Israelul a înregistrat o nouă reuşită în domeniul tehnologiei spaţiale, odată cu lansarea satelitului de telecomunicaţii Dror-1, considerat cel mai sofisticat construit vreodată în statul israelian. Satelitul a fost lansat duminică de la Cape Canaveral, Florida (SUA), la bordul unei rachete Falcon 9 aparţinând companiei SpaceX, deţinută de Elon Musk, potrivit unui comunicat oficial al Israel Aerospace Industries (IAI), citat de AFP.
• Un nou pas strategic pentru Israel
„Dror-1 este cel mai avansat satelit de comunicaţii construit vreodată în Israel”, a declarat Boaz Levy, CEO şi preşedinte al IAI. Cu o investiţie estimată la 200 de milioane de dolari, Dror-1 este proiectat să acopere nevoile de comunicaţii ale Israelului pentru următorii cel puţin 15 ani, contribuind totodată la menţinerea capacităţilor strategice naţionale într-un domeniu din ce în ce mai competitiv.
• Lecţiile unui eşec trecut
Lansarea vine după eşecul din 2016, când un alt satelit israelian, Amos-6, a fost distrus în urma unei explozii a unei rachete Falcon 9 în timpul unui test la sol, tot la Cape Canaveral. Amos-6 fusese, la acel moment, descris ca fiind cel mai sofisticat satelit realizat în Israel, cu un cost estimat între 200 şi 300 de milioane de dolari.
• Semnificaţie geopolitică şi tehnologică
Israelului, într-un context global în care comunicaţiile prin satelit devin esenţiale nu doar pentru uz civil, ci şi pentru aplicaţii militare, guvernamentale şi de urgenţă. Capacitatea Israelului de a proiecta, construi şi opera astfel de sateliţi pe termen lung îl plasează într-un grup restrâns de ţări cu expertiză avansată în spaţiul cosmic.
• O colaborare de succes cu SpaceX
Parteneriatul reînnoit cu SpaceX, în ciuda incidentului din 2016, arată încrederea reciprocă şi capacitatea companiei americane de a furniza vehicule de lansare fiabile. Racheta Falcon 9, devenită emblematică pentru lansările comerciale şi guvernamentale, a permis plasarea cu succes a Dror-1 pe orbita stabilită.
Lansarea cu succes a satelitului Dror-1 reprezintă o victorie tehnologică şi simbolică pentru Israel, marcând o nouă etapă în consolidarea poziţiei sale în domeniul spaţial şi al telecomunicaţiilor strategice. După eşecul dureros din 2016, succesul din 2025 demonstrează rezilienţa şi capacitatea de inovaţie a sectorului aerospaţial israelian.
Opinia Cititorului