Legea inteligenţei artificiale din UE permite supravegherea totală a cetăţenilor

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie

Legea inteligenţei artificiale din UE permite supravegherea totală a cetăţenilor
Călin Rechea

Utilizarea tehnologiei de recunoaştere facială pe filmările video înregistrate fără aprobarea unui judecător va fi permisă forţelor de ordine din Uniunea Europeană, conform ultimelor modificări incluse în Legea privind inteligenţa artificială (IA).

Această ştire deosebit de îngrijorătoare pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti din UE a fost publicată pe site-ul Politico.eu sub titlul "UE se pregăteşte să permită utilizarea draconică a tehnologiei de recunoaştere facială".

Europarlamentarul german Svenja Hahn a declarat că forma finală a proiectului de lege reprezintă "un atac la adresa drepturilor civile", în condiţiile în care ar permite "utilizarea iresponsabilă şi disproporţionată a tehnologiei de identificare biometrică, aşa cum se întâmplă doar în state autoritare precum China".

Politico subliniază că textul integral a fost elaborat sub preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene în 22 decembrie 2023, iar preşedinţia belgiană lucrează în prezent la normele de aplicare.

Forma iniţială a legii, adoptată la începutul lunii decembrie 2023, nu a inclus posibilitatea recunoaşterii faciale fără acordul judecătorilor, iar europarlamentarul Hahn, membru al grupului Renew, a precizat că "formularea finală a textului a introdus o portiţă pentru utilizarea tehnologiei de recunoaştere facială".

Svenja Hahn a prezentat pentru Politico "problemele legate de limbajul final privind aşa-numita recunoaştere facială ex-post, în care tehnologia este utilizată pe înregistrări preexistente, diferenţiind-o de scanarea în timp real a spaţiilor publice cu camere cu IA, utilizare în mare parte interzisă în conformitate cu Legea IA".

"Se pare că UE intenţionează să concureze cu China nu numai tehnologic, dar şi în ceea ce priveşte represiunea high-tech", a declarat un alt membru german al Parlamentului European, Patrick Breyer.

"Acordul oral (n.a. din 8 decembrie 2023) prevedea utilizarea recunoaşterii faciale ex-post doar pentru infracţiuni foarte grave şi în condiţii foarte stricte, dar a mai rămas puţin din asta", a mai precizat Svenja Hahn.

Mai mult, "textul final al legii va permite forţelor de poliţie să folosească recunoaşterea facială ex-post după declaraţia unei autorităţi administrative şi nu după o decizie judecătorească", iar "tehnologia va avea voie să identifice suspecţi pentru toate tipurile de infracţiuni, indiferent de cât de grave sunt aceste infracţiuni", conform declaraţiilor europarlamentarului Svenja Hahn, care a mai avertizat că şi "cele mai banale infracţiuni ar putea fi urmărite penal folosind recunoaşterea facială".

Având în vedere dimensiunea monstruoasă a sistemului de legi din UE, odată cu lansarea noilor sisteme de supraveghere în Uniunea Europeană toţi cetăţenii vor deveni infractori şi vor fi nevoiţi să se supună chiar şi în faţa celor mai aberante decizii ale autorităţilor, fără proteste, astfel încât să nu le fie complet distrusă viaţa.

Politico arată că avertismentul lansat de europarlamentarul german a creat îngrijorare în rândul organizaţiilor pentru drepturile omului.

"Am auzit atât de la Comisie, cât şi de la Parlament că recunoaşterea facială ex-post va fi supusă unor garanţii stricte şi va fi permisă doar în anumite circumstanţe excepţionale, înguste, însă cel mai recent text pe care l-am văzut reprezintă o bătaie de joc la adresa acestor anunţuri", a declarat Daniel Leufer, de la organizaţia neguvernamentală Access Now.

Pentru Ella Jakubowska, consilier principal la European Digital Rights, forma finală a proiectului de lege are "lacune uriaşe care permit utilizarea pe scară largă a identificării biometrice ex-post".

Pe de altă parte, participanţii la elaborarea Legii IA nu sunt deloc îngrijoraţi. Politico subliniază că "Dragoş Tudorache, unul dintre cei doi parlamentari care au susţinut Legea IA în Parlamentul European, membru al aceluiaşi grup Renew, a precizat că limbajul privind recunoaşterea facială a fost sprijinit de o majoritate a liderilor parlamentari şi reflectă acordul politic din decembrie". Din păcate, această afirmaţie, de o aroganţă prea puţin disimulată, nu face nimic pentru temperarea îngrijorărilor, ci doar ocoleşte subiectul.

După cum mai arată publicaţia online Politico, guvernele UE vor primi textul final al Legii IA pe 24 ianuarie 2024 şi vor trebui să-i dea undă verde pe 2 februarie 2024.

Legea va fi adoptată după votul din Parlamentul European, iar comisiile parlamentare, grupurile politice sau alianţe care să includă cel puţin 40 de europarlamentari pot depune amendamente.

Mulţi dintre europarlamentarii care susţin acest proiect de lege se vor prezenta în faţa alegătorilor şi în vară cu tot felul de promisiuni şi vorbe sforăitoare despre democraţia liberală şi drepturile omului.

Poate că ar trebui să fie întrebaţi direct cum vor acţiona în faţa unei astfel de legi extrem de abuzive, care lărgeşte calea către o societate totalitară în Europa.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Ar fi pacat sa ai o astfel de tehnologie si sa n-o folosesti in scopuri totalitare, tot progresul tehnologic ar fi degeaba. Pe de alta parte, recunoasterea faciala, folosita judicios, ar putea revolutiona traficul pe aeroporturi, nemaifiind necesar controlul de pasapoarte, spre exemplu.

    1. Lasa sa fie necesar, cam multa comoditate in schimbul renuntarii la drepturi

    doar pt asta a fost creata...saracire si control.

    Drepturi fără obligații nu prea există!.

    1. Deci pentru obligatia asta noua ce drept primim in plus?

      Pai tocmai asta e problema:o sa avem doar obligatii,fara drepturi.oricum,un regim autoritar nu se poate instaura fara ajutorul si sustinerea unei parti a populatiei indobitocite.sper sa-ti placa in noua uniune sovietica.macar tie sa-ti placa.

      Dupa artizanii de la Davos drepturile nu sunt drepturi ci privilegii, invoiri de la stapanire.

      Deja au inceput sa propage acest mesaj prin cercurile de intelectuali - masina personala vazuta ca priviliegiu, carnea de porc si de vita la fel.. dreptul de a calatori liber cam la fel ... etc.  

      Obligatii fata de cine? De binele comun?

    Ați văzut filmul Matrix? așa va deveni planeta Pământ, păstrând proporțiile desigur,o lume de vite manipulate de câteva sute de mii de oameni stăpânii lumii care dețin toate resursele planetei și asta vor face cu ajutorul roboților pe bază de AI, control total asupra prostimii și apoi peste max 30 de ani reducerea brutală a populației planetei,cel puțin la jumătate,max 5 miliarde sau și mai puțin, viitorul sună sumbru dacă oamenii nu se răscoală, ați citit romanele lui Orwell ?aia sunt mici copii la ce va urma

    1. Si acum e la fel dar nu e implementata tehnica care sa permita la nivel de individ, cum e in China.

      Reducerea brutala a populatiei e inveitabila. Dupa ce AI va intra pe scara larga in omenire, peste 80% din oameni vor fi nu numai inutili ci si greu si inutil de hranit. De asta se incearca reglarea problemei cu virusi si vaccinuri.  

    este normal. Se numeste transparenta.

    Cu cat e mai multa, cu atat va fi mai mare gradul de civilizare. In China se foloseste asa de mult, si chinezii ne-o iau inainte, in multe privinte, fie ca ne place sau nu...

    Prostia naturala va invinge intotdeauna inteligenta artificiala. La ANAF sector 2 e coada cu scandal si urlete si acum cu E-factura. Punem Romania pe butuci! De 34 de ani.

    doar asa se poate autosabota ue

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4568
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2532
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9252
Gram de aur (XAU)Gram de aur373.3536

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb