O serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri vor fi migrate în cadrul cloud-ului guvernamental, în perioada imediat următoare, acesta fiind un pas important către debirocratizare, a afirmat miercuri Camelia Taină, director general al Direcţiei Generale Antreprenoriat şi Finanţări pentru IMM-uri, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, relatează Agerpres.
'La nivelul Guvernului este gata cloud-ul guvernamental. Foarte curând vor fi migrate în cadrul cloud-ul guvernamental o serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri. În construire este platforma pentru acordarea licenţei unice industriale. Cred că este un pas major pentru debirocratizare şi prin faptul că orice întreprindere, IMM sau nu, care are nevoie de licenţă unică, poate obţine digital această licenţă industrială unică. De asemenea şi alte platforme pentru mediul de afaceri, cele destinate incubatoarelor, sunt în curs de finalizare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La Ministerul Economiei mai avem în desfăşurare proiectul fanion al Ministerului, din fonduri europene provenite din Programul de Educaţie şi Ocupare, Start-Up Nation, care este în plină desfăşurare. Ne dorim să avem o legătură la fel de strânsă şi de fructuoasă cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care până la momentul acesta a creat toate platformele prin intermediul cărora IMM-urile pot accesa granturi nerambursabile', a menţionat Camelia Taină, la lucrările mesei rotunde 'Provocările viitorului Cadru Financiar Multianual asupra mediului de afaceri românesc'.
Potrivit acesteia, apetitul pentru programele gestionate de Ministerul Economiei este foarte mare.
'Apetitul este în continuare foarte mare pentru programele pe care le gestionăm. Chiar dacă bugetul pe care l-am primit la începutul anului poate fi acordat la câteva sute de IMM-uri, cererea este întotdeauna de peste 5.000-6.000, iar asta dovedeşte faptul că e nevoie de capital la nivelul IMM-urilor. Într-adevăr, trendul european este pentru instrumente financiare combinate şi noi suntem un promotor şi ne dorim ca în următoarele exerciţii financiare suma în care granturile sunt acordate, proporţia să fie mai mică. Am avut în sensul acesta trei programe pilot, unul destinat industriei prelucrătoare, Microindustrializare se numeşte programul, cel de-al doilea destinat comerţului şi serviciilor şi cel de al treilea pentru accelerarea în afaceri, programe pilot, în care am folosit aceste instrumente financiare. Ne dorim ca în perioada următoare să menţinem dialogul cu dumneavoastră şi în proiectele pe care le menţionăm în planul strategic instituţional, să putem să dezvăluim nevoile reale al mediului de afaceri', a mai spus Camelia Taină.
Evenimentul 'Provocările viitorului Cadru Financiar Multianual asupra mediului de afaceri românesc' este organizat de Comisia pentru afaceri europene din Senat, în colaborare cu Confederaţia Patronală Concordia şi Romanian Business Leaders.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2025, 16:55)
Auzim promisiunile astea de ani de zile, si tot la ghiseu tre sa mergi sa rezolvi ceva, sau sa stai cu orele la telefon pt suport tehnic.