MerchantPro Compass H1 2025: comerţul online rezistă sub presiune cu volume stabile, +2% în valoare şi comercianţi în căutarea eficienţei

M.P.
Comunicate de presă / 9 iulie, 13:22

MerchantPro Compass H1 2025: comerţul online rezistă sub presiune cu volume stabile, +2% în valoare şi comercianţi în căutarea eficienţei

După un an 2024 marcat de adaptare şi consolidare, eCommerce-ul românesc intră în 2025 cu o dinamică reţinută. Potrivit datelor MerchantPro Compass şi transmise într-un comunicat redacţiei, analiza semestrială realizată de MerchantPro, platformă de soluţii SaaS pentru eCommerce care susţine peste 2.000 de magazine online active, prima jumătate a anului curent confirmă o schimbare de paradigmă: nu mai este vorba despre cât vinzi, ci despre cât de eficient o faci.

Potrivit sursei citate:

„În prima jumătate a lui 2025, magazinele online din ecosistemul MerchantPro au generat o creştere de +2% a veniturilor faţă de aceeaşi perioadă din 2024. În paralel, numărul de comenzi a scăzut uşor, cu -0,3%. În acest context, valoarea medie a comenzii a crescut cu +2,4%, stabilizându-se în jurul valorii de 55 Euro, semn că focusul comercianţilor s-a mutat pe optimizarea fiecărei tranzacţii, în detrimentul volumului.

Dacă în primul trimestru s-a simţit un uşor avans, cu o creştere de +3,7% a vânzărilor şi +0,6% în numărul de comenzi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, al doilea trimestru a marcat o frânare vizibilă: doar +0,8% la nivel de vânzări şi o scădere de -1% în volum. Această dinamică arată clar că piaţa intră într-o fază de maturizare forţată, în care agilitatea operaţională, eficienţa costurilor şi retenţia clienţilor devin priorităţi majore pentru businessurile online.

Totodată, comercianţii locali resimt o presiune tot mai mare din partea jucătorilor globali, în special platforme din Asia, care s-au extins agresiv în Europa Centrală şi de Est în ultimele 12 luni. Preţurile foarte mici, campaniile de promovare susţinute şi livrările din ce în ce mai rapide, venite adesea la pachet cu lipsa unor constrângeri fiscale similare celor impuse comerţului local (precum TVA-ul), creează un dezechilibru greu de gestionat.

Această realitate este amplificată de noile măsuri fiscale introduse prin pachetul legislativ adoptat recent în România, care adaugă o presiune suplimentară asupra antreprenorilor locali şi reduc, implicit, resursele disponibile pentru investiţii în automatizare, digitalizare sau fidelizarea clienţilor”.

Sursa citată mai precizează:

„Potrivit reprezentanţilor MerchantPro, pentru comercianţii locali, accentul cade pe eficienţă, nu expansiune. Automatizarea proceselor, integrarea mai bună între canalele de vânzare, optimizarea operaţiunilor de fulfillment şi customer support devin investiţii obligatorii. Dar eficienţa nu este suficientă, dacă nu este însoţită de un cadru instituţional care să asigure şanse egale de competitivitate”.

Arthur Rădulescu, CEO MerchantPro, explică: „Comercianţii din România operează într-un context fiscal şi logistic complicat şi oarecum imprevizibil, în timp ce jucători din afara UE pot ocoli costuri importante pentru sustenabilitatea ecosistemului local. Din acest motiv, eCommerce-ul românesc are nevoie nu doar de inovaţie tehnologică, ci şi de un climat reglementat corect, echitabil şi predictibil. TVA-ul aplicat unitar şi controalele reale asupra pieţei transfrontaliere ar putea reechilibra dinamica competiţiei”.

Aceeaşi sursă menţionează:

„În acelaşi timp, pentru a susţine o piaţă sănătoasă, este esenţial ca IMM-urile din eCommerce să aibă acces real la finanţare pentru digitalizare şi optimizare, fie prin granturi, fie prin instrumente de creditare adaptate specificului operaţional. Mai mult, campaniile de educare a publicului privind beneficiile cumpărăturilor de proximitate, precum livrarea rapidă, uşurinţa returului şi suportul post-vânzare, pot susţine loialitatea şi încrederea în magazinele locale.

A doua jumătate a anului 2025, perioadă-cheie în eCommerce.

După un prim semestru dominat de prudenţă şi recalibrare, lunile următoare devin decisive pentru evoluţia comerţului online românesc. Expunerea crescută la competiţia internaţională şi presiunea constantă asupra marjelor transformă eficienţa operaţională şi adaptabilitatea într-o condiţie esenţială pentru creştere. În acelaşi timp, noul pachet legislativ adoptat recent în România, care aduce modificări fiscale cu impact direct asupra costurilor de operare, amplifică presiunea asupra antreprenorilor, reducând spaţiul de manevră pentru investiţii şi inovare.

Consolidarea eCommerce-ului local depinde acum nu doar de capacitatea internă a comercianţilor de a optimiza şi automatiza, ci şi de existenţa unui cadru echitabil şi predictibil. Aplicarea unitară a reglementărilor fiscale pentru toţi actorii care vând către consumatorii din România şi măsuri concrete de susţinere a digitalizării în rândul IMM-urilor pot contribui la menţinerea competitivităţii şi la o creştere sănătoasă în a doua jumătate a anului”.

Arthur Rădulescu mai adaugă: „H2 2025 devine astfel o perioadă-cheie, adică dacă vor exista măsuri concrete de sprijin şi echilibrare a pieţei, eCommerce-ul românesc poate face pasul de la supravieţuire la consolidare. Fără măsuri concrete, anul 2025 poate marca pierderea de teren a businessurilor locale în faţa unor competitori extra-UE care evită regulile”.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3345
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4451
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8926
Gram de aur (XAU)Gram de aur458.4241

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb