Grand Theft Auto, Minecraft şi Call of Duty se află în topul jocurilor exploatate de infractorii cibernetici pentru a livra fişiere maliţioase către tinerii din generaţia Z. Între aprilie 2024 şi martie 2025, peste 19 milioane de tentative de atac au fost detectate sub forma unor fişiere mascate în jocuri populare, menite să compromită dispozitivele utilizatorilor, potrivit unei analize Kaspersky.
Fenomenul evidenţiază o tendinţă în creştere: atacatorii cibernetici îşi adaptează tacticile în funcţie de trendurile de gaming, vizând în special comunităţile active şi vulnerabilitatea nativă digital a celor din Gen Z. În total, peste 400.000 de utilizatori din întreaga lume au fost afectaţi în perioada analizată.
Potrivit analizei realizate de experţii Kaspersky, luna martie 2025 a fost punctul de vârf al activităţii maliţioase, cu aproape 1,85 milioane de tentative înregistrate. Cele mai vizate titluri au fost Grand Theft Auto (4,45 milioane tentative), Minecraft (4,1 milioane) şi Call of Duty (2,6 milioane). Astfel de atacuri profită de interesul utilizatorilor pentru versiuni crack-uite, moduri personalizate sau acces anticipat, livrând în schimb fişiere care instalează troieni, keylogger-e, ransomware sau programe de control de la distanţă.
Furtul de conturi de gaming este unul dintre principalele obiective ale acestor atacuri. Aceste conturi, adesea valoroase datorită skin-urilor rare sau progresului acumulat, ajung rapid pe pieţele darknet sau pe forumuri închise, dar şi în spaţii accesibile precum canale private de Telegram. Experţii avertizează că bariera de intrare pentru cumpărarea şi vânzarea acestor conturi a scăzut considerabil, ceea ce amplifică riscurile pentru jucători.
Pentru a combate acest fenomen, Kaspersky a lansat „Case 404”, un joc online interactiv de tip detectiv, adresat tinerilor gameri. Acesta simulează scenarii reale de fraudă digitală, phishing şi compromitere a conturilor, învăţând utilizatorii cum să se protejeze în timp ce se joacă. Finalizarea jocului aduce şi o reducere la produsul Kaspersky Premium, oferind instrumente suplimentare de protecţie digitală.
„Gen Z este generaţia cea mai activă în gaming, dar şi cea mai expusă. Prin Case 404 le oferim un instrument adaptat stilului lor de învăţare - interactiv, aplicat şi ancorat în realitatea digitală pe care o trăiesc zilnic”, spun reprezentanţii Kaspersky.
Printre recomandările experţilor pentru protejarea conturilor de gaming se numără utilizarea parolelor unice şi puternice, activarea autentificării în doi paşi, evitarea descărcărilor din surse nesigure şi instalarea unei soluţii de securitate moderne.
Opinia Cititorului