Institutul Naţional al Magistraturii a găzduit conferinţa "Dialog pentru Justiţie"

V.G.
Miscellanea / 21 decembrie 2022

Institutul Naţional al Magistraturii a găzduit conferinţa "Dialog pentru Justiţie"

Aula Institutului Naţional al Magistraturii a găzduit, ieri, conferinţa Dialog pentru Justiţie, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, evenimentul a debutat cu lansarea proiectului editorial 30 de ani de INM, 30 de ani de Drept care face o retrospectivă a evoluţiei dreptului în România. Peste 30 de formatori care provin din profesiile juridice liberale (judecători şi procurori, avocaţi, profesori de drept, executori judecătoreşti) au contribuit cu percepţia lor asupra acestui parcurs al instituţiilor de drept din România în ultimii 30 de ani.

Cristina Rotaru- Radu, director INM, a declarat: "Proiectul nostru se adresează în primul rând auditorilor, ca o ştafetă pe care le-o predăm, o amintire despre trecut pe care să o poarte cu ei în viitor şi care să le menţină vie credinţa că lucrurile merg în direcţia bună. Ne dorim ca ei să înţeleagă că dreptul are, ca şi istoria, o anumită ciclicitate; de aceea, o bună cunoaştere a trecutului ajută întotdeauna la găsirea unor soluţii mai bune pentru viitor".

Conferinţa a reunit lideri din avocatură şi magistratură, reprezentanţi ai CSM, ai Ministerului Justiţiei, decani şi profesori ai facultăţilor de drept, într-un dialog despre percepţie şi viziune asupra problemelor din justiţie.

Marian Budă, preşedintele CSM a remarcat că INM este o instituţie esenţială pentru sistemul judiciar, deoarece formează viitorii judecători şi procurori: "Oamenii sunt cea mai importantă resursă, iar modul în care sunt educaţi şi formaţi pentru realităţile sistemului judiciar este determinant pentru un act de justiţie de calitate în beneficiul cetăţeanului".

Ion Dragne, decanul Baroului Bucureşti a readus în prezent cuvintele profesorului Viorel Ciobanu, care susţinea că independenţa magistraţilor e asigurată prin selecţia iniţială de calitate. Justiţia bună, a adăugat Ion Dragne, realizată prin auditori formaţi la INM, a fost benefică şi pentru profesia de avocat.

"INM a avut o prezenţă vie în sistemul juridic românesc şi, dincolo de misiunea de formare a viitorilor magistraţi, am simţit implicarea în efortul comun de unificare a practicii jurisprudenţiale. Împreună cu cele patru profesii liberale, prin deschiderea şi înţelegerea rolului fiecărei profesii, reuşim să asigurăm echilibrul sistemului judiciar", a transmis Simona Miloş, preşedintele Institutului Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă.

Bogdan Maghiar, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti a spus: "Probabil că profesia de executor judecătoresc este cel mai puternic interconectată cu celelalte profesii juridice. Colaborarea cu magistraţii se realizează permanent, colaborarea cu avocaţii este zilnică, la fel şi cu notarii, cu grefierii etc. Trebuie să avem în vedere aceste colaborări şi pe viitor".

Primul panel de dezbateri, condus de preşedintele UNBR, avocat Traian Briciu şi de directorul adjunct al INM, procuror Viorel Badea, a vizat proiectele mari de politică profesională care vizează încrederea în actul de justiţie, exodul magistraţilor la pensie, nevoia de finanţare a justiţiei şi subiectele curente care ţin de durata procesului şi termenele pentru motivarea hotărârilor judecătoreşti, cheltuielile de judecată reduse în partea privitoare la onorariile avocaţiale şi consecinţele măririi duratei INM de la 2 la 3 ani.

Preşedintele UNBR a punctat că pandemia a fost o perioadă de încercare, dar că majoritatea problemelor s-au rezolvat prin dialog, ceea ce a sporit încrederea în actul de justiţie şi credibilitatea profesioniştilor dreptului. Traian Briciu a menţionat şi că apariţiile prea dese ale problemelor justiţiei şi ale proceselor în spaţiul public generează neîncredere din partea cetăţenilor. Acesta a adăugat că dialogul interprofesional în sine este benefic, dar nu va genera o schimbare totală a mentalităţilor. Fundamentală este educaţia juridică de pe băncile şcolii.

De asemenea, mai mulţi interlocutori au exprimat ideea că o lipsă de încredere în stabilitatea şi previzibilitatea legilor de funcţionare a justiţiei generează o serie de probleme actuale.

Panelul al doilea de dezbateri, coordonat de directorii INM şi INPPA, judecător Cristina Rotaru-Radu şi avocat Dan Oancea, a vizat prezentarea succintă a şcolilor de pregătire a judecătorilor şi procurorilor, a avocaţilor, grefierilor, executorilor, practicienilor în insolvenţă şi executorilor judecătoreşti: INM, INPPA, SNG, UNPIR şi UNEJ. Subiectele de interes abordate de către vorbitorii panelului au vizatformalismul juridic versus grija faţă de detalii, cutumele din instanţe şi digitalizarea

în sistemul judiciar. De asemenea, interlocutorii au adus în discuţie ideea de mentorat şi dacă instituţiile de formare suplinesc mentoratul la debutul în profesie.

Opinia predominantă rezultată a fost că acestea sunt complementare şi că se observă o creştere a competenţei profesionale ca urmare a ridicării nivelului de dificultate ale examenelor şi concursurilor de admitere în profesiile juridice, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si ce ati aflat? Ca va ia o viata sa solutionati dosarele mari. In tara asta trebuie sa furi mult, daca sari de 5 mil de euro, prescriptie scrie pe tine.

    Rusine, rusine sa va fie! 

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb