile dintre Germania şi Grecia nu vor fi detensionate de această decizie, notează AFP.

"Mărturia acestei persoane ar fi fost esenţială pentru procesul Siemens de la Atena. Dar înainte de toate este o problemă de dreptate, care demonstrează că există un limbaj dublu din partea Germaniei", a declarat preşedintele Parlamentului elen, Zoe Konstantopoulou.

Grupul Siemens mai este implicat într-un alt caz de corupţie, legat de sistemul de securitate al Jocurilor Olimpice care au fost organizate la Atena, în 2004.

O deputată germană, Sahra Wangenknecht, a afirmat că firmele germane au profitat considerabil de cheltuielile uriaşe făcute de Atena în domeniul apărării.

Constructorul auto Daimler a fost acuzat la rândul său, în primăvară, de justiţia elenă că a plătit mită pentru atribuirea unui contract în valoare de 100 de milioane de euro, pentru livrarea de vehicule militare. Acuzaţii similare sunt aduse companiei Krauss Maffei Wegmann, pentru furnizarea de tancuri Leopard.

Grupul Rheinmetall, din industria apărării, a fost condamnat în 2012 la plata unei amenzi în valoare de 37 de milioane de euro pentru plăţi ilegale către oficiali ai Ministerului elen al Apărării, în schimbul vânzării sistemului de apărare aeriană al companiei, pentru 150 de milioane de euro.

Doi foşti directori ai Ferrostaal au fost condamnaţi, iar compania a fost nevoită să plătească 140 de milioane de euro, pentru că a acordat comisioane ilegale în schimbul unor contracte pentru submarine.

Cu toate acestea, daunele financiare suportate de aceste companii în urma condamnărilor sunt mult mai scăzute decât câştigurile obţinute din astfel de contracte dubioase, potrivit analiştilor citaţi de AFP, ceea ce nu va stopa astfel de practici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb