Mii de palestinieni au luat cu asalt marţi un nou centru de distribuţie de alimente la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, sprijinit de SUA şi Israel, disperarea de a face rost de hrană determinându-i pe locuitori să depăşească temerile legate de verificările biometrice şi alte controale pe care Israelul spune că le va folosi, transmite Reuters.
Portalul de ştiri israelian ynet a relatat că haosul a obligat angajaţi ai unui grup american să se retragă şi că au fost trase focuri din elicoptere israeliene.
Nu există deocamdată informaţii despre eventuale persoane rănite.
Potrivit sursei, mulţi locuitori ai enclavei de coastă devastate de război se află într-o situaţie disperată după luni de blocadă, doar recent relaxată uşor, a ajutoarelor de către Israel.
Nou-creata Fundaţie umanitară Gaza (GHF), sprijinită de SUA şi Israel, a raportat anterior că a distribuit primele ajutoare către palestinienii din Fâşia Gaza.
Guvernul israelian vrea ca GHF să fie responsabilă pe viitor de distribuirea ajutoarelor, afirmând că mecanismul este destinat să împiedice Hamas să intercepteze proviziile şi să profite de ele.
Israelul are în plan să folosească patru centre GHF de distribuţie în sudul şi centrul Fâşiei pentru a ocoli agenţiile ONU de asistenţă şi alte organizaţii de ajutor internaţionale.
Ministerul de Interne din Gaza, controlat de Hamas, a făcut apel la populaţie să boicoteze noul mecanism de distribuţie.
Până după-amiaza târziu marţi, GHF a distribuit în jur de 8.000 de pachete cu alimente, echivalentul a 462.000 de mese după aproape trei luni de blocadă, a relatat agenţia Reuters.
Potrivit Reuters, mii de palestinieni, printre care femei şi copii, unii veniţi pe jos sau în căruţe trase de măgari, s-au îndreptat spre unul din centrele de distribuţie în Rafah, oraş aflat sub controlul armatei israeliene, pentru a primi pachete cu alimente.
Imagini au arătat oameni stând la cozi şi înaintând printr-un coridor de sârmă spre un câmp larg deschis unde erau depozitate ajutoarele. Imagini ulterioare distribuite pe social media au arătat părţi mari din gard dărâmate în timp ce oamenii se înghesuiau spre locul de distribuţie.
''Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o dovadă concludentă a eşecului ocupaţiei de a gestiona criza umanitară pe care a creat-o deliberat printr-o politică de înfometare, asediu şi bombardamente'', a transmis biroul de presă al guvernului Hamas.
Unii dintre beneficiari au arătat conţinutul pachetelor primite, care includea orez, făină, fasole la conservă, paste, ulei de măsline, biscuiţi şi zahăr.
Deşi ajutoarele erau disponibile de luni, palestinienii au părut să asculte de avertismentele, inclusiv din partea Hamas, despre procedurile de scanare biometrică folosite la centrele de distribuţie ale fundaţiei.
Israelul afirmă că GHF, cu sediul în Elveţia, este o iniţiativă susţinută de SUA şi că forţele sale nu vor fi implicate în punctele de distribuţie a alimentelor. Dar sprijinul său pentru acest plan, care seamănă cu proiecte israeliene vehiculate anterior, şi proximitatea sa de SUA i-au făcut pe mulţi să pună la îndoială neutralitatea fundaţiei, inclusiv a fostului ei şef, care a demisionat în mod neaşteptat duminică.
Oficiali israelieni spun că unul din avantajele noului sistem este oportunitatea de a scana beneficiarii pentru a exclude orice persoană găsită a avea legături cu Hamas.
Grupuri umanitare puse la curent cu planurile GHF afirmă că oricine va accesa ajutoare va trebui să se supună tehnologiei de recunoaştere facială, de care mulţi palestinieni se tem că va ajunge în mâinile Israelului spre a fi folosită pentru a-i urmări şi, potenţial, viza.
Detalii despre cum va funcţiona exact acest sistem nu au fost făcute publice.
ONU şi alte organizaţii umanitare au boicotat fundaţia, care, afirmă ele, subminează principiul potrivit căruia ajutorul umanitar ar trebui distribuit independent de părţile în conflict, în funcţie de nevoi.
''Asistenţa umanitară nu trebuie politizată sau militarizată'', a declarat Christian Cardon, purtător de cuvânt şef al Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2025, 08:39)
Pai,da,daca erau hamasii,nu mai distribuiau nicio hrana si nu mai era nicio imbulzeala!In plus,daca nu mai distribuie ONU sau alte organizatii asa-zis umanitare ajutoarele,nu mai are cum sa intre arme in Gaza!Hamasii sunt disperati,au facut apel la furie si manifestatii internationale!