Într-un demers educativ atât de necesar, zeci de angajaţi ING Bank România vor preda, ca voluntari, ore de educaţie financiară în aproape 60 de licee din Bucureşti şi din ţară, acoperind 20 de judeţe, conform unui comunicat transmis redacţiei. Programul, denumit Cursul de Banometrie, a fost iniţiat în 2024 de Federaţia Naţională a Părinţilor FNaP ProEdu, cu sprijinul platformei Banometru, iar anul acesta se extinde la nivel naţional, după ce anul trecut a fost lansat în 10 şcoli din Bucureşti şi Ploieşti.
"Educaţia financiară este importantă şi este cuprinsă în viziunea Ministerului Educaţiei de formare a generaţiilor viitoare, mai precis în Strategia Naţională de Educaţie Financiară (SNEF), unul din pilonii de bază fiind realizarea de acţiuni de educaţie financiară complementare adresate învăţământului preuniversitar şi universitar. Salut iniţiativa de a susţine educaţia financiară a adolescenţilor şi de a le oferi instituţiilor de învăţământ o contribuţie valoroasă la îndeplinirea obiectivelor stipulate în Strategia Naţională de Educaţie Financiară", a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Ediţia din 2025 a Cursului de Banometrie vizează peste 9.000 de elevi şi 300 de cadre didactice din 60 de unităţi şcolare preuniversitare, din Bucureşti şi alte 20 de oraşe din toată ţara. Zeci de voluntari ING Bank România, grupaţi în 3 echipe, vor călători în Alexandria, Arad, Bacău, Brăila, Braşov, Bucureşti (toate sectoarele), Buzău, Câmpina, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Făgăraş, Focşani, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Piteşti, Rm. Vâlcea, Sibiu, Timişoara, Tulcea, în următoarele două săptămâni, pentru cursuri de educaţie financiară cu adolescenţii.
Unităţi de învăţământ precum Liceul "George Călinescu" sau Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Bucureşti, Colegiul Naţional "Andrei Şaguna" din Braşov, Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Sibiu, Liceul Teoretic "Grigore Moisil" din Timişoara, Colegiul Naţional "Elena Cuza" din Craiova, Colegiul Naţional "Mircea Cel Bătrân" din Constanţa, Colegiul Naţional "Gheorghe Munteanu-Murgoci" din Brăila sau Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi vor beneficia de aceste cursuri necesare pentru parcursul educaţional al copiilor, potrivit comunicatului.
"Ne bucurăm că programul Cursul de Banometrie se extinde la nivel naţional, mai ales că proiectul pilot din 2024 a avut un impact evident în modul în care tinerii care au participat atunci îşi gestionează şi îşi planifică banii. Ne bucurăm, de asemenea, că Ministerul Educaţiei a inclus educaţia financiară într-o strategie naţională multianuală, ceea ce înseamnă că putem investi în continuare mai mult în această temă atât de importantă în viaţa noastră şi, mai ales, a copiilor noştri", a declarat Maria Cristina Matei, Director Operaţiuni ING Bank România.
"Cu cât copiii României sunt mai educaţi în domeniul financiar, cu atât vor face alegeri mai conştiente şi mai corecte, pentru ei şi ţara noastră, atunci când vor fi adulţi. Dobândirea noţiunilor financiare de bază şi înţelegerea principiilor de funcţionare a sistemelor financiare contribuie în mod direct la creşterea nivelului de trai al viitoarelor generaţii de adulţi. Mă bucur că partenerul ING Bank România a decis să extindă la nivel naţional proiectul pilot din 2024, dând dovadă de o viziune şi o capacitate de mobilizare extraordinare, pentru care le mulţumim călduros", a completat Eugen Ilea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor FNaP ProEdu.
Cursul include o oră de predare susţinută de un instructor financiar (specialist voluntar, cu experienţă şi pregătire de formator) din partea ING Bank România. Fiecare elev participant va primi o broşură cu noţiuni financiare de bază, pentru a ajuta la consolidarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul cursului, se mai precizează în comunicat.
Opinia Cititorului