Ministerul Afacerilor Interne a transmis că Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor (RNEP) nu deduce decesul unei persoane pe baza vârstei, ci exclusiv în baza documentelor oficiale emise de autorităţile competente, conform MAI. Precizarea vine în contextul unor suspiciuni vehiculate în spaţiul public privind validitatea listelor electorale.
Potrivit datelor actuale, la 10 mai, în RNEP figurau 8.463 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani. Ministerul subliniază că această cifră reflectă realitatea administrativă şi nu indică nereguli, întrucât actualizarea datelor - inclusiv înregistrarea deceselor - se face doar pe baza actelor oficiale, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 97/2005.
MAI asigură că datele din RNEP sunt transmise autorităţilor electorale în mod gratuit, transparent şi în conformitate cu Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR), iar orice cerere de informaţii statistice este procesată cu respectarea normelor legale privind protecţia datelor personale.
În apropierea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, Ministerul face apel la responsabilitate din partea cetăţenilor şi a reprezentanţilor mass-media, recomandând consultarea exclusivă a surselor oficiale pentru verificarea informaţiilor.
Reacţia MAI vine în urma declaraţiilor candidatului AUR, George Simion, care a anunţat că a pus la dispoziţie un număr de Whatsapp pentru raportarea cazurilor în care persoane decedate ar figura ca votanţi. Simion a afirmat că sesizările vor fi verificate în coordonare cu Biroul Electoral Central şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Opinia Cititorului