KASPERSKY:Un nou malware bancar vizează utilizatorii de telefonie mobilă

S.B.
Miscellanea / 09 noiembrie 2020

Un nou malware bancar vizează utilizatorii de telefonie mobilă

Când au monitorizat o campanie Windows de la grupul Guildma, cercetătorii Kaspersky au găsit adrese URL care distribuiau nu numai un fişier .ZIP rău intenţionat pentru Windows, ci şi un fişier periculos care părea a fi un program de descărcare pentru instalarea Ghimob - un nou troian bancar. După infiltrarea în modul de accesibilitate, Ghimob poate câştiga persistenţă şi poate dezactiva opţiunea de dezinstalare manuală, captura date, manipula conţinutul ecranului şi poate oferi control complet, de la distanţă, actorilor din spatele acestuia. Potrivit experţilor, dezvoltatorii acestui troian mobil tipic, de acces la distanţă (RAT) sunt foarte concentraţi asupra utilizatorilor din Brazilia, dar au planuri mari de extindere pe tot globul. Campania este încă activă.

Guildma, un grup de atacatori cibernetici care face parte din seria Tetrade, cunoscut pentru activităţile sale dăunătoare scalabile atât în ​​America Latină, cât şi în alte părţi ale lumii, a lucrat activ la noi tehnici, dezvoltând programe malware şi vizând victime noi.

Noua sa creaţie - troianul bancar Ghimob - atrage victimele să instaleze fişierul rău intenţionat printr-un e-mail care sugerează că persoana care îl primeşte are un fel de datorie. E-mailul include, de asemenea, un link care să fie accesat de victimă pentru a putea afla mai multe informaţii. Odată ce RAT-ul este instalat, malware-ul trimite un mesaj despre infecţia reuşită către serverul său. Mesajul include modelul de telefon, dacă are sau nu activată blocarea ecranului şi o listă a tuturor aplicaţiilor instalate pe care malware-ul le poate afecta. În total, Ghimob poate spiona 153 de aplicaţii mobile, în principal de la bănci, companii fintech, criptomonede şi schimburi.

Când vine vorba despre funcţii, Ghimob este un spion în buzunarul victimei. Dezvoltatorii pot accesa de la distanţă dispozitivul infectat, şi pot frauda folosind smartphone-ul proprietarului, pentru a evita identificarea dispozitivelor lor şi a eluda măsurile de securitate implementate de instituţiile financiare şi de sistemele lor antifraudă. Chiar dacă utilizatorul foloseşte un sistem de blocare a ecranului, Ghimob este capabil să îl înregistreze şi să îl redea pentru a debloca dispozitivul. Când dezvoltatorii sunt gata să efectueze o tranzacţie frauduloasă, pot introduce o suprapunere pe ecran, o imagine neagră, sau pot deschide unele site-uri web pe întregul ecran. Apoi, în timp ce utilizatorul se uită la acel ecran, dezvoltatorii efectuează tranzacţia frauduloasă în fundal, utilizând aplicaţia financiară deja deschisă sau conectată, care rulează pe dispozitiv.

Statisticile Kaspersky arată că, în afară de Brazilia, obiectivele de extindere ale Ghimob au în vizor Paraguay, Peru, Portugalia, Germania, Angola şi Mozambic.

"Dorinţa atacatorilor cibernetici din America Latină de a crea un troian bancar mobil cu acoperire mondială are o istorie lungă. Am văzut deja Basbanke, apoi BRata, dar ambele erau concentrate puternic pe piaţa braziliană. Ghimob este primul troian brazilian de servicii de telefonie mobilă pregătit pentru expansiune internaţională. Credem că această nouă campanie ar putea fi legată de Guildma, responsabil pentru un binecunoscut troian bancar brazilian, din mai multe motive, dar în principal pentru că au aceeaşi infrastructură. Recomandăm instituţiilor financiare să urmărească aceste ameninţări îndeaproape, îmbunătăţind în acelaşi timp procesele de autentificare, sporind tehnologia antifraudă şi colectând informaţii despre ameninţări şi încercând să înţeleagă şi să atenueze toate riscurile acestei noi familii RAT mobile", comentează Fabio Assolini, expert în securitate la Kaspersky.

Produsele Kaspersky detectează noua familie ca Trojan Banker.AndroidOS.Ghimob.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro