Membrii NATO au convenit să crească cheltuielile pentru apărare, însă Spania spune că nu trebuie să se conformeze

M.P.
Internaţional / 23 iunie, 08:35

Membrii NATO au convenit să crească cheltuielile pentru apărare, însă Spania spune că nu trebuie să se conformeze

Membrii NATO au convenit duminică asupra unei creşteri semnificative a obiectivului privind cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB, aşa cum a solicitat preşedintele american Donald Trump, dar Spania a declarat că nu este necesar să se conformeze înaintea summitului de la Haga, menit să demonstreze unitatea alianţei, transmite news.ro, de la care menţionăm următoarele.

Oficialii NATO erau nerăbdători să ajungă la un consens privind o declaraţie înainte de summit, cu privire la un nou angajament de cheltuieli. Însă premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat joi că nu se va angaja să respecte obiectivul de 5%.

Şeful NATO, Mark Rutte, a propus atingerea obiectivului prin creşterea cheltuielilor de apărare ale NATO de la 2% la 3,5% din PIB şi cheltuirea unui procent suplimentar de 1,5% pentru elemente conexe, precum securitatea cibernetică şi adaptarea drumurilor şi podurilor pentru vehiculele militare.

După ce diplomaţii au convenit duminică asupra unui text de compromis, Sanchez a declarat rapid că Spania nu va trebui să îndeplinească obiectivul de 5%, deoarece ar trebui să cheltuiască doar 2,1% din PIB pentru a îndeplini cerinţele militare de bază ale NATO.

„Respectăm pe deplin dorinţa legitimă a altor ţări de a-şi creşte investiţiile în apărare, dar noi nu vom face acest lucru”, a declarat Sanchez într-un discurs la televiziunea spaniolă.

Spania a cheltuit 1,24% din PIB pentru apărare în 2024, sau aproximativ 17,2 miliarde de euro (19,8 miliarde de dolari), potrivit estimărilor NATO, fiind astfel ţara cu cele mai mici cheltuieli din alianţă ca procent din producţia economică.

Oficialii NATO susţin că sunt necesare creşteri semnificative ale cheltuielilor pentru apărare pentru a contracara ameninţarea crescândă din partea Rusiei şi pentru a permite Europei să-şi asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate, în contextul în care Statele Unite îşi mută atenţia militară către China.

Poziţia lui Sanchez riscă să provoace o confruntare la summit cu Trump, care a acuzat frecvent ţările europene că nu cheltuiesc suficient pentru apărare şi a ameninţat că nu le va apăra dacă nu îşi vor îndeplini obiectivele.

Vineri, Trump a declarat că Spania „trebuie să plătească ceea ce trebuie să plătească toată lumea” şi că Madridul este „notoriu” pentru cheltuielile reduse pentru apărare.

Cu toate acestea, el a sugerat că Statele Unite nu ar trebui să fie obligate să îndeplinească noul obiectiv, având în vedere că au cheltuit sume considerabile pentru protejarea continentului pe o perioadă îndelungată. Potrivit NATO, în 2024, Washingtonul a cheltuit aproximativ 3,19 % din PIB pentru apărare.

Sanchez a susţinut însă că nu este necesar ca Spania să îndeplinească noul obiectiv şi că încercarea de a face acest lucru ar însemna reduceri drastice ale cheltuielilor sociale, cum ar fi pensiile de stat, sau majorări de impozite.

NATO nu a făcut public textul compromisului de la summit, care va deveni oficial numai după ce va fi aprobat de liderii celor 32 de membri NATO la summit.

Însă diplomaţii au afirmat că o modificare a formulării angajamentului privind cheltuielile, de la „ne angajăm” la „aliaţii se angajează”, a permis Spaniei să declare că angajamentul nu se aplică tuturor membrilor.

Într-o scrisoare văzută de Reuters, Rutte i-a comunicat lui Sanchez că Spania va avea „flexibilitatea de a-şi stabili propria cale suverană” pentru a-şi îndeplini obiectivele în materie de capacităţi militare convenite cu NATO.

Un diplomat NATO a declarat că scrisoarea lui Rutte era pur şi simplu „o afirmare a faptului că aliaţii îşi stabilesc propria cale pentru a-şi respecta angajamentele” de a-şi îndeplini obiectivele în materie de capacităţi.

Oficialii NATO şi-au exprimat scepticismul cu privire la faptul că Spania îşi poate îndeplini obiectivele în materie de capacitate militară cheltuind doar 2,1% din PIB, aşa cum a sugerat Sanchez. Obiectivele sunt secrete, astfel încât costurile lor nu pot fi verificate în mod independent.

„Toţi aliaţii au convenit asupra declaraţiei summitului, care include noul plan de investiţii în domeniul apărării”, a declarat diplomatul, care a vorbit sub condiţia anonimatului pentru a discuta chestiuni interne.

Rutte propusese iniţial ca ţările să îndeplinească noul obiectiv până în 2032, dar termenul limită din textul final este 2035, potrivit diplomaţilor. De asemenea, obiectivul va fi revizuit în 2029.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Normal ar fi fost ca Franta sa se opuna,

    fiindca cheltuieste 3,4 % din PIB/anual ptr. migratie,

    daca mai pui si 5 % NATO,nu e cam multisor Macronica ?! 

    1. Asa este, dar ei ca de obicei cu minciunelele, nu se opun in gura mare, dar nici nu vor da 5%, asa fac de fapt si cu circarul dezmembrat de la kiev :) dar gura i mare

    Se opun si altii dar nu se spune ca nu este politic "corect" ia vezi Slovacia Croatia Italia Romania Ungaria Portugalia etc etc de fapt se stie ce sa mai pierdem vremea

    Lasa ca da Nicusor si ptr ei, ca doar nu da de la el.

    nicu al nostru e ca Rute la obiective!

    deficit 9.4,mai dam 5 pe tigai ,ofset zero,bravo Romania,ai intrat in clubul sel ect,sub umbrela de 5 %! 

    daca exista unu% sansa ca sa vina FMI SA NE IMPRUMUTEceea ce nu credz ca se va intampla (CA AVEM COALITIA PROEUROPEANA SUPERCOMPETENTA),ne va da FMI bani sa viram la Nato?

    atunci 

    minciuni propagandistice slabe, e ca aia "sa dam ucrainei" da di fact au scazut enorm cadourili catri circarul ca lumea se disteapta

    "...Rutte propusese iniţial ca ţările să îndeplinească noul obiectiv până în 2032, dar termenul limită din textul final este 2035, potrivit diplomaţilor. De asemenea, obiectivul va fi revizuit în 2029..."

    ha ha ha clowneria asta bate toate idioteniile pe care le au mai debitat astia in toata istoria lor

    ha ha ha e hai ca nu ne am mai distrat de mult in halul asta 

    1. da stai ca i una si mai tare, tine te sa nu cazi: nu de mult afirma nu mai stiu care tembel din astia noi din Germania (ministru sau din armata) ca tre sa se inarmeze foarte repede ca Rusia ataca NATO pana in 2029 (stie el !),

      pai ce facem cu 2032, 2035 sau chiar mai tarziu,

      astia sant unul mai cretin ca altul de necrezut:-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0810
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3461
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8849
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.3616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb