Premierul Ludovic Orban a afirmat că deficitul bugetar a fost mascat până în prezent, pe spinarea mediului de afaceri, fiind astfel menţinut sub 3% din PIB.
Joi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că deficitul bugetar, la finele lunii octombrie, este de 29 miliarde de lei, reprezentând 2,8% din PIB, indicator care a depăşit deja ţinta pentru întregul an 2019. Vineri, Orban a spus că deficitul bugetar a fost mascat pe spinarea mediului de afaceri.
"Acest deficit bugetar este mascat, pentru că acest deficit este mai mare şi am să vă spun cum a fost menţinut totuşi sub 3%. E foarte simplu: pe spinarea mediului de afaceri. O şmecherie utilizată este întârzierea rambursărilor de TVA către firme. Mi-e greu să calculez întârzierea medie care există, dar este foarte mare, este probabil de peste 90 de zile întârzierea în rambursările de TVA", a spus Orban.
El a precizat că sumele restante care trebuiau plătite către firme din rambursările de TVA se cifrează la cel puţin 5 miliarde. În acest fel, Guvernul a menţinut deficitul folosind banii firmelor. Astfel, a privat firmele de bani care puteau fi folosiţi în rulaj, potrivit premierului.
România va continua să înregistreze o creştere economică puternică în 2019, de 4,1%, susţinută de consum şi de redresarea investiţiilor, dar majorarea pensiilor va duce la o creştere semnificativă a deficitului bugetar, care va atinge 3,6% din PIB în acest an şi peste 4% din PIB în 2020 şi 2021, potrivit estimărilor economice publicate joi de Comisia Eur
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2019, 17:22)
Cand se abroga ordonanta 114? Sau macar partea din ea care se refera la banci?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2019, 17:36)
Este de apreciat cum smecherul de Dragnea a gindit plata pensiilor. Adica a platit votul pensionarilor din banii firmelor. Despre Dancila nu pot sa spun decit ca a preluat schema, ca ea de obicei doarme noaptea, nu gindeste ca, colegul meu de celula....