Instanţa suspendă Ordinul ANPC pe calculul ratelor la credite, în procesul cu Raiffeisen Bank

E.O.
Bănci-Asigurări / 30 iunie

Instanţa suspendă Ordinul ANPC pe calculul ratelor la credite, în procesul cu Raiffeisen Bank

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat, astăzi, Ordinul emis de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) prin care a amendat Raiffeisen Bank pentru practici considerate înşelătoare în modul de calcul al ratelor creditelor acordate pe termen lung, cu dobândă variabilă.

Hotărârea instanţei arată, conform datelor de pe portal: "Admite cererea, astfel cum a fost modificată. Suspendă executarea Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 425/23.05.2023 până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anularea acestuia. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă, în sumă de 13.000 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariu de avocat. Cu recurs în 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată azi, 30.06.2023, în condiţiile art. 402 teza finală C.pr.civ."

ANPC a amendat, recent, 19 instituţii de credit - într-o primă etapă 11 după care alte 8 - pentru practici comerciale considerate înşelătoare cu privire la calculul ratelor la creditele cu dobândă variabibă, emiţând şi ordine de încetare a acestor practici.

Reprezentanţii instituţiei au motivat, la vremea respectivă: "ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul a ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, din 25% principal şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă. Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului".

În cadrul unui interviu , avocatul Alexandra Ianul ne-a explicat că amenzile au fost date pentru lipsa de informare a clienţilor, nu pentru modul de calcul al ratelor.

Băncile sancţionate au contestat ordinul ANPC în instanţă, solicitând sustendarea acestuia.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Era de așteptat ca deciziile habarnistului șef de la.ANPC sa fie dovedite ca fiind apa de ploaie. A executat o comanda politica, merita sa fie executat! Un individ arogant și prost ca noaptea, care se gudura pe langa stăpân, insa stăpânul îl va lăsa cu ochii în soare foarte curând! Hai sictir Horia!

  1. Un habarnist la fel ca cel putin jumatate din bugetarii Ro,asa ca sa fiu indugent,ala se scufunda cu pirania in Borcea,profesori cu inteligenta pana la genunchiul broastei,militari si politisti supraponderali si nu la minte,circari in parlament,turisti in varf!

   Tare va mai sare mustarul cand vine cineva sa va deranjeze din furat !

   Eu am pierdut casa in 2009,casa evaluata la peste 300.000 eur pe care am pus o gaj pt o investitie industriala mai mare,investitie care nu a mers cum trebuie din cauza evaziunii majore din piata atunci,nu ca acum ar fi mult mai bine!

   M am imprumutat in eur cu euribor aproape de 1 si marja de 3.5,euro a crescut cu 15% fata de leu si euriborul crescut mi a dublat dobanda,per total,avand venituri in lei,rata mi a crescut cu un sfert!

   Scadentarele sunt corecte la banci,dar cand vrei sa lungesti boala si ai avans mic,se intampla probleme! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9678
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5710
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2353
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7886
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.8212

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb