Rusia nu intenţionează să atace estul Ucrainei, l-a asigurat ministrul rus de externe Serghei Lavrov pe omologul său ucrainean Andrei Deşciţa, cu care a avut o scurtă întrevedere tete-a-tete luni la Haga, în cadrul summitului asupra securităţii ce se desfăşoară în Olanda, informează agenţia de presă ucraineană Unian.
"Cele două părţi au făcut schimb de poziţii şi evaluări cu privire la criza actuală din relaţiile ruso-ucrainene şi agresiunea Rusiei în Crimeea. În special, ministrul Deşciţa a protestat pe lângă partea rusă faţă de decizia de anexare a Crimeii la Rusia şi a declarat că Ucraina va continua să considere peninsula drept parte integrantă a teritoriului său", menţionează un comunicat al diplomaţiei ucrainene, difuzat luni seara.
Părţile au convenit cu privire la evitarea escaladării în continuare a situaţiei din Crimeea, precum şi în regiunile de est şi de sud ale Ucrainei.
Lavrov, la rândul său, a dat asigurări că Rusia nu intenţionează să folosească forţa militară în regiunile estice şi sudice ale Ucrainei.
Cei doi miniştri de externe au mai convenit asupra organizării unor consultări de urgenţă la nivelul ministerelor de Externe şi Apărării din cele două ţări în cazul în care situaţia s-ar agrava.
De altfel, până acum autorităţile de la Moscova puneau la îndoială legitimitatea noii puteri de la Kiev, instalată în urma destituirii fostului preşedinte, Viktor Ianukovici, de către parlament, la sfârşitul lunii februarie.
În conferinţa de presă susţinută în finalul convorbirilor, Lavrov a evitat să răspundă la întrebarea unui ziarist occidental dacă întrevederea sa cu ministrul ucrainean de externe semnifică o schimbare în poziţia Moscovei, în sensul recunoaşterii noilor autorităţi de la Kiev. Întrevederea a avut loc la solicitarea părţii ucrainene, a indicat sec ministrul rus.
La această întâlnire, potrivit serviciului de presă al Ministerului de externe al Rusiei, Serghei Lavrov a exprimat viziunea părţii ruse cu privire la soluţionarea crizei ucrainene - o reformă constituţională amplă în Ucraina, care să implice federalizarea ţării, şi ridicarea limbii ruse la rang de limbă oficială în statul ucrainean.