Preşedintele francez Emmanuel Macron va efectua, între 8 şi 11 iulie, o vizită de stat în Regatul Unit, în cadrul căreia se va adresa ambelor camere ale Parlamentului britanic - o premieră pentru un lider al Uniunii Europene de la intrarea în vigoare a Brexitului în 2020, potrivit agenţiei EFE, de la care relatăm cele ce urmează.
Vizita are o componentă puternic simbolică şi urmăreşte consolidarea relaţiilor bilaterale într-un nou context politic european, după victoria laburiştilor conduşi de Keir Starmer. Palatul Élysee a anunţat că principalele teme abordate vor fi imigraţia, cooperarea în domeniul apărării, sprijinul pentru Ucraina şi colaborarea în domeniul energiei nucleare.
Marţi, Macron va fi întâmpinat de regele Charles al III-lea şi regina Camilla la Castelul Windsor, urmând ca ulterior să ţină un discurs „foarte simbolic şi politic” în faţa Parlamentului de la Westminster. El va vizita şi statuile lui Winston Churchill şi Charles de Gaulle din Londra, în semn de omagiu faţă de alianţa istorică dintre cele două naţiuni.
Urmând ca miercuri, Macron şi regele Charles vor co-prezida un eveniment despre mediu, iar liderul francez va participa la discuţii despre inteligenţa artificială, la Imperial College. Programul mai include o întâlnire culturală la British Museum şi o cină de stat.
Joi, Macron şi Starmer vor merge la cazarma Northwood, sediul comandamentului naval al NATO, pentru a discuta aprofundarea cooperării în domeniul securităţii şi apărării. Cei doi lideri vor participa şi la o videoconferinţă cu aliaţi din aşa-numita „coaliţie a celor dispuşi” pentru susţinerea unui eventual armistiţiu în Ucraina.
Vizita se va încheia cu un summit franco-britanic dedicat în principal migraţiei. Potrivit datelor oficiale britanice, 19.982 de persoane au traversat Canalul Mânecii în prima jumătate a acestui an, o creştere de 48% faţă de aceeaşi perioadă din 2024. În ciuda eforturilor comune, fenomenul rămâne o provocare majoră, conform sursei citate.
Presa franceză anticipează că în cadrul vizitei ar putea fi anunţat şi un acord privind construcţia a două noi reactoare nucleare EPR în Marea Britanie, investiţie estimată la 14,2 miliarde de lire sterline.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2025, 21:31)
Mai iese si el in lume sa scape de scatoalcele pe care le ia regulat de la consortul