Liderul nord-coreean a fost ales duminică în Parlamentul regimului pe care îl conduce, ca şi ceilalţi candidaţi ai partidului unic care se prezintă fără contracandidaţi în scrutine în care alegătorii sunt obligaţi să voteze, informează agenţia de presă coreeană KCNA.
Aşa cum se aştepta, fiecare buletin de vot introdus în urne de către alegătorii din circumscripţia sa i-a revenit lui Kim Jong-un. Toţi alegătorii înscrişi la vot au votat, iar toate voturile au fost valide.
Comandant suprem al forţelor armate ale Republicii Democratice Coreea (RPDC), preşedinte al Comisiei pentru Apărare Naţională, al treilea membru al dinastiei Kim este de-acum şi deputat.
Alegerea sa "este expresia (...) susţinerii absolute a poporului şi încrederii sale profunde în liderul suprem Kim Jong-un", căruia nord-coreenii îi acordă o "înaltă stimă", a comentat agenţia de presă oficială KCNA.
Este vorba despre primele alegeri pentru Adunarea Supremă a Poporului organizate de la instalarea la putere a lui Kim Jong-un, în urma morţii tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie 2011.
Scrutinul, departe de a fi unul democratic, vizează desemnarea candidatului propus de partidul unic pentru fiecare din cele 687 de circumscripţii electorale. Pe buletinele de vot nu mai este înscris niciun candidat în afara celui desemnat de partid, iar alegătorii nu au practic de ales: cu prilejul scrutinului din 2009 la urne s-au prezentat 99,98% dintre alegători, iar nivelul de aprobare a candidaţilor a fost de 100%, aminteşte AFP.
Acestea sunt primele alegeri parlamentare după venirea la putere a lui Kim Jong-un, după moartea tatălui său Kim Jong-il, în decembrie 2011.
Ca şi tatăl său înaintea sa, King Jong-un este candidat pentru încă un mandat în circumscripţia cu numărul 111, a Muntelui Paektu, unde s-ar fi născut Kim Jong-il, în 1942.
Muntele Paektu este situat la limita de nord a Coreei de Nord, în apropiere de frontiera chineză. Acesta este considerat sacru de către nord-coreeni, deoarece fondatorul ţării, Kim Il-sung, tatăl lui Kim Jong-il, a stabilit acolo tabăra de gherilă antijaponeză în timpul colonizării Coreei de către Japonia.
Alegeri parlamentare sunt organizate din cinci în cinci ani, iar Adunarea se reuneşte doar o dată sau de două ori pe an, adesea într-o sesiune unică, de o zi, pentru a vota bugetul şi a aproba deciziile adoptate de către Partidul Muncitorilor.