Băncile ungare vor fi obligate să returneze clienţilor comisioanele considerate incorecte, aplicate unor împrumuturi în valoare cumulată de 28 de miliarde de dolari, după ce Parlamentul ţării a aprobat vineri o lege în acest sens, relatează Bloomberg.
Legea, aprobată cu 184 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi două abţineri, elimină marjele de schimb valutar aplicate împrumuturilor în valută şi declară incorecte modificările unilaterale ale creditelor de consum acordate începând din 2004.
Ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga a declarat săptămâna trecută că guvernul intenţionează să elimine creditele în valută pentru gospodării prin convertirea lor în credite în forinţi, posibil până la finele anului, într-o manieră în care să nu submineze sistemul bancar.
Astfel, se vor elimina în totalitate împrumuturile în valută, iar băncile vor fi obligate să suporte în solidar cu clienţii costurile operaţiunii. Agenţia de evaluare Moody's a estimat că băncile ungare ar urma să suporte costuri totale de un miliard de euro de pe urma măsurilor de compensare a clienţilor.
Creditele în valută, în principal în franci elveţieni, erau populare în Ungaria înaintea crizei financiare din 2008 însă, ulterior, s-au dovedit a fi păgubitoare după ce forintul ungar s-a depreciat, ceea ce a făcut mai scumpă rambursarea împrumuturilor.
"Piaţa este extrem de tolerantă şi subestimează o parte din impactul planului asupra băncilor, pe termen scurt şi mediu", a declarat Peter Attard Montalto, analist la Nomura International în Londra.
Sectorul financiar ungar riscă pierderi de până la 4 miliarde de dolari ca urmare a adoptării legii, potrivit băncii centrale. Suma nu include şi costul transformării în forinţi a unor credite în valută de până la 16 miliarde de dolari, operaţiune pe care guvernul de la Budapesta vrea să o realizeze în a doua jumătate a anului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2014, 21:27)
ALO clasa politica! in Ungaria se poate tot, la noi nimic! pentru ce sa va mai dau votul??